Mało wolnego miejsca na dysku systemowym - Nowy dysk na rat.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
dennisek123

Stały bywalec

Post03 lip 2015, 02:17

Witajcie otóż mój staruszek dysk jest bardzo malutki, no i obecnie ma wolnego miejsca około 3GB jest to tylko dysk na systemowe sprawy więc nie, nie mogę usunąć "zbędnych" rzeczy tam wszystko jest niezbędne.
Kupiłem nowy dysk (przyjdzie dzisiaj po południu) SATA 400GB i teraz chciałbym żeby z tego nowego dysku zabrać około 100GB i przesłać tą wolną pojemność temu staruszkowi z plikami systemowymi. Wiem, że do tego potrzebny jest program GParted, ale po pierwsze mój napęd CD jest kaputt więc mogę tylko użyć Pendriva jako nośnika tego programu, po drugie nie potrafiłbym obsługiwać tego programu więc liczę na BARDZO dokładną instrukcję dla humanisty :l

ps. HALP :|

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post03 lip 2015, 10:44

Witam .
dennisek123 pisze:chciałbym żeby z tego nowego dysku zabrać około 100GB i przesłać tą wolną pojemność temu staruszkowi z plikami systemowymi

To jest niemożliwe . Łączyć partycje czyli dodawać wolnego miejsca można tylko w zakresie jednego dysku fizycznego .
Tak więc na nowym dysku powinieneś utworzyć nową partycję na system . O rozmiarze jaki Ci jest potrzebny . Masz dwa wyjścia . Ponowne zainstalowanie systemu na nowym dysku lub tzw. migrację systemu . Według mnie ten pierwszy sposób jest lepszy . Pozbywasz się wszystkich śmieci i starych niepotrzebnych plików . Jak to wszystko zrobić masz w linkach . Stary dysk wykorzystasz na dane . Sprawdź też stan starego dysku
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 03 lip 2015, 16:50 przez leon1956, łącznie zmieniany 3 razy.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

kaleron

Użytkownik

Post03 lip 2015, 10:58

Teoretycznie miałbyś możliwość spróbować zrobić JBOD, ale...
1/ jaką masz płytę główną? - wiele płyt tego po prostu nie obsługuje, a robienie tego programowo, to śliski temat,
2/ nowy dysk pewnie będzie sporo wydajniejszy od starego, a więc świeży system na nowym dysku będzie Ci chodził dużo lepiej - nie trać na wydajności komputera tam, gdzie nic Ci to nie daje,
3/ sprawdź stan techniczny starego dysku - SMART, skan powierzchni...wtedy się zastanów nad dalszym sposobem jego eksploatacji. Może jeszcze jest w dobrym stanie, a może już tylko na filmy, które w razie czego ściągniesz z neta jeszcze raz. Dyski i tak warto od czasu do czasu sprawdzać, ale większość ludzi potrzebuje do tego specjalnej okazji. Zwykle jest to awaria.
4/ w przypadku awarii któregokolwiek z dysków masz w bonusie problem sprzetowo-logiczny dotyczący obu dysków. Może nie być bardzo poważny, ale dotknie zawartości obu dysków, a nie tylko jednego.
Ogólnie teoretyczna możliwość zrobienia tego, co chcesz istnieje, ale rozwiązanie proponowane przez Leona (nowy system na nowym dysku) jest dużo lepsze.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

• Reklama

Wróć do „Problemy”