Nie działające mikrofony w komputerze z Windows 7

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Astereoth

Użytkownik

Post08 sie 2011, 15:47

Tak:D

KacperC

Użytkownik

Post08 sie 2011, 20:14

Astereoth pisze:http://imageshack.us/photo/my-images/809/ident.png/
to chyba to

Udajesz się pod adres: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników u góry po lewej wpisujesz model swojej płyty głównej klikasz w search i wybierasz z listy swoją płytę. Następnie określasz swój system (Win 7 jest na liście. Następnie wybierasz sekcje Utilites i pierwsza pozycja: ATK0110 driver for WindowsXP/Vista/Win7 32&64-bit .

Brak tego pliku powoduje konflikt między innymi z kartą dźwiękową i to może być powód problemów z mikrofonem.

Astereoth

Użytkownik

Post08 sie 2011, 21:23

ASUS Update V7.18.03 for Windows XP 32bit/XP 64bit/Vista 32bit/Vista 64bit/7 32bit/7 64bit to jest pierwsze mam to zainstalowac?

KacperC

Użytkownik

Post08 sie 2011, 21:49

Chodziło mi o ten Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówsterownik (instaluje się go z poziomu Menadżera urządzeń (lokalizacja pliku).

Przy okazji w oparciu o Identyfikatory polecam zainstalować to drugie urządzenie z wykrzyknikiem w twoim menadżerze.

Astereoth

Użytkownik

Post08 sie 2011, 22:11

No ok zainstalowałem i ... nic :o

KacperC

Użytkownik

Post09 sie 2011, 00:28

Jeżeli problem nie został rozwiązany po zainstalowaniu sterowników to pozostały w zasadzie dwie opcje:

1) Coś jest źle skonfigurowane/ustawione (wysoce prawdopodobne)
2) Zepsuty jest podłączany mikrofon lub jego wejście (malo prawdopodobne)

Skupmy się na 1) przypadku,

W Panelu sterowania....Dźwięk...(jak na screenach poniżej)

Wybierz zakładkę Nagrywanie (Recording) i sprawdź czy wszystko jest ustawione jak na obrazku poniżej:
Obrazek

- zwróć uwagę czy mikrofon w oknie właściwości nie jest wyciszony (to okienko po prawej na screenie)
- w zakładce Nagrywanie (Recording),włącz (PPM) i ustaw (rozwijana lista na dole) mikrofon (lub konkretne gniazdo jeżeli jest kilka tak jak na screenie)
- włącz mikrofon jako urządzenie domyślne

*- istnieje jeszcze taka opcja że podpinasz mikrofon na przednim panelu obudowy (lub z boku) do dodatkowego wejścia na mikrofon, które niekoniecznie jest podłączone do płyty głównej, a co za tym idzie nie działa. Wówczas podepnij z tyłu bezpośrednio do karty dźwiękowej (tej, do której są podpięte głośniki)

Czasem takie drobne niedopatrzenia powodują problemy, dlatego warto je dokładnie posprawdzać.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2011, 00:35 przez KacperC, łącznie zmieniany 1 raz.

Astereoth

Użytkownik

Post09 sie 2011, 00:35

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
wszystko mam ustawione jak ty chyba

KacperC

Użytkownik

Post09 sie 2011, 00:37

Astereoth pisze:http://imageshack.us/photo/my-images/29/dupag.png/
wszystko mam ustawione jak ty chyba

Rozumiem, że karta SB Audigy to ta, którą obecnie używasz, i że do niej masz bezpośrednio podpięty mikrofon.

Jeżeli tak to nie mam pomysłu jak Ci pomóc.

Astereoth

Użytkownik

Post09 sie 2011, 00:42

Tak Sb audigy używam ale był też pomysł żeby ja wyłączyć i włączyć zintegrowana choć nie mam zielonego pojęcia jak to się robi.

KacperC

Użytkownik

Post09 sie 2011, 01:02

Problem może być jeszcze taki, że ta karta nie ma oddzielnego wejścia dla mikrofonu (różowego), i w takim układzie jeżeli masz podpięte głośniki 5.1 to trzeba zmienić na 2.1 i podpiąć mikrofon pod jedno z 4 gniazd (chyba niebieski (line-in)).

____________________________________________________________________________________________________
Jeżeli mimo podpięcia głośników niebieskie jest wolne to trzeba bodajże w oprogramowaniu dołączonym przez Creative zmienić z line-in na Mic.

Astereoth

Użytkownik

Post09 sie 2011, 02:15

Pisze ze wejście line-in jest unvalailable czy nie dostępne iwec raczej wątpie że niebieskie wejscie

KacperC

Użytkownik

Post09 sie 2011, 02:57

Zasugerowałem się rysunkiem na śledziu kartyDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, z którego wynika, że chodzi właśnie o to gniazdo. Może być niedostępne jako line-in jeśli pełni funkcję mic-in i na odwrót. Najlepiej żeby się wypowiedział ktoś kto posiada taką kartę lub podobną. Można jeszcze spróbować na zintegrowanej, bo z tego co się orientuję to Creative ma upierdliwe oprogramowanie i może być ciężko z odpaleniem mikrofonu na tej karcie (jakby nie mogli zrobić 1 wejścia więcej).

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 sie 2011, 09:13

W sumie mam tą kartę na złączu PCI-E x1 i raczej mikrofon tam kiedyś działał (teraz mam inny na USB z kamery). Z tego co ja znam z zabaw tą kartą to problemy mogą być dwa.
1. Trzeba koniecznie patrzeć czy wtyczka weszła do końca. Bywa tak, że opór się czuje na milimetr przed końcem, a tu jeszcze styku nie ma. Wtedy trzeba mocniej docisnąć, aż przeskoczy.
2. Pęknięte gniazdo. Niestety, u mnie pękło gniazdo od głośników, musiałem brać się za lutowanie nowego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Astereoth

Użytkownik

Post10 sie 2011, 11:30

Hmmm sprawdziłem czy dobrze wcisnołem i jest poprawnie wiec już nie wiem.

-- 10 sie 2011, 11:30 --

Temat do zamknięcia udało się naprawić usterkę ,chodziło o wypięcie płyty i włączenie zintegrowanej dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Problemy”