Nie mogę otworzyć napędu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę otworzyć napędu

Post12 sie 2018, 21:19

Dziś zauważyłem że nie otwiera mi się napęd DVD.Jakiś miesiąc temu jeszcze wszystko było ok bo instalowałem grę a dziś znów chciałem zainstalować grę i zauważyłem że jak naciskam przycisk otwierania to nie świeci dioda i nie otwiera się napęd.Sprawdzałem że kable są dobrze podłączone więc w czym tkwi problem?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Nie mogę otworzyć napędu

Post13 sie 2018, 09:08

Widać napęd, ikona napędu widoczna ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę otworzyć napędu

Post13 sie 2018, 15:38

Tzn chodzi mi o to że nawet się wysunąć nie chce napęd

------Połączono posty------

Ikony napędu nie widać

Awatar użytkownika
hevet

Ekspert
Posty: 198
Rejestracja: 21 cze 2009, 17:46

Nie mogę otworzyć napędu

Post13 sie 2018, 22:32

Widocznie to jakieś uszkodzenie sprzętowe. Podłącz napęd do innego kabla w zasilaczu.

Fix00ser

VIP
Posty: 883
Rejestracja: 28 gru 2009, 12:16

Nie mogę otworzyć napędu

Post13 sie 2018, 23:16

Profilaktycznie prócz zmiany portu SATA wymień użyte okablowanie dla tego napędu
diagnozowanie napędów optycznych w linku
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zazwyczaj na przednim panelu pod maską tacki umieszczony jest mały otworek, który wykorzystuje się do manualnego
odblokowania tacki w napędzie, wystarczy spinacz delikatnie wcisnąć by tacka wysunęła się na zewnątrz.
Czasami warto również luknąć do Menadżera urządzeń, jeśli ten napęd jest tam widoczny można go odinstalować,
po restarcie systemu, Windows automatycznie powinien ten napęd zainicjować.

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 21 lut 2012, 18:22
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Nie mogę otworzyć napędu

Post14 sie 2018, 17:10

Fix00ser zrobiłem tak jak napisałeś i jak na razie jest ok

------Połączono posty------

I znów mam ten sam problem co w tytule.Czy to może oznaczać wymianę napędu?Napęd ogólnie nie jest używany a mam go już z jakieś 8 lat i czy to możliwe żeby tak sam z siebie się popsuł?Jeszcze nieraz obok kursora myszki pojawia się ikona płyty i po chwili znika

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21240
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nie mogę otworzyć napędu

Post06 gru 2018, 15:41

Może być kabelek od danych uszkodzony.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości