Marble nie che się uruchomić

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post29 lis 2014, 19:15

Falder

Użytkownik

Post22 gru 2014, 00:17

Kurde dopiero teraz zauważyłem, że ktoś odpisał bo nie zwróciłem wcześniej uwagi, że otwarła się już druga strona :-)
Ściągnąłem i wypaliłem programik na płytkę. Jest tylko "mały" problem. W menu bootowanie w biosie wyświetla się komunikat "Configure Setup is disabled" i nie mogę niczego zmienić. Właściwie to w ogóle nie mogę się poruszać po tej zakładce - żaden klawisz tu nie działa. Jedyne co mogę zrobić to przerzucić na następną stronę. Jeśli chodzi o wersje biosa to pisze Bios version: A16. Wiecie o co z tym chodzi? Pierwszy raz widzę żeby menu bootowania było zablokowane. Jak niby teraz np. zainstalować system? Jakaś czarna magia...

-- 07 gru 2014, 23:42 --

Okazuje się, że mój Dell ma ustawione hasło admina i dopóki się go nie zresetuje to nie można niczego zmieniać w biosie. A można to zrobić jedynie za pomocą jakiegoś obrazu iso, który cholernie ciężko znaleźć w necie. Na szczęście można użyć - o czym kompletnie zapomniałem - opcji szybkiego bootowania przy uruchamianiu się systemu. Jednak zanim to zrobię chciałbym się upewnić, że działanie programu nie jest niebezpieczne dla sprzętu, bo w tym poradniku nie napisano o żadnych konsekwencja mimo tego, że zwraca się w nim uwagę na to, że to nie zabawka i nie dla noobów. CZy program na pewno nie uszkodzi mi dysku albo nie dokona jakichś innych szkód jak namieszanie w systemie, doprowadzenie do utraty danych itp.?

-- 14 gru 2014, 21:33 --

Ok zrobiłem tego skana i na szczęście nic nie wybuchło :-) Jedyne pozycje przy jakich pojawiły się jakieś dane to:

AVG: 20747 kb/s
ACT: 12430 kb/s
<10ms: 301221
<50ms: 5211

EDIT:
Kiedy płytka się odpaliła najpierw pojawiło się Microsoft Windows 98 Startup Menu (czy to prawidłowe kiedy ma się XP?), w którym były dwie opcje do wyboru. Można było odpalić program z ADAPTEC SCSI adapter support albo bez. Ja wybrałem opcje bez, bo nie byłem pewien czy coś takiego posiadam - czy jest to jakiś składnik systemu czy jakiś hardware.

-- 22 gru 2014, 01:17 --

To jak, da się coś z tego wywnioskować?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2014, 07:42 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat przeoszę do Problemów.

• Reklama

Wróć do „Problemy”