Laptop się zawiesza, wolno działa

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
araenth

Użytkownik

Post27 sty 2015, 08:08

Witam, mam pytanie odnośnie mojego dysku twardego w laptopie: Hitachi HTS545032B9A300. Laptop jak i dysk mają już niecałe 5 lat i jak dotąd wszystko świetnie działało. Nie dziwi mnie, że po tylu latach dysk nie daje już sobie ze wszystkim rady tak, jak kiedyś, jednak chciałbym wiedzieć do dokładnie jest z nim nie tak.

Od pewnego czasu nawet przy niewielkim obciążeniu komputera potrafi się on na chwilę zwieszać, a przy włączonych kilku aplikacjach na raz, próbując się między nimi przełączać działa zdecydowanie wolniej. W menadżerze zadań zużycie dysku wskazuje wtedy często 99-100%, mimo, że nie przetwarza on jakichś szczególnie dużych ilości informacji. Zdarzało się, że osiągał 100% zużycia przy łącznie ~1MB/s.

Odpaliłem sobie HD Tune i niby wszystko jest ok:

Kod: Zaznacz cały

HD Tune Pro: Hitachi HTS545032B9A300 Health

ID                              Current  Worst    ThresholdData          Status   
(01) Raw Read Error Rate        100      100      62       0             ok       
(02) Throughput Performance     100      100      40       0             ok       
(03) Spin Up Time               142      142      33       90194313218   ok       
(04) Start/Stop Count           97       97       0        4906          ok       
(05) Reallocated Sector Count   100      100      5        0             ok       
(07) Seek Error Rate            100      100      67       0             ok       
(08) Seek Time Performance      100      100      40       0             ok       
(09) Power On Hours Count       61       61       0        17353         ok       
(0A) Spin Retry Count           100      100      60       0             ok       
(0C) Power Cycle Count          97       97       0        4855          ok       
(BF) G-sense Error Rate         100      100      0        0             ok       
(C0) Unsafe Shutdown Count      100      100      0        135           ok       
(C1) Load Cycle Count           77       77       0        235643        ok       
(C2) Temperature                114      114      0        227633987632  ok       
(C4) Reallocated Event Count    100      100      0        0             ok       
(C5) Current Pending Sector     100      100      0        0             ok       
(C6) Offline Uncorrectable      100      100      0        0             ok       
(C7) Interface CRC Error Count  200      200      0        0             ok       
(DF) Load/Unload Retry Count    100      100      0        0             ok       

Health Status         : ok

Skan w poszukiwaniu błędów też niczego nie wykazał, bo wszystkie sektory miałem na zielono:

Kod: Zaznacz cały

HD Tune Pro: Hitachi HTS545032B9A300 Error Scan

Scanned data   : 319 gB
Damaged Blocks : 0.0 %
Elapsed Time   : 1:33:10

Jednak po przełączeniu się na widok speed map wyszło mi takie coś:
Obrazek

Wie ktoś może co jest nie tak i czy da się coś z nim zrobić?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 08:08 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu, wydzieliłem z Analiza SMART (S.M.A.R.T) dysku twardego --> Problemy

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 sty 2015, 09:42

dysk zdrowiutki
a co do szybkosci jego
moze raz na tyle lat wykonac zerowanie.dysku ? :) zeby ladnie dysk sie wyczyscil ;)

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 sty 2015, 11:11

Też tak właśnie myślę, dysk "zdrowy" to nie wina dysku. A może już zawalony śmieci, a system, kiedy stawiany a pokarz wszystkie programy może da się coś zbędnego usunąć. A ile wolnego miejsc są jest na dysku systemowym. Lub zrób to co djarta :) , czyli zerowanie :D
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

araenth

Użytkownik

Post27 sty 2015, 17:02

Dzięki, skoro w tym tkwi problem to niedługo sobie go wyzeruję, ważne, że z samym dyskiem jest wszystko ok :)

@robiwielki system był stawiany jakoś ze 2 lata temu, jak przerzucałem się z win7 na 8. Na partycji systemowej mam jakoś 15GB wolnego miejsca, a ogólnie na całym dysku będzie niecałe 40, jednak i tak myślę, że najlepiej będzie całość wyzerować i postawić od nowa :)

Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 sty 2015, 22:18

A jeszcze proponuje:

1. Wyłącz aero oraz zbędne kompozycje:

2. Oczyść wszystkie punkty przywracania systemu oprócz najnowszego/ostatniego.

Usuwanie punktów przywracania dela systemu na Windows 7.

3. Przeczyść komputer programem CCleaner.

Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" potem dole Analiza - Uruchom Cleaner
Później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.

Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

5. Wykonaj scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...

Trwa bardzo długo, nie przerywaj !!!.

kliknij aby powiększyć:

6. Defragmentacja:
http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
Za pomocą Auslogics Disk Defrag lub Defraggler itp. .

Po defragmentacji utwórz/zapisz nowy punkt przywracania systemu.

7. Tworzenie punktu przywracania systemu:

Panel sterowania --> System i zabezpieczenia --> System --> Zaawansowane ustawienia systemu --> Ochrona systemu --> Utwórz...

kliknij aby powiększyć:

8. Wrzuć loga z [b]Autoruns:

AutoRuns pobieramy i rozpakowywanemu i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.

Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html

Wykanaj wszystko w podanej kolejności.

Jak byś nie planował instalacji win8 :)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

• Reklama

Wróć do „Problemy”