Lenovo y580 - problem z wydajnością karty GTX 660M

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
michalkonrad

Użytkownik

Post22 lut 2013, 17:08

Witam, mam następujący problem. Laptopa użytkuje od pół roku, ale wcześniej nie odpalałem na nim żadnych wymagających gier. Ostatnio odpaliłem najnowszego Hitmana i działał tragicznie(koło 20 FPS) nawet na niskich detalach i rozdzielczości 800x600. Sprawdziłem więc wydajność karty w 3dmark'u 11 i uzyskałem następujące wyniki :
SCORE: P984
Graphics Score-846
Physics Score-3303
Combined Score-820
3dmark mówi, że tylko 86 osób z moją konfiguracją sprzętową miało taki sam wynik, najwięcej wacha się wokół 2500.

Usunąłem więc sterowniki, ściągnąłem najnowsze i zainstalowałem wszystko od nowa. Nic się nie zmieniło, więc poczytałem dalej i w tym laptopie czasem jest problem z z wysokim taktowaniem zegarów pamięci karty graficznej. Sciągnąłem MSI Afterburner, obniżyłem zegary i nic to nie dało. Zauważyłem jednak że temperatury grafiki osiągają ponad 90 stopni, czasem nawet 97. I w momencie osiągnięcia takiej temperatury karta obniża taktowanie rdzenia do minimum.
Obrazek

Nie wiem już co mógłbym zrobić. Nie chciałbym oddawać do serwisu bo potrzebny mi laptop do pracy cały czas a jednak serwis może troche potrwać. Mam nadzieje, że to może jakiś problem systemowy a nie sprzętowy. Jeśli ktokolwiek ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
MichałKonrad

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2013, 17:31

Spore temperatury i to na 99% ich wina. Zazwyczaj tak się dzieje przez kurz w środku. Obawiam się, że bez serwisu nie da rady ale poczekaj, może ktoś coś innego zaproponuje. Na pewno trzeba sprawdzić jeszcze innym programem te temperatury aby wykluczyć, że to nie błąd czujnika. A tak w ogóle to laptop się mocno nagrzewa od spodu?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

michalkonrad

Użytkownik

Post22 lut 2013, 17:44

Jest ciepły, ale nie nagrzewa się jakoś bardzo. Ciężko to ocenić nie mając porównania. W każdym razie nie parzy :) Sprawdzałem jeszcze HW Monitor i takie same temperatury, ale na pewno korzystają z tego samego czujnika, więc nic to nie daje. Czekam na dalsze podpowiedzi.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 lut 2013, 18:17

Sprawdzałeś jakie temperatury były wcześniej zanim problem zaczął występować ?
Wentylator w laptopie pracuje ?

michalkonrad pisze:obniżyłem zegary i nic to nie dało.

Zegar rdzenia GPU również obniżyłeś ? O ile MHz ?

Jeżeli nic nie pomoże laptop oddaj na gwarancję, bo rozebrać go nie możesz, żeby sprawdzić jak wygląda to w środku, bo stracisz gwarancję. Może baza chłodzenia nie przylega ściśle do powierzchni GPU, może przydałoby się wymienić thermopad / pastę termoprzewodzącą.

Być może zbytnio molestujesz laptopa nie zapewniając mu jednocześnie optymalnych warunków pracy ?
Masz jakąś podstawkę z wentylatorem ? Używając laptopa do gier powinieneś taką posiadać.
Laptop stoi na płaskim blacie ?

michalkonrad

Użytkownik

Post22 lut 2013, 18:36

Nie obciążałem laptopa tak żeby temperatury mogły zajść tak wysoko. Wentylator pracuje normalnie i nie widze żadnej zaminy w jego działaniu. zegar rdzenia obniżyłem o 135 a pamięci o 500 i nic to nie zmieniło.

Laptop stoi na płaskim blacie, a problemy zaczynają się już po odpaleniu jakiejkolwiek bardziej wymagającej gry, dosłownie po kilku sekundach grania. Nie mam podkładki, ale nawet bez podkładki nie powinien się tak grzać.
W dłuższym okresie wygląda to tak:
Obrazek
a po obniżeniu zegarów:
Obrazek

Zephyr

Użytkownik

Post12 lis 2013, 22:34

Witam,
Wygląda na to że mamy podobny problem - z tym że na chwile obecną mój lapek był już w serwisie, zmienili mu płytę główną i dalej to samo.
Właśnie zauważyłem że kolega ten problem miał w Lutym tego roku - jak udało się go rozwiązać jeśli można spytać?

• Reklama

Wróć do „Problemy”