Wiedziałam, że czasem poczta nie dochodzi na Mozillę Thunderbird, na laptopa mojej Mamy, bo Avast, z włączonymi wszystkimi osłonami, zwłaszcza tą od poczty, potrafi ją nieźle przyblokować. Tym razem na próbę wyłączyłam wszystkie jego osłony, ale to nic nie dało. Uruchomienie zapory Comodo w trybie gry, oraz jej wyłączenie też nic nie dało... Przy okazji, jeżeli chodzi o moje konto, to utrudniłam sprawę, bo zmieniłam hasło do wp... No i nie wiedziałam, jak je zmienić w opcjach, soft nie próbował się tym razem połączyć z serwerem i nie domagał się nowego hasła, więc niewiele myśląc skasowałam konto, a potem je ponownie utworzyłam. I też z tym miałam problem, bo hasło nie mogło zostać zweryfikowane, mimo że wpisywałam, a nawet wklejałam te poprawne, więc wybrałam jakąś opcję, że ma utworzyć nowe konto i je skonfigurować. (I chyba konto zniknęło z serwera, ale to przecież niemożliwe.)
Trafiłam na temat opisujący problemy z logowaniem na wp:
Kod: Zaznacz cały
http://pomoc.wp.pl/id,14511730,pytanie.html
Mnie by dotyczyło to:
Jeśli wykorzystywany jest program pocztowy (np. Thunderbird, The Bat! lub Outlook) to objawem przeciążenia serwerów będą komunikaty informujące o chwilowej niedostępności serwera, o niemożności zamknięcia skrzynki (unable to lock maildrop). Mogą też nastąpić zerwania połączenia z serwerami pop3 lub smtp lub wielokrotne prośby o wpisanie hasła mimo wpisywania poprawnych danych. W takim przypadku proszę spróbować zalogować się do naszego interfejsu pocztowego i jeśli pojawią się komunikaty wymienione w pierwszym akapicie to również proszę poczekać ze 2-3 godziny i dopiero po tym okresie próbować logować się ponownie.
Czy możliwe, że wp ma problemy z serwerem? Zwłaszcza, że bez problemu mogę się zalogować na moje konto, za pośrednictwem przeglądarki?

A może jeszcze czegoś nie uwzględniłam? Ustawienia mojego konta, którego nie mogłam zweryfikować, oraz mojej Mamy są na oko takie same.

Edit: mnie niby łączy z serwerem, ale nie pojawiają się żadne nowe maile, a powinny być...
Edit 2: znalazłam stronę, gdzie napisali, jak poczta powinna być poprawnie skonfigurowana:
Ustawienia standardowe
Serwer poczty przychodzącej - imap.wp.pl
Port serwera poczty przychodzącej - 993
Tryb zabezpieczenia - SSL
Serwer poczty przychodzącej - pop3.wp.pl
Port serwera poczty przychodzącej - 995
Serwer poczty wychodzącej - smtp.wp.pl
Port serwera poczty wychodzącej - 465
Serwer wymaga uwierzytelnienia / włączonej autoryzacji SMTP.
Opcja "Logowanie przy użyciu bezpiecznego uwierzytelniania hasła" powinna być wyłączona.
Źródło:
Kod: Zaznacz cały
http://poczta.wp.pl/info-pomoc-konfig.html?ticaid=113cc6
Chciałam pozmieniać te ustawienia, ale to tylko pogorszyło sprawę...
Edit 3: używam najnowszej, stabilnej wersji Mozilli Thunderbird, czyli 31.2.0. Na laptopie mojej Mamy nie chcę instalować niestabilnych wersji tego softu... Bo to mój PC jest od takich testów... Inne konta pocztowe działają poprawnie... Mam system Windows 7 64-bitowy.