Mam problem, dziś ni z tego ni z owego laptop przestał wykrywać mój dysk zewnętrzny (tzn. wykrywać wykrywa, ale nie widać go w oknie Komputer). Na innych komputerach dysk działa bez zarzutu, tylko u mnie jest problem, który pojawił się właściwie nie wiadomo kiedy i nie wiadomo skąd. Windows informuje, że "urządzenie wymaga rozwiązania problemu", jednocześnie że sterownik jest aktualny. Co mam zrobić? Jak rozwiązać problem, który ewidentnie jest w laptopie, a nie dysku?
Lennovo G500s, Windows 7 Home Premium x64
Laptop nie wykrywa dysku zewnętrznego
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, a posiadasz może krótszy kabelek USB aby na nim zobaczyć? Pytam, bo zbyt długi kabel USB to spadek napięcia i dysk nie kręci.
- XMan
W Menedżerze urządzeń czysto, nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Sprawdź również w tym miejscu czy dysk nie został przypadkowo wyłączony ?
1. Tam gdzie wchodzisz do trybu awaryjnego podczas uruchomienia laptopa,
(nie wiem jaki to jest u Ciebie klawisz),
wybierz strzałką Ostatnio znana dobra konfiguracja - Enter.
2. Podłącz dysk i zainstaluj ponownie sterowniki do płyty głównej Chipset.
Uruchom ponownie laptopa.
3. Kliknij PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę Komputer --> Zarządzaj
--> Zarządzanie dyskami - zobacz czy dysk jest widoczny.
Może być bez przydzielonej litery to wtedy ją przydziel/zapisz,
jeżeli będzie litera to ją zmień na inną.
Wyłącz laptopa, włącz ponownie za kilkanaście minut...
Tak miałem niedawno z zewnętrznym dyskiem na komputerze stacjonarnym - pomogło
Sprawdź również w tym miejscu czy dysk nie został przypadkowo wyłączony ?
2. Podłącz dysk i zainstaluj ponownie sterowniki do płyty głównej Chipset.
Uruchom ponownie laptopa.
Może być bez przydzielonej litery to wtedy ją przydziel/zapisz,
jeżeli będzie litera to ją zmień na inną.
Wyłącz laptopa, włącz ponownie za kilkanaście minut...
Tak miałem niedawno z zewnętrznym dyskiem na komputerze stacjonarnym - pomogło

-
Witam, a posiadasz może krótszy kabelek USB aby na nim zobaczyć? Pytam, bo zbyt długi kabel USB to spadek napięcia i dysk nie kręci.
Mam króciutki kabelek, a poza tym na innym laptopie nie ma żadnego problemu.
W Menedżerze urządzeń czysto, nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Jest znak zapytania przy USB 2.0 CRW - nie mogłem znaleźć sterownika do czytnika kart pamięci.

Dopiero odkryłem, że w menedżerze jest przy dysku "Urządzenie pamięci masowej USB" żółty wykrzyknik, a próba wykrycia go na nowo skutkuje niepowodzeniem instalacji sterownika. Podobnie sytuacja ma się przy USB 2.0 CRW, próbowałem też aktualizować ten sterownik - nic z tego.
Nie pomaga.
Jest niewidoczny.
Ponowną instalację chipsetu zostawiam na koniec, jak absolutnie wszystkie rozwiązania zawiodą.
-- 14 gru 2015, 22:15 --
EDIT: Zmiana literki wirtualnego napędu na inną i restart komputera pomogły, dysk nagle stał się wykrywalny, a żadnych errorów nie ma. Windows bywa zaskakujący...
-
Długość kabla USB nie ma zbyt dużego wpływu na spadki napięcia. Spada jakość sygnału na liniach danych, ale nie napięcie na liniach zasilania. Osobnym problemem jest wydajność prądowa gniazda USB. Jeśli dysk dostanie za mało watów (volt x amper), nie będzie chciał się kręcić. Dlatego często można spotkać kabelki z dwoma końcówkami - do podbierania prądu z sąsiedniego gniazda. To tak na marginesie tematu, bo w tym konkretnym przypadku przyczyna okazała się inna.
-- 28 gru 2015, 11:14 --
Długość kabla USB nie ma zbyt dużego wpływu na spadki napięcia. Spada jakość sygnału na liniach danych, ale nie napięcie na liniach zasilania. Osobnym problemem jest wydajność prądowa gniazda USB. Jeśli dysk dostanie za mało watów (volt x amper), nie będzie chciał się kręcić. Dlatego często można spotkać kabelki z dwoma końcówkami - do podbierania prądu z sąsiedniego gniazda. To tak na marginesie tematu, bo w tym konkretnym przypadku przyczyna okazała się inna.
-- 28 gru 2015, 11:14 --
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
- Reklama