Witam..
Dzisiaj około godz. 11 chciałem sobie wyczyścić komputer.. No wiec otworzyłem go i zacząłem czyścic wiatraki itp.. Gdy złożyłem go z powrotem niestety na monitorze nie pokazuje się obraz aby się włączał nie wiem co się stało..
Dodam do tego że czyściłem wiatrak koło zasilacza ale raczej nie jest uszkodzony... Sprawdzona została karta graficzna na innym komputerze no i ona hula..
Płyta główna odpada ponieważ sprawdzałem ją nie ma nic wybulonego.. Dodam jeszcze, że komputer hulał i nic mu nie było przyczyną nie było nagle wyłączenie tylko chyba moja głupota..
Bardzo proszę o pomoc oraz doradzenie co muszę zrobić ?
Nie działa komputer po czyszczeniu
-
Ostatnio zmieniony 02 cze 2012, 11:05 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne
Powód: zmieniłem tytuł tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne
- greh
- Kontaktowanie:
Cos się stało z komputerem.. :(
Cos się stało z komputerem..
Temat przed edycją XMan'a zbyt wiele nie mówił. Na przyszłość pamiętaj, by tematy mówiły w jasny sposób o problemie.
Spróbuj po dociskać wszystkie podzespoły, które miałeś wyjęte, typu RAM, kartę graficzną?
Czy komputer wydaje jakiś dźwięk? Wtyczka z zasilania dobrze wpięta do płyty głównej (teoretycznie nie powinno dać się jej wpiąć na odwrót, tak jest zaprojektowana wtyczka i "gniazdo" ale różne rzeczy się zdarzają.). Wyłącznik na zasilaczu nie jest czasem w pozycji 0?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
Ok po sprawdzałem wszystko no i nadal lipa.. Dodam jeszcze że komputer działał sprawnie no już po prostu wszystko posprawdzałem.. Miedzy innymi kartę, resetowałem już nawet Bios.. Jeżeli chodzi o RAM też sprawdzałem na wszystkie sposoby.. Dodam, że jak włączę komputer to on tak jak by się ładował ale nie słyszę pisknięcia jak zawsze .. To znaczy się wiatraczki się kręcą.. Napęd świeci.. Również dioda od dysku twardego świeci.
- leon1956
Witam . Jeśli wszystko sprawdziłeś i komp odpala normalnie ale monitor nie wyświetla obrazu to może sprawdź połączenie komp - monitor etc. .
"Piknięcie" - sprawdź podłączenie buzera
"Piknięcie" - sprawdź podłączenie buzera
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- seba86mu
Jaką posiadasz płytę główną ?
Podłączyłeś wtyczkę zasilania ATX12V 4-PIN do płyty głównej ? (w okolicach procesora)
-- 02 cze 2012 12:09 --
Karta graficzna wymaga podłączenia wtyczki dodatkowego zasilania ? Jeżeli tak, podłączyłeś ją ?
Podłączyłeś wtyczkę zasilania ATX12V 4-PIN do płyty głównej ? (w okolicach procesora)
-- 02 cze 2012 12:09 --
Karta graficzna wymaga podłączenia wtyczki dodatkowego zasilania ? Jeżeli tak, podłączyłeś ją ?
- XMan
Jeszcze opisz dokładnie jak i czym czyściłeś ?
To również jest b. ważne.
To również jest b. ważne.
-
A więc tak płytę główną posiadam Gigabyte Ga-M61sme-s2l.. Karta graficzna również potrzebuje podłączenia i podłączyłem to.. Również podłączyłem tą wtyczkę koło procesora.. No a czyścić to czyściłem sucha ściereczką oraz suszarką ..
- seba86mu
Roni13_pl pisze:oraz suszarką
Nie dotknąłeś suszarką czegoś ? Może przeniosłeś ładunek elektrostatyczny.
Nie dmuchałeś zbyt długo w jednym miejscu ? Może się coś przytopiło od suszarki.
Rozumiem, że dmuchałeś ciepłym powietrzem ?
- XMan
No a czyścić to czyściłem sucha ściereczką oraz suszarką ..
Może w tym błąd ?
Jak czyściłeś ściereczką to mogłeś coś uszkodzić lub mogło się coś odłączyć.
Po drugie suszarka to nie najlepsze rozwiązanie ponieważ mogła również coś uszkodzić a jeżeli nie to tylko wdmuchuje
kurz do środka

