Nagrywanie instrumentów

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Hajkenek

Użytkownik

Nagrywanie instrumentów

Post14 lip 2012, 17:10

Witam, was po dłuuugiej przerwie kiedy mnie nie było. Przychodzę z następną falą problemów :P

A więc, mam mały zespół gitarka, perkusja i keyboard. Z perką jest spokój bo jest pod mikrofonem, który ma wyjście USB. Gitarka i keyboard mają po dużym jacku. A więc teraz pytania:

1. Kiedy nagrywałem to pod takim rozgałęziaczem jack (gitare i key) to key grał dobrze a gitara bardzo cicho.
2. Czy jest może jakiś sprzęt (dyktafon, mikser czy coś) , który nagrywa kilka kanałów?
3. Jeżeli nie ma sprzętu, to jaki byście polecali program? (Najlepiej perka była osobno, gitara i keyboard też ;-|

Info. Mikrofon, komp widzi pod C-1U, on ma własną "kartę dźwiękową" a jacki to normalnie jako mikrofon. I teraz czy jest możliwość na nagranie mikrofonu, który jeszcze raz powtarzam, działa osobno właśnie tak jak by miał własną kartę i gitary i keyboardu. Ten rozgałęźniacz kosztuje 2 zł. Jest strasznie felerny. Mój komputer ma 6 gniazd naprzemiennych, więc czy można podłączyć pod 2 różne gniazda gitarę i keyboard, a potem ustawienie, żeby nagrywał jako jedno, czyli jako mikrofon, a najlepiej jako 2 czyli osobno gitarę i osobno keyboard

Sorka, że się rozpisałem, ale ten najdłuższy akapit "info" jest najważniejszy ;)

Z góry dzięki za odp.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Nagrywanie instrumentów

Post18 lip 2012, 00:01

W sumie to czy podłączysz do swojego komputera to zależy od tego co oferuje karta graficzna i czy jest w stanie wykryć kilka wejść w miejsce wyjść, a potem to jeszcze zmiksować.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Hajkenek

Użytkownik

Nagrywanie instrumentów

Post27 lip 2012, 13:53

karta graficzna

Chyba chodziło ci o kartę dźwiękową, hehe, ale spoko.

Właśnie karta nie chciała nagrywać dwóch ścieżek na raz. Chociaż mikrofon ma tak jakby własną kartę, to nie dało rady. Ale można powiedzieć, że temat zamknięty, bo kupuje mikser ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Nagrywanie instrumentów

Post27 lip 2012, 14:11

Tak, chodziło zapewne o kartę dźwiękową.
Z tego co pamiętam, z poprzednich Twoich postów masz chyba kartę dźwiękową Realtek HD
i być może inna rozwiązałaby problem ;)
Dużo zależy od karty i nie wiem czy mikser pomoże ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

heros1303

Stały bywalec

Nagrywanie instrumentów

Post27 lip 2012, 14:25

Nie wiem jak wy, ale ja mam realtek HD Audio. I mi taka gitara podłączona przez przejściówkę działa nawet dobrze. tzn głośno. A że ja mam multi efekt mam efekty sprzętowo niz software na pc. W wypadku efektów programowych na pc miał bym opóźnienia. No i ważne by nie podłączać instrumentu do wejścia mikro, ale Line In.
Jeżeli karte chcesz zmieniać to lepiej kupować tak zwany interfejs audio z wejściami instrumentalnymi. Jest kilka takch urządzeń i do każdego dają inne oprogrmowania w tym edytory DAW i inne. W przypadku jeśli mówimy o instrumencie takim jak gitara czy bass dobry wybór było by patrzeć na sprzęt od Line6. Poza sprzętem i dobrym interfejsem dostaniemy za darmo program z efektami i to multum.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Nagrywanie instrumentów

Post27 lip 2012, 15:25

Właśnie karta nie chciała nagrywać dwóch ścieżek na raz

@heros1303:
chodzi o nagrywanie dwóch ścieżek/kilka kanałów na raz.
gitarka, perkusja i keyboard

Nie tylko gitara ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

heros1303

Stały bywalec

Nagrywanie instrumentów

Post27 lip 2012, 18:08

W takim razie zostaje jakiś interfejs audio. Zależy co chce autor nagrywać. Bass, Gitarę, Mandoline, perkusje przez mikrofon by trza ale nie tak na jack jeśli mówimy o profesjonalnym record. A mikrofonami z Phantom. Właśnie do tego najlepiej szukać interfejsu audio. Najlepszy z możliwością podłączenia dwóch mikrofonów (Phantom) oraz dwóch instrumentów na przykład gitara bądź bass może być taki Line6 POD Studio UX2. Ale tańsze z wieloma wyjściami również można znaleźć. Ale wtedy musisz się bawić wtyczkami typu VST których fakt na necie jest dużo. Do tego jakiś edytor DAW.
Chociaż widzę, że autor ma spokój z perkusją. A chodzi o key'a oraz gitarę także myślę że wystarczy jakiś interfejs tańszy z możliwością podłączenia dwóch lub więcej instrumentów duży jack.

• Reklama

Wróć do „Problemy”