Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z moim laptopem (Toshiba Satellite A300-1GN). Otóż, gdy podłączę do niego ładowarkę, po chwili (lub kilku, czasem po około minucie) wyłącza się i uruchamia ponownie, jakby ktoś nacisnął przycisk reset.Takie zachowanie występuje tylko w Windowsie lub Linuksie (mam dual-boota). W BIOSie nic takiego się nie dzieje. Szukając rozwiązania, dowiedziałem się, że typową przyczyną bywa uszkodzona ładowarka lub gniazdo zasilania. Sprawdziłem jedno i drugie miernikiem prądu: 19,3V przy "katalogowych" 19V nie wygląda na awarię. Zauważyłem również, przy pomocy programu GPU-Z, że po podłączeniu ładowarki częstotliwości pracy rdzenia i pamięci w karcie graficznej podskakują niemal do wartości maksymalnych przewidzianych przez producenta. Stąd sądzę, że tu tkwi źródło kłopotów. I moje pytanie: co zrobić, by rozwiązać ten problem?
Dołączam logi z GPU-Z i windowsowego Dziennika zdarzeń.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Laptop wyłącza się po podłączeniu ładowarki
- Kaen1227
Jeśli jest to nowy komputer, oddałbym go do serwisu na gwarancję.
-
Daleko mu do nowości. Został kupiony w 2008 r.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Szukając rozwiązania, dowiedziałem się, że typową przyczyną bywa uszkodzona ładowarka lub gniazdo zasilania. Sprawdziłem jedno i drugie miernikiem prądu: 19,3V przy "katalogowych" 19V nie wygląda na awarię.
Napięcie to nie wszystko, jest jeszcze natężenie.
Zauważyłem również, przy pomocy programu GPU-Z, że po podłączeniu ładowarki częstotliwości pracy rdzenia i pamięci w karcie graficznej podskakują niemal do wartości maksymalnych przewidzianych przez producenta.
W biosie załaduj ustawienia bezpieczne i zobacz czy czasami producent nie dał na ten przypadek aktualizacji biosu lub jakiegoś oprogramowania.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
cosik_ktosik pisze:Napięcie to nie wszystko, jest jeszcze natężenie.
Jest skok natężenia i to możliwe że to dlatego, a wcześniej czegoś takiego nie było czy to teraz występuje? A i jeszcze jak tam bateria? trzyma długo czy krótko ??
Ostatnio zmieniony 13 gru 2014, 22:39 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta pisowni
Powód: korekta pisowni
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
- rokko
- Kontaktowanie:
Jak lapek zachowuje się z wyjętą baterią tylko na samym zasilaniu sieciowym, jak z baterią na zasilaniu, a jak na samej baterii? Sprawdź to a otrzymasz odpowiedź na pytanie. Widziałem już takie usterki, dotyczyły w jednym przypadku baterii, w drugim zasilacza. Dodatkowa diagnostyka jest niezbędna. Sprawdź to o czym mówię i daj znać.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
robiwielki pisze: a wcześniej czegoś takiego nie było czy to teraz występuje.
Problem występuje od niedawna, wcześniej takiego zachowania nie obserwowałem.
robiwielki pisze:A i jeszcze ja tam bateria, trzyma długo i ile czy krótko ?? .
Niezależnie, czy bateria ma coś wspólnego z tym, czy nie, jest do wymiany. Trzyma nie dłużej jak pół godziny.
rokko pisze:Jak lapek zachowuje się z wyjętą baterią tylko na samym zasilaniu sieciowym, jak z baterią na zasilaniu, a jak na samej baterii?
Wyjąłem baterię, podłączyłem do zasilania sieciowego i po około pięciu minutach pracy na Windowsie lapek wyłącza się i uruchamia ponownie, tym razem pozwoliłem mu wczytać Linuxa - po kolejnych czterech minutach znowu ten sam nagły reboot. Na samej baterii działa dłużej - do momentu, kiedy ta się wyczerpie, czyli do pół godziny.
-
robiwielki pisze:Jest skok natężenia i to możliwe ze do dla tego
A Ty skąd wiesz że jest albo był skok natężenia ?

Z Twoim też nie jest najlepiej, po znaku zapytania kropka jest już zbędna.
Usuwam część Twojego postu. Regulamin pkt 6.
Następnym razem proszę użyć przycisku "Zgłoś post" który znajduję się obok przycisku "Cytuj"
LupeR.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
To widać że coś z zasilaczem nie tak, a masz opcję sprawdzenia innego zasilacza ?? , ile amperów bo 19 V .
-- 13 gru 2014, 21:44 --

-- 13 gru 2014, 21:44 --
a to mój wujekCyberbot pisze: Jesteś David Copperfield

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
Niestety, spaliłem sprawę i to całkiem dosłownie. Zapomniałem o ważnej regule, która mówi, że amperomierz podłącza się szeregowo.
Cóż, pozostaje wyjąć dysk, może uda się skopiować stamtąd dane. I prosić o nowego lapka na święta... W każdym razie, dziękuję za udzieloną pomoc.

-
- Reklama