Witam.
Jestem nowym forumowiczem i niezbyt obeznanym z problematyką komputerową, próbuję bezskutecznie rozgryźć następujący problem. Napęd dvd w komputerze stacjonarnym (1) czyta płyty ale nie chce otworzyć kilu z grami mimo , że komputer spełnia wymogi sprzętowe. Płyta umieszczona w drugim komputerze stacjonarnym(2) została odczytana bez problemu. Zamieniłem napędy w komputerach i napęd z (1) , który nie otwierał płyty działa bez zarzutu , a napęd z (2) który odczytał płytę przeniesiony do komputera(1) nagle zaniemógł i nie czyta płyty.
Próbowałem kilku rzeczy z napędem(1) , czyszczenie ,odinstalowanie,wgranie firmware(bios) i nic. Wynika , że sprzętowo napędy są dobre ale w kompie(1) podejrzewam ,że coś mam pokitaczone z oprogramowaniem? ale co?
Proszę o sugestie.
Pozdrowienia.
Napęd DVD -wybiórczy odczyt.
- XMan
Masz Service Pack 3 dla Windows XP PL oraz min. NET Framework 2.0 
Jeżeli tak to sprawdź jeszcze Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Load Optimized Defaults - ustawienia zoptymalizowane.
Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Sprawdź płytki nagrane na najwolniejszych obrotach.

Jeżeli tak to sprawdź jeszcze Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Load Optimized Defaults - ustawienia zoptymalizowane.
Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Sprawdź płytki nagrane na najwolniejszych obrotach.
-
Niestety nie posiadam płytki ze sterownikami do komputera.
Pozostaje opcja z BIOS-em , ale jak pisałem na wstępie jestem "zielony" w tej dziedzinie i szczerze mówiąc mam trochę obaw, w grę wchodzi trzeci sposób z poziomu BIOS-u. (czy po powrocie do ustawień -domyślnych,fabrycznych- poradzę sobie z komputerem) Operację tę wykonam dopiero w poniedziałek , teraz żona jest w domu a ona boi się grzebactwa w jej komputerze zwłaszcza jak robi to taki fachowiec jak ja.
Pozostaje opcja z BIOS-em , ale jak pisałem na wstępie jestem "zielony" w tej dziedzinie i szczerze mówiąc mam trochę obaw, w grę wchodzi trzeci sposób z poziomu BIOS-u. (czy po powrocie do ustawień -domyślnych,fabrycznych- poradzę sobie z komputerem) Operację tę wykonam dopiero w poniedziałek , teraz żona jest w domu a ona boi się grzebactwa w jej komputerze zwłaszcza jak robi to taki fachowiec jak ja.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W sumie to punkt z aktualizacją firmware by się przydało zrobić Zniknięcie napędu, problemy z nagrywaniem itp
-
Sprawdziłem menadżera urządzeń , wszystko OK, firmware mam wgrany ponownie w v.1 bo taka była zainstalowana w napędzie. Spróbuję wgrać v.2. Czytałem oczywiście artykuły , na które wskazują XMan i cosik_ktosik. Są znakomite
własnie dla takich "zielonych" jak ja. Napisane w taki sposób , że nie da się nie zrozumieć - wielkie brawa.
To właśnie po ich przeczytaniu wskoczyłem na Wasze forum.
-- 28 lut 2011, 17:14 --
Dzisiaj zresetowałem BIOS płyty głównej (BIOS v2.00) bez rezultatu, wgrałem wersję 2.50 pobraną ze strony producenta płyty, też bez skutku. Ten upierdliwy napęd to LG GDR 8162B, próbowałem aktualizować sterownik ale menadżer urządzeń komunikuje, że sterownik jest aktualny i nie znajduje lepszego. Próbuję znaleźć nowszy sterownik w internecie ale mam z tym problemy. Nic walczę dalej.

-- 28 lut 2011, 17:14 --
Dzisiaj zresetowałem BIOS płyty głównej (BIOS v2.00) bez rezultatu, wgrałem wersję 2.50 pobraną ze strony producenta płyty, też bez skutku. Ten upierdliwy napęd to LG GDR 8162B, próbowałem aktualizować sterownik ale menadżer urządzeń komunikuje, że sterownik jest aktualny i nie znajduje lepszego. Próbuję znaleźć nowszy sterownik w internecie ale mam z tym problemy. Nic walczę dalej.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
W międzyczasie wymieniłem taśmę i napęd na nowy i bez rezultatu.
Ale problem został rozwiązany,( nie pamiętam dlaczego) wyłączyłem ochronę antywirusową "Kaspersky" i o dziwo napęd odczytał bez problemu płyty , których do tej pory nie mógł odczytać.
Pozostaje mi teraz wgrać innego antyvira i mam nadzieję, że wszystko będzie OK!
Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrowienia.
Ale problem został rozwiązany,( nie pamiętam dlaczego) wyłączyłem ochronę antywirusową "Kaspersky" i o dziwo napęd odczytał bez problemu płyty , których do tej pory nie mógł odczytać.

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrowienia.
-
- Reklama