Nie mogę uruchomić Firefox Ultimate z powodu błędu z XPCOM.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post01 sie 2014, 23:45

Lubię testować różne wersje Firefox, także te nieoficjalne, takie jak pcxFirefox, lawlietfox, oraz Firefox Ultimate.

Tą ostatnią przeglądarkę, przerobiłam na portable, z oddzielnym profilem, nie zamierzam jej instalować, bazując na stabilnym Firefox portable.

Jak próbuję uruchomić tą przeglądarkę, to pojawia się informacja, że nie można wczytać XPCOM.

Od nowa ,,zainstalowałam" Firefox portable, umieściłam we właściwym miejscu zawartość wypakowanego folderu z instalki Firefox Ultimate i wciąż występuje ten sam błąd.

Macie pomysł, jak to naprawić?

Czy po prostu mam poczekać na kolejną aktualizację tego softu? :mrgreen:

Jest 50% szans, że osoby, które zainstalowały ten soft, również mają z nim problem...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 sie 2014, 22:45

hmm, XPCOM to modyfikacja COMu Microsoftu, a więc dostęp jest z poziomu kompilatora i tego co dołączają programiści. Tym samym raczej się do tego nie dostaniesz bo to soft coś źle wewnątrz wywołuje.

Całość wiąże się z plikiem xpcom.dll, musi być w folderze tego programu. Inaczej nie ruszy. Zobacz też ten temat
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post09 sie 2014, 16:39

Tamta porada nic mi nie dała, w zasadzie ,,zainstalowałam" od nowa Firefox Ultimate i to nic nie dało... Muszę bazować na Firefox Portable, bo inaczej nie umiem...

Ściągnęłam xpcom.dll z tej strony:

Kod: Zaznacz cały

http://www.dlldump.com/download-dll-files_new.php/dllfiles/X/xpcom.dll/1.4:2003062408/download.html
, przeskanowałam je na Virus Total i po tym jak nic nie wykryło, zamieściłam je w folderze Firefox Ultimate i nadal był ten sam komunikat... Nie zamierzam tego pliku ładować do system 32, czy jakoś tak...

Edit:

Z jego wsteczną wersją nie ma tego problemu, ale wiadomo, że przeglądarka internetowa powinna być aktualna. :(

-- 9 sie 2014, o 16:39 --

Ukazała się aktualizacja Firefox Ultimate, znów przerobiłam ją na portable i teraz wszystko działa prawidłowo...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Problemy”