Niektórzy polecają sprężone powietrze a niektórzy nie polecają z tego względu że zamiast wydmuchać to może
również wdmuchać podobnie jak suszarka.
Od dawna robię inaczej i jeszcze nie miałem problemów z żadnym komputerem.
1. Odłączam komputer od prądu/sieci.
2. Nie dotykając części czyszczę odkurzaczem.
3. Czyszczę wszystko pędzelkiem od golenia z końskiego włosia.
(inne pędzelki mogą przenosić ładunki elektrostatyczne)
4. Czyszczę ponownie odkurzaczem.
Sprawdź jeszcze sloty pamięci oraz styki czy nie ma na nich kurzu.
Przemyj wacikiem od uszu nasączonym spirytusem uważając aby nie została się wata.
Możesz użyć czegoś innego...
Poczekaj aby wszystko wyschło i dopiero podłącz.
-
Ale, dosyć daleko miałem suszarkę no i oczywiście ciepłe powietrze 

- XMan
no i oczywiście ciepłe powietrze
Źle

- seba86mu
Wyjmij z płyty kartę graficzną, pamięć RAM - przedmuchaj sloty tych podzespołów i podłącz z powrotem - sprawdź.
Wyjmij również wtyczkę dysku twardego oraz napędu optycznego i spróbuj uruchomić komputer bez dysku i napędu.
Masz podłączony głośniczek do płyty głównej ? Był zawsze sygnał dźwiękowy dobiegający z obudowy przy uruchamianiu komputera ? Jeżeli tak, to zrób tak:
Wyjmij z płyty kości pamięci i uruchom komputer bez pamięci.
BIOS powinien poinformować sygnałem o braku pamięci - to dobry znak.
Teraz włóż z powrotem kości pamięci i wyjmij kartę graficzną i uruchom komputer bez karty.
BIOS powinien poinformować sygnałem o braku karty graficznej - to dobry znak.
Jeżeli BIOS nie wydaje żadnych dźwięków bez tych podzespołów, to może być problem z płytą główną.
Wyjmij również wtyczkę dysku twardego oraz napędu optycznego i spróbuj uruchomić komputer bez dysku i napędu.
Masz podłączony głośniczek do płyty głównej ? Był zawsze sygnał dźwiękowy dobiegający z obudowy przy uruchamianiu komputera ? Jeżeli tak, to zrób tak:
Wyjmij z płyty kości pamięci i uruchom komputer bez pamięci.
BIOS powinien poinformować sygnałem o braku pamięci - to dobry znak.
Teraz włóż z powrotem kości pamięci i wyjmij kartę graficzną i uruchom komputer bez karty.
BIOS powinien poinformować sygnałem o braku karty graficznej - to dobry znak.
Jeżeli BIOS nie wydaje żadnych dźwięków bez tych podzespołów, to może być problem z płytą główną.
-
seba86mu.. Dzięki za pomoc wykonałem wszystko co mi napisałeś, ale niestety lipa..
Dawniej przy uruchomieniu był ten dźwięk.. Na, ale teraz jak wyciągnąłem to co mi kazałeś niestety nic się nie dzieje.. Może teraz mi powiesz co mogło się zepsuć 

- seba86mu
Jeżeli po wyciągnięciu pamięci RAM, a potem karty graficznej nie było dźwięku, to wygląda na uszkodzenie płyty głównej.
Dobrze byłoby, gdyby sprawdził działanie komputera na innym zasilaczu. Pożycz od kogoś, ewentualnie zaproś kolegę z zasilaczem do siebie, jak boi się pożyczyć i sprawdźcie czy jest to samo.
Ten sam problem na innym zasilaczu będzie wskazywał na problem z płytą główną.
Rozumiem, że coolera z procesora nie ściągałeś podczas czyszczenia ?
Dobrze byłoby, gdyby sprawdził działanie komputera na innym zasilaczu. Pożycz od kogoś, ewentualnie zaproś kolegę z zasilaczem do siebie, jak boi się pożyczyć i sprawdźcie czy jest to samo.
Ten sam problem na innym zasilaczu będzie wskazywał na problem z płytą główną.
Rozumiem, że coolera z procesora nie ściągałeś podczas czyszczenia ?
-
Nie nie Koło procesora nic nie dotykałem jak był tak jest.. Ok to ja sobie sprawdzę ten zasilacz.. A jeszcze jedno pytanko mam.. Czy ze starego komputera zasilacz będzie ..?
-
- Reklama