System Win7 Ult x64 Sp1, bieżące aktualizacje. Komputer stacjonarny, posiada 2 nagrywarki : CD-Rw, DVD-RW. Wszystko działało dobrze, ale nagrywarek używam stosunkowo rzadko. Dzisiaj usiłowałem sobie coś nagrać na płytę, ale żadna z nagrywarek nie widzi włożonej płytki, nie można nic nagrać bo występuje komunikat, że nośnik jest nienagrywalny. Oczywiście próbowałem z różnymi typami i producentami płytek. Co więcej - nagrywarki nie działają również w trybie odczytu, czyli nie odtwarzają włożonej, nagranej płytki (nagranej przeze mnie lub fabrycznej - np. jakiegoś pisma informatycznego itp.). Nie odtwarza zatem płytek zwykłych oraz bootowalnych. W menedżerze urządzeń obie są w porządku, sprawdzenie wskazuje że sterowniki są aktualne. Dodatkowo – odinstalowałem i ponownie zainstalowałem obie nagrywarki. Uruchomienie ze strony Microsoftu narzędzia fixit dało wyniki, że problem nie jest rozwiązany. Ostatni raz korzystałem (bez problemów) z nagrywarki jakieś 3 miesiące temu. Acha - nagrywanie i odczyt pendrive odbywa się normalnie. W czym może być przyczyna, gdzie szukać rozwiązania? System zabezpieczony oryginalnymi programami (AVGIS2014,MBA-M). Odczyt i nagrywanie w trybie awaryjnym też nie działa.
W podglądzie zdarzeń aż czerwono, powtarzają sie najczęściej następujące wpisy:
1. Nie można załadować następujących sterownikow startu rozruchowego lub systemowego: ESPProtectionDriver
2. Inicjowanie zrzutu awaryjnego nie powiodło się
Chciałem wystartować system z płytki instalacyjnej w celu naprawy bądź reinstalacji, ale mimo ustwienia w Biosie bootowania z CD płytka się nie uruchomiła. W ten sposób nawet reinstalacji systemu nie mogę przeprowadzić.
nagrywarki nie czytają płyt
- XMan
Zobacz poradnik:
http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu- ... tp-a14.htm
Nie masz czasami napędów wirtualnych ?
Za pomocą jakich programów nagrywasz ?
http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu- ... tp-a14.htm
Nie masz czasami napędów wirtualnych ?
Za pomocą jakich programów nagrywasz ?
- rokko
- Kontaktowanie:
Ile lat ma nagrywarka? Jak stara lub intensywnie eksploatowana możliwe że laser poszedł.
Najprostszy sposób to odpalić dowolnego Linuksa z LiveUSB i sprawdzić czy nagrywarka coś zapisze z poziomu Unixa.
Co do bootowania, przy UEFI trzeba wyłączyć secure boot żeby Unix wystartował lub wybrać z boot menu opcję startu bez EFI. Ustawienia zależne od producenta i wersji BIOSu. Szukaj Disable Secure Boot/ Legacy boot. Musiałbyś zrobić zdjęcia z opcji BIOSu bo tak w ciemno nie napiszę precyzyjnie co producent i wersja to inaczej mogą się te opcje nazywać.
Najprostszy sposób to odpalić dowolnego Linuksa z LiveUSB i sprawdzić czy nagrywarka coś zapisze z poziomu Unixa.
Co do bootowania, przy UEFI trzeba wyłączyć secure boot żeby Unix wystartował lub wybrać z boot menu opcję startu bez EFI. Ustawienia zależne od producenta i wersji BIOSu. Szukaj Disable Secure Boot/ Legacy boot. Musiałbyś zrobić zdjęcia z opcji BIOSu bo tak w ciemno nie napiszę precyzyjnie co producent i wersja to inaczej mogą się te opcje nazywać.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama