Monitor po włączeniu komputera nic nie wyświetla.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
sizu

Użytkownik

Post12 kwie 2012, 07:54

Witam,

Chodzi mi o to, że komputer pracuje, słychać jak działają fany i, natomiast ekran pozostaje czarny. Sprawdzałem, różne monitory, grafikę, ram. Nie ruszałem procesora ale wydaje mi się, że pc bez procesora powinien chociaż na chwilę się włączyć? Podzespoły pracują, więc raczej nie jest to kwestia zasilacza. Moim zdaniem uszkodzona jest płyta głowna, dodatkowo zauważyłem, że jak poruszyłem lekko komputerem to zrestartował się (tak mi się wydaje-ucichł i słychać było dźwięki jak przy rozruchu), kondensatory nie są "spuchnięte", dodatkowo nie słychać, żadnych dźwięków z pc speakera. Przed kupnem nowej płyty chciałbym się poradzić, czy coś innego może być przyczyną tej "awarii"?, czy czegoś nie sprawdziłem ? dodam, że nie jest to mój komputer.

krótka specyfikacja :
msi ms-7528 1.0
zailacz ec 400
9600 gt
procesor c2d nie wiem dokładne który model, nie wydaje mi się to bardzo istotne, jeśli jest dowiem się,

z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, 11:20 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 kwie 2012, 11:20

W jakich okolicznościach to się stało ?
Sprawdzałeś Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera ?
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 kwie 2012, 11:41

Jeżeli reset BIOS-u nie pomoże, wyjmij z płyty głównej pamięci RAM i uruchom komputer.
Sprawdź czy BIOS poinformuje dźwiękiem o braku pamięci RAM.
Potem wyjmij kartę graficzną ze slotu. Podobnie jak w przypadku pamięci RAM uruchom komputer bez karty graficznej i wyczekuj na dźwięk BIOS-u.
Spróbuj także uruchomić komputer bez podłączonego dysku twardego oraz napędu optycznego.

sizu

Użytkownik

Post12 kwie 2012, 13:24

resetowałem BIOS`a dzisiaj w nocy, niestety nic to nie dało. Ram już wyciągałem wczoraj, głośniczek nie informował o tym tak jak powinien, co dziwne również przy uruchomieniu komputera, nie ma pojedynczego "piknięcia" z BIOS`owego głośniczka. Wieczorem spróbuję uruchomić bez dysku ,karty graficznej i napędu, zgodnie z instrukcjami. Dam znać czy coś to dało.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 kwie 2012, 13:43

Jeżeli po wyjęciu karty graficznej BIOS nie da sygnału dźwiękowego może to oznaczać uszkodzenie płyty głównej ale również problem z zasilaczem.
Będziesz musiał pożyczyć od kogoś zasilacz na próbę i sprawdzić czy komputer uruchomi się.

Jest jeszcze jedna możliwość sprawdzenia bez pożyczania zasilacza - uruchomienie sprzętu poza obudową.
Stosuje się to, aby wykluczyć ewentualne zwarcie / przebicie z obudowy, które uniemożliwia uruchomienie komputera.
W takim wypadku musiałbyś odkręcić płytę główną od obudowy i spróbować uruchomić sprzęt poza nią.
Połóż płytę główną na jakimś pudełku i najlepiej na foli antystatycznej. Wszystko pozostałe podłączasz tak, jak w obudowie. Przewody od zasilacza na pewno nie sięgną, więc zasilacz też będziesz musiał wykręcić z obudowy.
Płytę główną uruchamiasz poprzez zwarcie dwóch pinów śrubokrętem.
Jeżeli nie wiesz, jakie to piny napisz, jaką posiadasz płytę główną, a napiszę, jakie piny musisz zewrzeć.

• Reklama

Wróć do „Problemy”