Witam, dziś pojawił się u mnie pewien problem, a mianowicie posiadam laptopa HP Pavilion dv6-2113sa
problem polega na tym, ze laptop podlaczony jest do zasilania i ma w sobie baterie, pokazuje ze widzi prad, ale rozruch nie nastepuje- klikam przycisk wlaczenia sie, laptop tak jakby rusza (slychac go) ale diody zapalajace sie na panelu(glosnosc i wi-fi) swieca sie na czerwono jak zawsze na poczatku wlaczania...
Trwa to kilka ladnych minut, natomiast nic pozniej nie nastepuje, matryca jest calkowicie ciemna i nie da sie nic z tym zrobic niestety...
MYslalam o kilku opcjach-ze po prostu jest mega problem z dyskiem, albo padla mu matryca. Ale wole sie poradzic zanim oddam go do serwisu lub sama sie nim zajme...
Dodam jeszcze, ze problem pojawil sie po zamknieciu klapy laptopa (wtedy przechodzi w stan czuwania). po kilku minutach chcialam go uruchomic i wystapil wyzej opisany problem. Prosze o pomoc, mam wazne dane na nim i bardzo mi zalezy zeby go uruchomic ponownie.
Czekam na podpowiedzi !
nie uruchamia się, HP dv6-2113sa
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Masz możliwośc podłączenia go pod zwykły monitor? wtedy można byłoby wywnioskować czy to matryca.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
zero po prostu, ciemno nadal...
ale problem jest taki ze on niby rusza a tak serio to nie moge nawet na tym panelu dotykowym zmienic stanu polaczenia np wi-fi ani glosnosci itd... więc?
ale problem jest taki ze on niby rusza a tak serio to nie moge nawet na tym panelu dotykowym zmienic stanu polaczenia np wi-fi ani glosnosci itd... więc?
- janpas
- Kontaktowanie:
problem jest taki ze on niby rusza a tak serio to nie moge nawet na tym panelu dotykowym zmienic stanu polaczenia np wi-fi ani glosnosci itd... więc?
słychać że system się uruchamia
dane to można wyjąć dysk i podpiąć pod inny komputer i zgrać
ale znając życie połowa danych była na pulpicie jak to przeważnie ludziska robią
i to wielki błąd
-- 17 wrz 2013, 19:57 --
albo po prostu spróbuj go wyłączyć ja się rzekomo uruchomi
czyli win7 wciskasz flagę strzałka w bok (prawo) i enter
win xp wciskasz flage strzałka w górę enter strzałka w prawo i enter
taki jest standardowy układ domyślny do wyłączenia komputera
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Sytuacja wygląda tak, jak wyżej opisałam, nic się nie zmienia. nie na pulpicie nie mam ważnych danych, to akurat najmniejszy problem.
Podejżewam że padła mi grafika (niestety zintegrowana) co Wy na to ?
|
-- 17 wrz 2013, 21:31 --
Dodam jeszcze, że lapek nie reaguje na klawisze-żadne... pojęcia nie mam już... Nie chcę przed wcześnie bawić się w rozbiórkę, bo nie ciekawie wygląda dostawanie się np do dysku twardego itd. woolałabym najpierw co koolwiek stwierdzic...
Bo rozłożyć go to nie problem, ale najpierw 3ba miec jakis konkret co do uszkodzenia, chyba ze na zywca. ;/
Podejżewam że padła mi grafika (niestety zintegrowana) co Wy na to ?

-- 17 wrz 2013, 21:31 --
Dodam jeszcze, że lapek nie reaguje na klawisze-żadne... pojęcia nie mam już... Nie chcę przed wcześnie bawić się w rozbiórkę, bo nie ciekawie wygląda dostawanie się np do dysku twardego itd. woolałabym najpierw co koolwiek stwierdzic...
Bo rozłożyć go to nie problem, ale najpierw 3ba miec jakis konkret co do uszkodzenia, chyba ze na zywca. ;/
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Ale przecież i tak nie masz możliwosci naprawy, brak czesci do diagnozy itp itd, sama nic nie zrobisz w tej sytuacji.
-
cholerka, wlasciwie to jest fakt, ale zgadzacie sie pewnie ze mna ze to padla grafika, teraz tylko pytanie, bedzie sie oplacalo wymieniac plyte glowna? czy poczekac i zainwestowac w inny sprzet?
Na dobra sprawe moglabym go rozlozyc i zmontowac sobie z nowa plytka bo to dla mnie zaden problem, juz nie jeden sprzet orzyl dzieki mnie, ale lepiej nie ryzykowac tym razem, prawda ?
Co sadzicie, jakie bd koszty ?
Na dobra sprawe moglabym go rozlozyc i zmontowac sobie z nowa plytka bo to dla mnie zaden problem, juz nie jeden sprzet orzyl dzieki mnie, ale lepiej nie ryzykowac tym razem, prawda ?
Co sadzicie, jakie bd koszty ?
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Oddaj do serwisu niech go zdiagnozują i wtedy wszystko ci się wyjaśni, powiedzą ci czy to problem z płytą główną, grafiką itp oraz przedstawią koszta
Nie warto kupować częsci które sama wymienisz a byc może są dobre, po co marnować pieniądze 

- janpas
- Kontaktowanie:
padł mostek przy okazji grafika
po podgrzaniu ożyje
naprawa 350-400 zł
jak dobry serwis i nie oszuka to da 6 miesięcy gwarancji
a jak tylko postawi od nowa i powie że wymienił skasuje tyle samo i da gw 30 dni
po podgrzaniu ożyje
naprawa 350-400 zł
jak dobry serwis i nie oszuka to da 6 miesięcy gwarancji
a jak tylko postawi od nowa i powie że wymienił skasuje tyle samo i da gw 30 dni
Grunt to spokój
- seba86mu
janpas pisze:po podgrzaniu ożyje
Po reballingu ożyje, ale na dwa miesiące, góra trzy i później znów to samo.
madziulkaccc pisze:matryca jest calkowicie ciemna i nie da sie nic z tym zrobic niestety...
Możliwe, że padł sam inwerter zasilający podświetlenie matrycy, a sama matryca działa.
Aby to sprawdzić poświeć latarką w ciemnym pomieszczeniu w matrycę. Jeżeli w podświetlonym miejscu widać obraz, to padł inwerter.
Jeżeli nie widać obrazu, to albo matryca albo układ graficzny.
madziulkaccc pisze:Dodam jeszcze, ze problem pojawil sie po zamknieciu klapy laptopa
Albo taśma sygnałowa matrycy.
- janpas
- Kontaktowanie:
nie mi chodziło o sprawdzenie po podgrzaniu ożyje ale i tak zaraz padnie morze dzień może 2 miesiące tak jak piszesz
Grunt to spokój
- Scorpio
Witam.
Sory że odkopuję, ale mam ten sam problem z moim HP Dv6 2113sa.
madziulkaccc, rozwiązałaś swój problem? Jeśli tak to co trzeba było zrobić aby lapek się "obudził"? bądź co było walnięte i ile wyłożyłaś kasy na naprawę?
Sory janpas
chyba nie o naprawie mówisz, tylko raczej o wymianie całej płyty głównej na nową? 
Sory że odkopuję, ale mam ten sam problem z moim HP Dv6 2113sa.
madziulkaccc, rozwiązałaś swój problem? Jeśli tak to co trzeba było zrobić aby lapek się "obudził"? bądź co było walnięte i ile wyłożyłaś kasy na naprawę?
janpas pisze:padł mostek przy okazji grafika
po podgrzaniu ożyje
naprawa 350-400 zł...
Sory janpas

-
- Reklama