"Mega" Problem z internetem bezprzewodowym.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
marcinek1992

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 09:41

Witam
Otóż od niedawna siostra posiada laptopa. Nie było by nic w tym dziwnego gdyby internet chodził chociaż trochę szybciej.
Posiadam internet z vectry (internet 16 mb) i jest on puszczany przez router netgear wnr3500l. Na stacjonarnym komputerze sciagam z maksymalną prędkością czyli 15-16 mb/s a tutaj jest innaczej:
Obrazek
Obrazek
tu jest niby napisane że 18 mb ale wydaje mi sie to fikcją.
Obrazek

kiedyś leciało max 2 mb ale zdjąłem hasło i nie wiem dlaczego jest teraz lepiej.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 kwie 2012, 11:43

Czy ta prędkość na laptopie 4,84Mb/s poprzez Wi-Fi, to prędkość, gdy w tym samym czasie coś pobierane jest na komputerze stacjonarnym ?
Jaka jest maksymalna prędkość na laptopie, gdy komputer stacjonarny nie wykorzystuje w ogóle łącza, albo gdy jest wyłączony ?

Jeżeli prędkość 4,84Mb/s, to prędkość, gdy komputer stacjonarny nie wykorzystuje łącza, to możesz spróbować z konfiguracją funkcji QoS w ustawieniach routera:

W polu adresowym przeglądarki wpisz: routerlogin.net
Standardowy login: admin, passowrd: passowrd (chyba, że zostało zmienione).
Z sekcji z lewej strony wybierz: Ustawienia usługi QoS (QoS Setup).
Teraz możesz popróbować z ustawieniami QoS definiując zakres łącza dla danego urządzenia zaznaczając ptaszka przy: Turn Internet Access QoS On (Włącz funkcję QoS dla dostępu do Internetu).

marcinek1992

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 15:05

tak internet ma taką prędkość kiedy komputer stacjonarny jest wyłączony. Nikt inny na internecie nie siedzi.
QOS-a nie mam narazie włączonego ale wygląda tak:
Obrazek

-- 05 kwi 2012, 15:05 --

pomożecie?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 kwie 2012, 16:37

Zaznacz ptaszka przy Włącz QoS.

Teraz w sekcji Limitowanie ruchu wychodzącego ustalić możesz procent wykorzystania łącza dla danej aplikacji.
Możesz, jeżeli masz możliwość (nie widzę wszystkich dostępnych opcji) usunąć domyślnie widoczne tam wpisy (Service, Voice, Remote, media itd).

Do reguł w sekcji Limitowanie ruchu wychodzącego powinieneś mieć możliwość przydzielenia adresu MAC karty sieciowej. Wtedy przypisujesz procentowe wykorzystanie łącza dla laptopa poprzez dodanie adresu MAC karty sieciowej Wireless LAN (Wi-Fi) laptopa.

Zrób jeszcze jednego screena, który obejmie w pełni sekcję Limitowanie ruchu wychodzącego oraz wszystkie dostępne tam funkcje (przyciski itp).

Pokaż również screen z sekcji Ustawienia sieci LAN (wybierz z menu z lewej strony).

Luxura_pl

Użytkownik

Post10 kwie 2012, 11:34

Wrzuć powyższe screeny i wtedy będzie można napisać coś więcej. Głównie chodzi tutaj o ustawienia sieci LAN. Gdyby ktoś na komputerze stacjonarnym pobierał pliki,np z torrentów,to nic dziwnego że na laptopie działa wolno,lub też odwrotnie. Nie wykluczałbym także niskiego transferu z winy samego dostawcy.

• Reklama

Wróć do „Problemy”