Witam
Poproszono mnie o usunięcie pod Linuxem wirusów z pendrive 32G. Ponieważ plików szkodników było ponad 1000 zaproponowałam format. Używam do tego programu gparted. Jednak po usunięciu partycji program odmówił ustawienia nowej. Ani NTFS ani ext3. Dokończenie działania nie było możliwe i koniec. Po wyjęciu i ponownym włożeniu Linux nie widzi napędu.
Pod Windowsem dysk jest widoczny ale również nie można go sformatować. Użyłam DiskPart ale po wpisaniu komendy „clean” wyskakuje informacja: „Program DiskPart napotkał błąd: Nośnik jest zabezpieczony przed zapisem. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz dzienik zdarzeń systemowych.
Obejrzałam pendrive na 10 strone, żadnych zabezpieczen nie ma.
Dodam jeszcze ze dwa inne identyczne pendrive maja obyczaj zglaszac rozne pojemnosci w zalezności od systemu operacyjnego pod ktorym pracuja linux widzi je jako 34GB Windows jako 32.
może ktoś wie czy z tym fantem da się cos zrobic?
pozdrawiam
Nie dający się sformatowac pendrive
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
Nie dający się sformatowac pendrive
Dzięki
Bootice nie dał rady ale HDDGURU owszem. Obawiam się jednak że pen i tak nadaje się już tylko do kosza, bo na 3 z moich 7 komputerów po włożeniu dostałam komunikat "odnotowano skok napięcia na koncentratorze" i komputer się po prostu wyłączył. Zawsze dotyczyło to komputera z Windows. Po takim incydencie wkładałam pendrive do komputera z Linuxem musiałam dość długo czekać zanim raczył wykryć system. Więc coś musi być w nim namieszane solidnie także elektrycznie.
pozdrawiam
sferoid
Bootice nie dał rady ale HDDGURU owszem. Obawiam się jednak że pen i tak nadaje się już tylko do kosza, bo na 3 z moich 7 komputerów po włożeniu dostałam komunikat "odnotowano skok napięcia na koncentratorze" i komputer się po prostu wyłączył. Zawsze dotyczyło to komputera z Windows. Po takim incydencie wkładałam pendrive do komputera z Linuxem musiałam dość długo czekać zanim raczył wykryć system. Więc coś musi być w nim namieszane solidnie także elektrycznie.
pozdrawiam
sferoid
-
- Reklama