Nie zapisywanie się ustawień w mikrofonie.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
prodekszyn

Użytkownik

Nie zapisywanie się ustawień w mikrofonie.

Post27 lip 2009, 15:46

Witam!

Mam problem dotyczący mikrofonu. Otóż wszystko jest okay, mogę rozmawiać przez mikrofon tylko zaledwie jeden dzień / lub do wyłączenia komputera. Żeby ponownie móc korzystać z mikrofonu muszę nagrać sterownik z płyty, którego dostałem w zestawie ( sterownik Soundmax ). Czyli coś jest z nim nie tak, że ustawienia jakby znikają. Jednak najzabawniejsze jest to, że nawet po tym, jak nie mogę korzystać z mikro ustawienia są takie same jak podczas , gdy mogę z niego korzystać.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: Nie zapisywanie się ustawień w mikrofonie.

Post27 lip 2009, 16:39

Zawsze oprócz dokładnego opisu problemu podawaj jaki masz system, płytę główną, kartę dźwiękową itp. itd.
Może brakuje sterowników do chipsetu płyty głównej - Chipset ?
Masz zainstalowany DirectX 9.0c : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
/ nie na Vistę /.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy są żółte wykrzykniki lub znaki zapytania, jeżeli są to w tym miejscu - PPM /prawym przyciskiem myszki/ - Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami od komputera to najpierw włóż ją do napędu CD /.

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
prodekszyn

Użytkownik

Post27 lip 2009, 17:06

AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+, 2611 MHz
Pamięć fizyczna 3072 MB
Karta wideo NVIDIA GeForce 9500 GT (512 MB)
Karta dźwiękowa SoundMAX HD Audio
Windows XP Home Edition.

@XMan Twoje porady niestety nie pomogły. DirextXa miałem zainstalowanego / mam jeden sterownik w menadżerze zadań, a dokładniej ( kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej ) i jest to składnik (Masowe urządzenie magazynujące USB ), który ma zaznaczenie żółtego wykrzyknika. Jest zarazem sterownikiem, który nie chce się zaktualizować.

Jednak utrata ustawień występuje jedynie podczas wyłączenia komputera ... czyli po ponownym włączeniu nie mogę korzystać z mikrofonu, nawet mając ustawienia równające się poprzednim - (działającym). Powiem szczerze, że ustawienia audio jak i mikrofonu mam dość obcykane, ale z tym pioruństwem nie potrafię sobie poradzić. :|
____
edit: Bardzo sympatyczne forum.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lip 2009, 17:25

W Menedżerze urządzeń nie powinno być żadnego żółtego wykrzyknika lub znaku zapytania.
Odnośnie sterownika do karty graficznej :
1. Odinstaluj w ,,Dodaj lub usuń programy" i przeczyść komputer CCleanerem :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
2. Zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej : http://hotfix.pl/infusions/pro_download ... hp?did=220
/ zrestartuj komputer /.

Proponuję przeczytać i sprawdzić poradniki :
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=33
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=76
/ w tym wypadku chodzi o sprawdzenie w biosie czy jest wybrana karta dźwiękowa /.

/ mam jeden sterownik w menadżerze zadań, a dokładniej ( kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej ) i jest to składnik (Masowe urządzenie magazynujące USB ), który ma zaznaczenie żółtego wykrzyknika. Jest zarazem sterownikiem, który nie chce się zaktualizować.

- musisz zaktualizować...
Potrzebna jest ponowna instalacja sterowników do chipsetu płyty głównej - Chipset.
Nie podałeś płyty głównej. :(
Obrazek

Awatar użytkownika
prodekszyn

Użytkownik

Post27 lip 2009, 17:41

Nazwa płyty głównej Asus M2000N Series Notebook

Czyli muszę nagrać ponownie sterownik do karty graficznej? Tylko po to, ażeby nie mieć ( żółtego wykrzyknika )? Czy jest to konieczne?
Czy istnieje możliwość, że mój sterownik Soundmax jest wadliwy?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ccleaner się przydał.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lip 2009, 18:01

Potrzebna jest ponowna instalacja sterowników do chipsetu płyty głównej - Chipset.

a nie do karty graficznej.
To są inne sterowniki, to są sterowniki do płyty głównej...
Obrazek

Awatar użytkownika
prodekszyn

Użytkownik

Post27 lip 2009, 20:33

,,Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje".
Twój Podpis mi mówi, że pytając się na tym forum nie zabłądziłem, jednak znaleźć nie znalazłem . Zrobiłem wszystko co mówiłeś, jednak nasze komputery i zdolności są różne. Nie wszystko wygląda podręcznikowo. Widzę, że niewiele dzieje się na forum. Nowa strona? Ilekroć będę miał możliwość polecenia Was, zrobię to. Piszesz konkretnie i nie na siłę. Plus dla Ciebie i dla Twojego Forum. Zamykam temat.

• Reklama

Wróć do „Problemy”