Witam
Mam problem z klawiaturą , a dokładniej z niektórymi klawiszami które raz działają raz nie działają.
Chciałbym się dowiedzieć od czego to może zależeć oraz czy ciężko jest samemu wymienić klawiaturę w laptopie czy trzeba oddawać do serwisu . W chwili obecnej po kilku restartach klawiatura zaskoczyła. Uruchomiłem raz komputer z wysuniętym CD-Romem ale nie jestem pewien czy to pomogło.
Nie działają zawsze te same klawisze p,delete,4,6,8 i jeszcze kilka innych sprawdzę następnym razem.
Wtedy kiedy klawisze nie działał to nie działały również w biosie więc podejrzewam bardziej problem hardware.
Próbowałem sprawdzać klawiaturę w biosie, systemie awaryjnym, z wyjętą baterią, z odłączonym zasilaniem - wszędzie klawiatura nie działała dopiero po kilku restartach komputera zaskoczyła - mniej więcej w tym okresie kiedy otworzyłem CD-ROM . Usunąłem również wszystkie inne języki ( zostawiłem polski programisty ). W tej chwili działa wszystko ale jestem ciekawy co jest przyczyną i czy trzeba zainwestować w nową klawiaturę i czy trudno ją zmienić.
Jeśli znowu przestanie działać sprawdzę które dokładnie klawisze nie działają programem KeyboardTest.
Liczę na jakieś wskazówki od Was co należy sprawdzić i w jakiej sytuacji jeśli przestanie działać.
Może dysk ma wpływ na działanie klawiatury lub taśma jest gdzieś przerwana.
LG E510 - problem z klawiaturą
- Areecki
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- XMan
Pisałeś że chcesz zmienić system:
systemy-operacyjne/jaki-system-do-laptopa-t32603.html
Tak więc jak zainstalujesz nowy oraz odpowiednie sterowniki to zobaczysz
czy wszystko będzie OK.
Jeżeli nie to dopiero można zastanowić się nad rozwiązaniem tego problemu...
Tak więc jak zainstalujesz nowy oraz odpowiednie sterowniki to zobaczysz
czy wszystko będzie OK.
Jeżeli nie to dopiero można zastanowić się nad rozwiązaniem tego problemu...
- Methos
a drugie pytanie .. ciężko się wymienia klawiaturę lepiej do serwisu a teraz zapraszam do tematu :
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
- Areecki
Znowu pojawił się problem z klawiaturą po nagraniu płytki CD.
Nie działają klawisze : ~ , F9, F12, p , delete, 4 , 6 , 8 , 0 , ] , lewy Ctrl.
Spróbuje uruchomić system ponownie.
Nie działają klawisze : ~ , F9, F12, p , delete, 4 , 6 , 8 , 0 , ] , lewy Ctrl.
Spróbuje uruchomić system ponownie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- XMan
Sprawdź:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wcześniej wyłącz laptopa od zasilania, delikatniej potrząśnij w różne strony,
zamiast sprężonego powietrza możesz użyć zwykłego odkurzacza, ponów czynność kilka razy...
Zainstalowałeś już nowy system oraz wszystkie sterowniki ?
W Menedżerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Niektóre klawisze zacinają się lub nie działają prawidłowo.
Należy obrócić klawiaturę do góry nogami i delikatnie potrząsnąć nią. Pomoże to usunąć zebrane zanieczyszczenia, które mogą uniemożliwiać poprawne funkcjonowanie klawiszy.
Można również użyć sprężonego powietrza do usunięcia kurzu z trudno dostępnych obszarów pod klawiszami.
Klawisze SHIFT, CTRL, ALT lub logo Windows nie działają zgodnie z oczekiwaniami.
Być może została włączona funkcja ułatwień dostępu Klawisze trwałe. Aby dowiedzieć się, jak wyłączyć funkcję KlawiszeTrwałe, zobacz temat Łatwiejsze korzystanie z klawiatury.
Wcześniej wyłącz laptopa od zasilania, delikatniej potrząśnij w różne strony,
zamiast sprężonego powietrza możesz użyć zwykłego odkurzacza, ponów czynność kilka razy...
Zainstalowałeś już nowy system oraz wszystkie sterowniki ?
W Menedżerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
- Areecki
Postawiłem nowy system , już w trakcie instalacji nie działały klawisze o których pisałem.
W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników, działa dźwięk, filmy na yt więc chyba instalować nie trzeba.
Wg obliczeń w MHDD utworzyłem 4 partycję , 350 systemowa, 51.6 System ( C ) , 25 GB bad sektory, 155 GB dysk D.
Następnie usunąłem 25 jako nieprzydzielone miejsce na an 51,6 GB zainstalowałem system.
Śmiga jak marzenie muszę tylko sprawdzić jakimś programem czy na obecnych partycjach nie ma błędów.
I ciągle mam problem z klawiaturą

W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników, działa dźwięk, filmy na yt więc chyba instalować nie trzeba.
Wg obliczeń w MHDD utworzyłem 4 partycję , 350 systemowa, 51.6 System ( C ) , 25 GB bad sektory, 155 GB dysk D.
Następnie usunąłem 25 jako nieprzydzielone miejsce na an 51,6 GB zainstalowałem system.
Śmiga jak marzenie muszę tylko sprawdzić jakimś programem czy na obecnych partycjach nie ma błędów.
I ciągle mam problem z klawiaturą

Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- XMan
Przeczyściłeś klawiaturę tak jak p/w pisałem ?
Wyłączyłeś klawisze trwałe ?
Jeżeli tak to sprawdź jeszcze:
wciśnij jednocześnie klawisze Fn + F11.
Nie będzie działać to Ctrl+Shift.
Uruchom ponownie laptopa...
Wyłączyłeś klawisze trwałe ?
Jeżeli tak to sprawdź jeszcze:
wciśnij jednocześnie klawisze Fn + F11.
Nie będzie działać to Ctrl+Shift.
Uruchom ponownie laptopa...
- Areecki
Nie chce za bardzo potrząsać laptopem bo boję się o dysk .
Spróbuje skrótów klawiszy. Ale to raczej problem Hardware.
Skróty nie działają pozostaję chyba wyjęcie klawiatury z laptopa i sprawdzenie taśmy.
-- 29 gru 2014, 19:44 --
Na spodzie obudowy znalazłem 2 śrubki z podpisem literki "K" pewnie tymi śrubkami odkręca się klawiaturę.
Niestety nie mam pojęcia jak ją wyjąć z wierzchu zapewne trzeba czymś podważyć w odpowiednich miejscach , koło esc chyba jest zatrzask więc pewnie trzeba by zacząć od dołu. Lub trzeba również wymontować panel górny tam gdzie jest przycisk włącz.
Klawiatury zatrzaski mają chyba tylko na dole Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Spróbuje skrótów klawiszy. Ale to raczej problem Hardware.
Skróty nie działają pozostaję chyba wyjęcie klawiatury z laptopa i sprawdzenie taśmy.
-- 29 gru 2014, 19:44 --
Na spodzie obudowy znalazłem 2 śrubki z podpisem literki "K" pewnie tymi śrubkami odkręca się klawiaturę.
Niestety nie mam pojęcia jak ją wyjąć z wierzchu zapewne trzeba czymś podważyć w odpowiednich miejscach , koło esc chyba jest zatrzask więc pewnie trzeba by zacząć od dołu. Lub trzeba również wymontować panel górny tam gdzie jest przycisk włącz.
Klawiatury zatrzaski mają chyba tylko na dole Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, 00:45 przez Areecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jest jeszcze ta wyższa śrubka i po prawej. W zasadzie jak odkręcisz te śrubki nic się nie stanie. Obudowy mają sporo zatrzasków. Odkręć je. Potem obrób komputer i otwórz delikatnie pokrywę przytrzymując za podłokietnik.
Znając życie tu nie będzie zatrzasków klawiatury. Wystarczy ją podważyć od strony klawiszy numerycznych. Ale ostrożnie, ona będzie miała kabel w postaci foliowej szelki. Zazwyczaj nie jest on wysuwany w zwykły sposób, a ma blokadę. Zapewne trzeba będzie odsunąć zatrzask i dopiero wtedy wyjdzie.
Ogólnie może być tak, że to ta szelka się wysunęła i ponowne jej włożenie po ówczesnym wyciągnięciu wystarczy. Pamiętaj tylko, nic na siłę.
Znając życie tu nie będzie zatrzasków klawiatury. Wystarczy ją podważyć od strony klawiszy numerycznych. Ale ostrożnie, ona będzie miała kabel w postaci foliowej szelki. Zazwyczaj nie jest on wysuwany w zwykły sposób, a ma blokadę. Zapewne trzeba będzie odsunąć zatrzask i dopiero wtedy wyjdzie.
Ogólnie może być tak, że to ta szelka się wysunęła i ponowne jej włożenie po ówczesnym wyciągnięciu wystarczy. Pamiętaj tylko, nic na siłę.
- Areecki
Mógłbyś zaznaczyć na obrazku które dokładnie śrubki jeszcze mam odkręcić ?
Bo po odkręceniu tylko tych dwóch nic nie popuściło.
Tu nie widzę więcej mocowań jak na 2 śrubki ale może czegoś nie widać Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak wygląda rozebrany laptop od tyłu - może to coś pomoże :

A tak z przodu :

Jeśli mógłby ktoś zaznaczyć które dokładnie śrubki odkręcić i gdzie podważyć to mogę spróbować.
Tu jest dużo zdjęć , ale chce rozebrać laptopa w jak najmniejszym stopniu.
Jak widać nie trzeba odrywać żadnych pokryw z góry, ale trzeba odkręcić któreś śrubki - może ktoś zaznaczy które bo wydaje mi się, że jest więcej niż 2. Otwórzcie 1 zdjęcie a następnie przewijanie w prawo może ktoś dojrzy lepiej i zaznaczy które dokładnie śrubki bez strachu mogę odkręcić aby nic w środku się nie rozleciało/przesunęło.

Nie jestem pewien czy te zaznaczane strzałką na zielono to też mocowania na śrubkach

Bo po odkręceniu tylko tych dwóch nic nie popuściło.

Tu nie widzę więcej mocowań jak na 2 śrubki ale może czegoś nie widać Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak wygląda rozebrany laptop od tyłu - może to coś pomoże :

A tak z przodu :

Jeśli mógłby ktoś zaznaczyć które dokładnie śrubki odkręcić i gdzie podważyć to mogę spróbować.
Tu jest dużo zdjęć , ale chce rozebrać laptopa w jak najmniejszym stopniu.
Jak widać nie trzeba odrywać żadnych pokryw z góry, ale trzeba odkręcić któreś śrubki - może ktoś zaznaczy które bo wydaje mi się, że jest więcej niż 2. Otwórzcie 1 zdjęcie a następnie przewijanie w prawo może ktoś dojrzy lepiej i zaznaczy które dokładnie śrubki bez strachu mogę odkręcić aby nic w środku się nie rozleciało/przesunęło.

Nie jestem pewien czy te zaznaczane strzałką na zielono to też mocowania na śrubkach

Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Reklama