Post04 sty 2011, 04:14
Janpas6, nienawidzę reinstalacji systemu, bo jest czasochłonna. I trzeba od nowa personalizować system, zwłaszcza XP poprzez instalację dobrego programu do zmiany stylów (np. darmowego Stylera, nie pozbawionego wad), do zmiany ikon (np. Icon Tweaker). I trzeba też zmieniać ekran bootowania i logowania przy użyciu Tune Up Utilities- bo inne mogą namieszać w systemie, np. poprzez podmianę plików systemowych.
Komp z systemem XP dobrze teraz działa. Więcej nie zainstaluję w nim Returnil System Safe Pro, w połączeniu z avast IS. To na amen położyło system. I spowodowało, że założyłam ten temat.
Co do kompa z systemem Windows 7, to tych kilka programów do ochrony znakomicie się uzupełnia. Returnil System Safe Pro współpracuje z antywirusem i spyware doctorem z modułem antywirus- wersji darmowej, czyli okrojonej. Do tego jeszcze w tle działają Spy Shelter i Mamutu. Wiem, wiem, to dużo programów, ale mój komp z siódemką działa stabilnie- mimo że łatwo położyć system. Poza tym mam sporo RAM-u.
Co do kompa z systemem XP jestem zadowolona z Tune Up Utilities 2009. Tam nie będę instalować zbędnych programów, zwłaszcza do ochrony. Mam mało miejsca na partycji systemowej. Wprawdzie programy instaluję przeważnie na drugim dysku, ale pojemność całego dysku wynosi 40 GB.
Aha, ja naprawdę używam sprawdzonych programów, a nie instaluję wszystko, jak leci, bo mi się podoba.
Po prostu będę teraz bardziej uważać, aby nie położyć systemu.
Aha, janpas6, przecież reinstalacja systemu powinna być dopiero wtedy, jak system źle działa. Na obu moich kompach system dobrze działa. Można by powiedzieć, wbrew wszystkiemu... Ale tak jest.
A ja wciąż uczę się na błędach. Dostałam dziś kolejną nauczkę. Jeszcze raz, dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam, Joanna
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.