Jestem posiadaczką laptopa toshiba satellite m70 122. To złom, ale na moje potrzeby zupełnie wystarcza. Problem w tym, że przestał mi czytać płyty dvd. I to zarówno te, które sama nagram (a raczej ktoś to za mnie zrobi, bo sama nie potrafię), jak i zakupionych w sklepie czy z gazetą. Bez problemu za to odczytuje płyty instalacyjne, np. z grami. Nie bardzo wiem co mogło się stać i czy da się to jakoś naprawić. Będę wdzięczna za pomoc.
A, nie wiem czy to ważne, ale od początku tego roku nie mam dźwięku w laptopie. W serwisie powiedzieli, że coś się przepaliło i naprawa przewyższa koszt nowego urządzenia, oraz doradzono mi zakup zewnętrznej karty dźwiękowej, co też zrobiłam.
Raven_86
Laptop nie odtwarza płyt dvd
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Posiadasz w systemie programy do emulacji obrazów? wejdz we własciwosci mojego komputera następnie w menedzer urządzeń i z drzewa rozwiń stacje dysków CD-ROM i podaj nazwę tego, to sprawdzi sie aktualizacje firmware.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Nie mam zielonego pojęcia co to są "programy do emulacji i obrazów", ale weszłam w menedżer urządzeń. Wyskoczyło mi coś takiego:
Stacje dysków CD-ROM/DVD
- HUAWEI Mass Storage USB Device
- MATSHITA DVD-RAM UJ-8415
Stacje dysków CD-ROM/DVD
- HUAWEI Mass Storage USB Device
- MATSHITA DVD-RAM UJ-8415
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Sprawdz czy to firmware cos da:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Pupa blada. Nie można odnaleźć serwera 

- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
-
Nadal nie odtwarza płyt 
Ups, nie przeczytałam komendy. Wyświetliła się taka informacja:

Ups, nie przeczytałam komendy. Wyświetliła się taka informacja:
, więc chyba nic z tegoF/W Loader does not apply to the DVD/CD-RW drive that you are using
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, zobacz proszę na ten poradnik http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu- ... tp-a14.htm
w nim są dwa punkty, które mogą pomóc. Po pierwsze punkt 3c, gdzie dochodzi do przeinstalowania kanałów nagrywarki. Nie pomyl się i nie usuwaj kontrolerów. Tutaj tylko Ciebie niech interesują kanały IDE.
Drugi punkt to 3d, gdzie mowa o sterownikach ASPI. One także mogą pomóc, w sensie ich reinstalacja.
Jeśli to nie pomoże to poszukamy programów, które mogą blokować tą nagrywarkę.
w nim są dwa punkty, które mogą pomóc. Po pierwsze punkt 3c, gdzie dochodzi do przeinstalowania kanałów nagrywarki. Nie pomyl się i nie usuwaj kontrolerów. Tutaj tylko Ciebie niech interesują kanały IDE.
Drugi punkt to 3d, gdzie mowa o sterownikach ASPI. One także mogą pomóc, w sensie ich reinstalacja.
Jeśli to nie pomoże to poszukamy programów, które mogą blokować tą nagrywarkę.
-
ech, chyba jednak skorzystam z najprostszej opcji i oddam ten przeklęty laptop do naprawy. dla mnie to czarna magia i mówiąc szczerze, za bardzo się boję, że niechcący usunę coś potrzebnego, że za nic nie zdecyduję się na samodzielne odinstalowanie czegokolwiek poza grami (których i tak nie instaluję). dzięki za pomoc
-
Nero Info Tool na zakładce <Drive> wylistuje jaki firmware posiada ten napęd,
jeśli w podanym linku jest nowszy to warto spróbować
Przed wprowadzeniem zmian w systemie(nie mylić zmian z wykonaniem zmian sprzętowych)
zawsze można wykonać bieżąca migawkę ustawień, lub też wykonać backup partycji systemowej,
w razie crash-u kopia zawsze będzie pod ręką
jeśli w podanym linku jest nowszy to warto spróbować
Przed wprowadzeniem zmian w systemie(nie mylić zmian z wykonaniem zmian sprzętowych)
zawsze można wykonać bieżąca migawkę ustawień, lub też wykonać backup partycji systemowej,
w razie crash-u kopia zawsze będzie pod ręką

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jest jeszcze pomoc zdalna, czyli dajesz np mi dostęp przez Internet, próbuję naprawić gdy Ty wszystko widzisz na ekranie i już. Jak interesuje Ciebie taka pomoc to daj znać.
-
Najprostsze rozwiązania są zwykle najskuteczniejsze. Oddałam tego złoma do naprawy i okazało się, że sterownik są dobre. To napęd jest uszkodzony i trzeba go wymienić na nowy.
Tak czy inaczej bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Przynajmniej będę wiedziała co robić, gdy nowy zacznie szwankować
Tak czy inaczej bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Przynajmniej będę wiedziała co robić, gdy nowy zacznie szwankować

-
- Reklama