Witam,
Samsung Q530 z Windows 7 wyłącza się sam w momencie gdy jest podłączony pod zasilacz a innym razem gdy jest podłączony pod tv kablem hdmi i jest oglądany film.
Dołączam dzienniki systemu i aplikacji i mam nadzieję, że ktoś rzuci na nie okiem i podpowie czego może być to przyczyna.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 06 gru 2011, 21:51 --
Dołączam jeszcze wynik z HWMonitor
-- 07 gru 2011, 19:31 --
Dodaje jeszcze logi z occt, naprawdę nikt nie wie co się dzieje z lapkiem ???
Laptop sam się wyłącza (dzienniki systemowe)
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Już sprawdzam, za 10 minut edytuję temat
-- Śr, 7 gru 2011, 19:57 --
Coś wysoko. Był czyszczony komputer w środku?
-- Śr, 7 gru 2011, 20:38 --
To z dziennika zdarzeń. Wiele tego jest, może być przegrzanie.
Innych ważnych błędów ogólnie nie ma. Ważnych w sensie wskazujących na problem.
-- Śr, 7 gru 2011, 19:57 --
ardware monitor NVIDIA I/O
Temperature 0 76°C (168°F) [0x4C] (TMPIN0)
Coś wysoko. Był czyszczony komputer w środku?
-- Śr, 7 gru 2011, 20:38 --
Szybkość procesora 3 w grupie 0 jest ograniczana przez systemowe oprogramowanie układowe. Procesor miał ograniczony stan wydajności przez 34 s od ostatniego raportu.
To z dziennika zdarzeń. Wiele tego jest, może być przegrzanie.
Innych ważnych błędów ogólnie nie ma. Ważnych w sensie wskazujących na problem.
-
Wielkie dzięki za zainteresowanie i poświęcony czas na przejrzenie dzienników, przyczyną prawdopodobnie jest zasilacz, gdyż pada tylko i wyłącznie gdy jest pod niego podłączony, na samej baterii nic się nie dzieje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- XMan
Zakładałeś temat i pod awatarem widnieje Windows 7 a teraz Windows XP.
Jaki masz system ?
Jaki masz system ?
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czy to zasilacz to trochę byłoby dziwne, chyba że wtedy pobiera za dużo energii. Ale może to właśnie to przegrzewanie, bo zobacz, po podłączeniu zasilacza laptop rusza pełną parą, a więc nie okraja procesora. To można zobaczyć sprawdzając temperatury bez i z zasilaczem.
-
Odświeżam temat bo problem nie został rozwiązany...
Laptop trafił do serwisu gdzie została wymieniona płyta główna, później był względny spokój i wszystko chodziło aż miło. Kilka tygodni temu problem powrócił laptop znowu "padał" sprawdziłem go programem OCCT i wynika z niego, że w momencie gdy jest podłączony pod zasilacz przy użyciu 100% CPU temperatury procesora rosną w przeciągu 4 sekund do ponad 100 s/C, temp karty graficznej jest ok, napięcie prądu nie skacze czyli zasilacz też chyba ok. W momencie gdy laptop jest odłączony od zasilacza wszystkie parametry zachowane są w normie. Laptop znowu trafił do serwisu gwarancyjnego, opisałem cały problem, dołączyłem wydrukowane logi z OCCT gdy jest podłączony i odłączony od zasilacza. Laptop wrócił znowu z wymienioną płytą główną i wyczyszczonym systemem, ale po przetestowaniu programem OCCT temperatury zachowują się identycznie jak opisane wyżej, co prawda jeszcze się nie wyłącza ale to dlatego, że nie zdążyło się jeszcze nic upalić... W serwisie Samsunga muszą pracować jacyś idioci, że nie sprawdzili przyczyny tych temp. a wymienili jedynie płytę główną...
Gwarancja powoli dobiega końca i proszę was drodzy forumowicze o jakieś sugestie czego może być to przyczyna, żeby teraz "serwisantom" móc to zasugerować bo sami raczej na to nie wpadną...
