Nietypowy problem z dźwiękiem.
-
Aha, rozumiem. Czyli jednak pozostanę przy nowej karcie dźwiękowej 

- XMan
voluu pisze:XMan:James2468 pisze:jeśli chodzi o sterowniki itp to wszystko jest ok, ponieważ wszystko sprawdziłem.
Czasami nie masz karty graficznej z wbudowanym układem dźwiękowym
Wtedy wykaże dwie karty dźwiękowe...

Tak jak przypuszczałem, wykazuje dwie karty.
Pierwsza nVidia HDMI... to jest wbudowany układ dźwiękowy w karcie graficznej,
który często może powodować problem z dźwiękiem.
Było o tym dużo tematów, nie raz pomagało odinstalowanie do tej karty sterowników.
Powinny być oddzielnie pod nazwą Audio HDMI etc. ze sterownikami od karty graficznej NVIDIA w Programy i funkcje
i możesz odinstalować a następnie przeczyścić komputer np. programem CCleaner.
Jeżeli nie ma oddzielnie to możesz odinstalować sterowniki od karty graficznej, użyć CCleanera
i zainstalować te same sterowniki tylko zwróć uwagę aby tym razem nie instalować/odznaczyć Audio HDMI etc.
Po deinstalacji powinna być widoczna w Menedżerze urządzeń tylko karta dźwiękowa
Realtek ALC663... która jest prawidłową kartą dźwiękową.
- voluu
- Kontaktowanie:
XMan, mylisz się.
Jest to karta dźwiękowa odpowiedzialna za przesyłanie dźwięku w złączu HDMI. Jeśli ją wyłączysz to:
1) będą żółte wykrzykniki, jeśli nie wyłączy jej również w BIOS /całego HDMI/
2) podczas oglądania filmów za pomocą w/w złącza, będzie miał możliwość przesyłania tylko wizji, bez fonii.
Czy powodują konflikt - nie wiem, jak dla mnie nie. Ilekroć coś nagrywaliśmy na notebooki, usuwałem problemy z dźwiękiem czy to w szkole czy w studiach, nie przeszkadzało to w niczym.
Jest to karta dźwiękowa odpowiedzialna za przesyłanie dźwięku w złączu HDMI. Jeśli ją wyłączysz to:
1) będą żółte wykrzykniki, jeśli nie wyłączy jej również w BIOS /całego HDMI/
2) podczas oglądania filmów za pomocą w/w złącza, będzie miał możliwość przesyłania tylko wizji, bez fonii.
Czy powodują konflikt - nie wiem, jak dla mnie nie. Ilekroć coś nagrywaliśmy na notebooki, usuwałem problemy z dźwiękiem czy to w szkole czy w studiach, nie przeszkadzało to w niczym.

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
- XMan
Temat:
sterowniki/foxconn-a6vmk-k-brak-dzwieku-t7246.html?hilit=HDMI
Może voluu nie zrozumiesz ale pomogło właśnie nie instalowanie sterowników HDMI.
Było o tym więcej na naszym forum oraz innych i czasami to pomaga
sterowniki/foxconn-a6vmk-k-brak-dzwieku-t7246.html?hilit=HDMI
Może voluu nie zrozumiesz ale pomogło właśnie nie instalowanie sterowników HDMI.
Było o tym więcej na naszym forum oraz innych i czasami to pomaga

-
Na tych sterownikach to nie znam się za dobrze, ale jak odinstaluje całość (bo oddzielnie np. Audio HDMI nie ma) to skąd mogę wziąć te sterowniki dobre? Płytę dołączoną z zakupem zgubiłem niestety więc skąd wziąć potem informacje jakie sterowniki?
- XMan
Wrzuć screeny z "Programy i funkcje" (wszystko).
Dodatkowo screena z Menedżera urządzeń z rozwiniętym --> Kontrolery dźwięku, wideo i gier.
Dodatkowo screena z Menedżera urządzeń z rozwiniętym --> Kontrolery dźwięku, wideo i gier.
- voluu
- Kontaktowanie:
Jedyne z czym HDMI może mieć związek z odtwarzaniem dźwięku to to miejsce, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Ale gdyby była jak mówię wyżej (i do czego odnosi się tamten temat) to nie byłoby dźwięku w laptopowych głośnikach - one nie mają osobnego układu dźwiękowego.
Ale gdyby była jak mówię wyżej (i do czego odnosi się tamten temat) to nie byłoby dźwięku w laptopowych głośnikach - one nie mają osobnego układu dźwiękowego.

