Moja siódemka nie działa zbyt poprawnie.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post03 lut 2014, 21:20

Niedawno ściągnęłam instalkę jednego programu, którego strona producenta została uznana za niebezpieczną przez WOT. Uruchomiłam ją, jednak go nie zainstalowałam.

Anulowałam rzekomą subskrypcję, na stronie niebezpiecznej według WOT- wówczas na chwilę wyłączyłam blokowanie skryptów przez no script. Oczywiście to nic nie dało i maile przychodzą dalej.

Zauważyłam, że jak wchodzę na kwejk, to występuje taki błąd i widzę taki komunikat: ,,TypeError: can't access dead object." Potem przeglądarka się wyłącza.Tego błędu nie ma na laptopie mojej Mamy.

Poza tym mój ruter nie działa prawidłowo, co chwila mnie rozłącza. Używam go, by łączyć się z Neostradą. W menedżerze urządzeń widać, że połączenie lokalne jest aktywne, a ja nie mam dostępu do neta.

Ponadto mój pendrive Lexar 8GB nie jest widziany przez mój komputer. Podłączam do USB HUB. Jak podłączyłam HUB do innego portu i bezpośrednio do niego pendrive, to pojawiła się informacja, że urządzenie USB ma awarię. Jak tego samego pendrive podłączam do laptopa mojej Mamy, to działa bez zarzutu.

Edit: jednak zmiana portu USB tymczasowo pomogła.

Nie mogę swobodnie korzystać z neta, jestem zmuszona używać laptopa mojej Mamy i neta mobilnego. Wolę mojego kompa. Proszę o pomoc.

Aha, nie zresetuję rutera, bo nie pamiętam hasła do Neostrady- w którymś momencie co chwila je zmieniałam. :(

Załączam logi OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

I Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Czy ma znaczenie, że nie zaznaczyłam opcji: wszyscy użytkownicy? Tylko ja używam mojego kompa...

Teraz mojego kompa skanuję mbam pro, udało mi się zaktualizować jego bazę.

Proszę o pomoc... To, że mój ruter po ponad roku od zakupu odmawia współpracy, jest strasznie deprymujące... :sciana:

Jeżeli nie mam wirusów, to proszę ten temat przenieść do działu problemy, bo mam ciągły problem z ruterem i sporadycznie z moim pendrive- tymczasowo pomogła zmiana portu USB, do którego podłączyłam USB HUB...

Aha, mam pełną wersję mbam pro, wygrałam ją w jakimś konkursie.

Folder OxooGames (jakoś tak) jest potrzebny, aby działały gry od Pentium. Czasem w nie grywam.

Czy mam podać jeszcze jakieś logi, aby wykluczyć infekcję? :mrgreen:

Edit:

Mbam Pro nic nie wykryło.

Avira wykryła trojana TR/Ransome.DV.1- w jednej ikonie. Usunęłam go, bo i tak nie używałam tej ikony...

Wcisnęłam przycisk reset i jakoś udało mi się tymczasowo połączyć z netem.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

filutka78

Użytkownik

Post04 lut 2014, 10:01

W logach nic podejrzanego.

F.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2014, 10:01 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W takim razie przenoszę temat do Problemów.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post06 lut 2014, 13:20

Filutka78, dzięki za sprawdzenie logów. :)

Djarta, dzięki za przeniesienie tematu. :)

Jakimś cudem w końcu mnie połączyło z netem, nie wiem, na jak długo.

Czy możliwe, że ruter po ponad roku po prostu się zepsuł? :mrgreen:

Wcześniej nie miałam niby połączenia, a niby było aktywne:

Obrazek

Niby nie było aktywne, a był odliczany czas jego trwania i ilość wysłanych i odebranych danych. :mrgreen:

-- 5 lut 2014, o 20:48 --

Edit: jeżeli chodzi o ruter, to hakerzy mogli go shakować i podmienić DNS na złośliwe, a Orange awaryjnie go zablokowało.

O tym piszą skrótowo tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-hakerzy-zaatakowali-firme-orange,nId,1101165

I dokładnie tutaj:

http://blog.orange.pl/wojciechjabczynski/entry/uwazajcie-na-ataki-hakerow-sprawdzcie-jak-mozna-sie-zabezpieczyc/

Postąpiłam zgodnie z ich zalecaniami i zmieniłam DNS na polecane. Nadal nie mam jednak dostępu do neta. :o

Przy okazji zmieniłam hasło do WiFi. :chaja:

Edit:

Przyjechał technik do Neostrady, poprawił coś w gniazdku i zresetował mi ruter- robiłam to za krótko. :oops:

I znów mi działa Neostrada...

Czy mam znowu zmieniać adresy DNS? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Fix00ser

VIP

Post08 lut 2014, 12:20

Polecam dodatkowo wieloczęściowe opracowanie w zakresie bezpieczeństwa WiFi

http://sekurak.pl/bezpieczenstwo-sieci-wi-fi-czesc-1/

i apropos DNS

http://hlds.pl/DNS

https://www.grc.com/dns/alternatives.htm

:mrgreen:

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post08 lut 2014, 16:38

Ciągle mam problemy z Neostradą... Ruter po resecie lepiej działa, ale czasem niby połączył, a ja nie mam dostępu do sieci.

Za jakiś czas zmienię kabelek, bo ponoć jest felerny, ale jak znam życie, to nic nie da. :chaja:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post09 lut 2014, 15:24

Spróbuj przeinstalować sterowniki od karty sieciowej wpisz od nowa DNS'y tylko te które dostałaś od swojego dostawcy jeśli nie pomoże zrób reset tylko przytrzymaj go z minutę bo jedne wcisnięcie przycisku reset nic praktycznie nie da
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post14 lut 2014, 12:14

Wczoraj wpierw włączyłam ruter i poczekałam, aż zapalą się wszystkie lampki i dopiero wówczas włączyłam kompa i nie miałam problemów z netem.

Dziś zrobiłam to samo i mnie nie rozłącza.

Czy ma znaczenie, co włączam najpierw: ruter czy kompa? :mrgreen:

Bajbus, technik od Neostrady przytrzymywał reset przez około 15 sekund. No i dobrze zresetował ruter.

-- 11 lut 2014, o 17:24 --

Niezależnie od tego, co włączam najpierw, ruter czy kompa i tak dość często mnie rozłącza...

Nie czuję się komfortowo używając neta.

Jeżeli chodzi o problem z kwejk, to trochę pomogło włączenie blokowania skryptów, przy pomocy no script.

-- 14 lut 2014, o 11:53 --

Nadal mnie często rozłącza, więc pomyślałam, że może zmiana DNS mi pomoże...

Waham się pomiędzy tymi od TP: 80.50.50.100; 80.50.50.150, a Open DNS, Google i Symantec...

Aha, jakie są DNS od Comodo? :mrgreen:

-- 14 lut 2014, o 12:14 --

Edit: zmieniłam DNS na te od Comodo...

Czy one rzeczywiście są takie dobre i bezpieczne? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Problemy”