Laptop trafił do serwisu gdzie została wymieniona płyta główna, później był względny spokój i wszystko chodziło aż miło. Kilka tygodni temu problem powrócił laptop znowu "padał" sprawdziłem go programem OCCT i wynika z niego, że w momencie gdy jest podłączony pod zasilacz przy użyciu 100% CPU temperatury procesora rosną w przeciągu 4 sekund do ponad 100 s/C, temp karty graficznej jest ok, napięcie prądu nie skacze czyli zasilacz też chyba ok. W momencie gdy laptop jest odłączony od zasilacza wszystkie parametry zachowane są w normie. Laptop znowu trafił do serwisu gwarancyjnego, opisałem cały problem, dołączyłem wydrukowane logi z OCCT gdy jest podłączony i odłączony od zasilacza. Laptop wrócił znowu z wymienioną płytą główną i wyczyszczonym systemem, ale po przetestowaniu programem OCCT temperatury zachowują się identycznie jak opisane wyżej, co prawda jeszcze się nie wyłącza ale to dlatego, że nie zdążyło się jeszcze nic upalić... W serwisie Samsunga muszą pracować jacyś idioci, że nie sprawdzili przyczyny tych temp. a wymienili jedynie płytę główną...
Gwarancja powoli dobiega końca i proszę was drodzy forumowicze o jakieś sugestie czego może być to przyczyna, żeby teraz "serwisantom" móc to zasugerować bo sami raczej na to nie wpadną...
- seba86mu
Sandokan pisze:w przeciągu 4 sekund do ponad 100 s/C
Takie temperatury są niedopuszczalne.
W temperaturze ponad 110'C krzem ulega degradacji.
Wentylator w laptopie w ogóle działa ?
Nie masz zatkanego z boku wylotu ciepłego powietrza ?
Nie wiadomo czy na procesorze masz nałożoną pastę termoprzewodzącą czy thermopad.
Jeżeli jest thermopad dobrze byłoby nałożyć pastę termoprzewodzącą.
Tego niestety dowiesz się tylko po zdemontowaniu systemu chłodzenia.
Laptopa użytkujesz na płaskiej twardej powierzchni ?
Nie kładź go na kocu, kołdrze, dywanie czy bezpośrednio na kolanach, bo blokujesz wszystkie otwory wentylacyjne na spodzie obudowy i temperatura drastycznie wzrasta.
-
seba86mu pisze:Takie temperatury są niedopuszczalne.
W temperaturze ponad 110'C krzem ulega degradacji.
Wiem o tym i z tego powodu proszę o konstruktywną pomoc
seba86mu pisze:Wentylator w laptopie w ogóle działa ?
Nie masz zatkanego z boku wylotu ciepłego powietrza ?
Tak jak już pisałem laptop właśnie wrócił z serwisu gwarancyjnego gdzie została wymieniona płyta główna i prawdopodobnie został wyczyszczony... Sam wentylator dmucha i to mocno a wyloty nie są pozatykane
seba86mu pisze:Laptopa użytkujesz na płaskiej twardej powierzchni ?
Nie kładź go na kocu, kołdrze, dywanie czy bezpośrednio na kolanach, bo blokujesz wszystkie otwory wentylacyjne na spodzie obudowy i temperatura drastycznie wzrasta.
Tak laptop stoi na biurku ale to akurat nie ma znaczenia bo w momencie gdy podłączany jest zasilacz temperatura wzrasta z ok 50'C do ok 70'C mimo, że użycie CPU jest minimalne, natomiast gdy CPU osiąga 100% temperatura skacze od razu do ok 100'C a wszystko to sprawdzałem za pomocą OCCT.
Jakieś pomysły czego może być to wina? Może jakieś czujniki wariują tylko jakie ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jak laptop jest gorący od spodu a z wylotu idzie gorące powietrze to z pewnością nie.
-
- Reklama