Sounds Better
-
- voluu
- Kontaktowanie:
Jest tylko cały pakiet NVIDIA. Podaj model laptopa
Jak już się bawisz, to daj jeszcze screen z Panel sterowania -> Dźwięk ->Odtwarzanie, dokładniej chodzi o to okienko: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak już się bawisz, to daj jeszcze screen z Panel sterowania -> Dźwięk ->Odtwarzanie, dokładniej chodzi o to okienko: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sounds Better
- XMan
voluu pisze:Jedyne z czym HDMI może mieć związek z odtwarzaniem dźwięku to to miejsce, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Nie tylko z dźwiękiem

Temat i nowa odpowiedź:
problemy/problem-z-obrazem-na-laptopie-t11112-15.html
artur864 pisze:Trochę czasu minęło ale myślę że to ważne.Znowu włanczając grę była obcięta po bokach.Po kilku chwilach tak spontanicznie stwierdziłem że może to przez HDMI.faktycznie,odłączyłem kabel HDMI od kompa i wszystko wróciło do normy.Pozdrawiam wszystkich.
Myślę że temat można zamknąć.
voluu pisze:Jest tylko cały pakiet NVIDIA. Podaj model laptopa
To jest ważne - wykonaj

- voluu
- Kontaktowanie:
Co ma problem z obrazem do uszkodzonej karty dźwiękowej?
To tak samo jakby na problem z lodówką poradzono Ci zakup piekarnika, bo przecież podłączone są do jednej instalacji elektrycznej.
HDMI bez odpowiedniej konfiguracji przysparza sporo niespodzianek, fakt, ale nie jest to winowajca całego zła na świecie.
A tutaj jest ewidentny problem podany w pierwszym poście: autor podłączył wyjście z wyjściem i poknocił elektrycznie/mechanicznie sprzęt. Nie podłączał w międzyczasie HDMI. Ale fakt, po odinstalowaniu sterowników mogło wskoczyć jako domyślnie i stąd te bebechy, ale to można było sprawdzić w jednym poście, a nam się tutaj zrobiło już 10 postów na ten temat
..

To tak samo jakby na problem z lodówką poradzono Ci zakup piekarnika, bo przecież podłączone są do jednej instalacji elektrycznej.
HDMI bez odpowiedniej konfiguracji przysparza sporo niespodzianek, fakt, ale nie jest to winowajca całego zła na świecie.
A tutaj jest ewidentny problem podany w pierwszym poście: autor podłączył wyjście z wyjściem i poknocił elektrycznie/mechanicznie sprzęt. Nie podłączał w międzyczasie HDMI. Ale fakt, po odinstalowaniu sterowników mogło wskoczyć jako domyślnie i stąd te bebechy, ale to można było sprawdzić w jednym poście, a nam się tutaj zrobiło już 10 postów na ten temat

Sounds Better
-
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A model laptopa to Asus X50GL AP037C
A model laptopa to Asus X50GL AP037C
- XMan
ech...
@James2468:
w Menedżerze urządzeń kliknij jeszcze PPM czyli prawym przyciskiem myszki --> Właściwości na jedno i drugie:

- podaj dane co wykazuje w Właściwościach ?
Teraz to już nie masz sterowników od prawidłowej karty dźwiękowej tylko od graficznej.
Ładnie kolega namieszał
Namieszał niech naprawia bo ja co chwilę jestem robiony w głupka i chyba zareaguję jako Moderator
Zainstaluj odpowiednie sterowniki do karty dźwiękowej ze strony producenta laptopa ponieważ ich nie widać.
Sprawdź.
Nie będą działać to jeszcze możesz sprawdzić inne:
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... t-p209.htm
To jest mój ostatni post w tym temacie
Jeszcze:
przeskanuj komputer programem:
Malwarebytes Anti-Malware
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Po skanowaniu wrzuć z niego logi.
Nie będzie działać nie instaluj, nie skanuj.
Wrzuć logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
uTorrent, Ask Toolbar, DAEMON Tools Lite i może jeszcze inne

@James2468:
w Menedżerze urządzeń kliknij jeszcze PPM czyli prawym przyciskiem myszki --> Właściwości na jedno i drugie:

- podaj dane co wykazuje w Właściwościach ?
Teraz to już nie masz sterowników od prawidłowej karty dźwiękowej tylko od graficznej.
Ładnie kolega namieszał

Namieszał niech naprawia bo ja co chwilę jestem robiony w głupka i chyba zareaguję jako Moderator

Zainstaluj odpowiednie sterowniki do karty dźwiękowej ze strony producenta laptopa ponieważ ich nie widać.
Sprawdź.
Nie będą działać to jeszcze możesz sprawdzić inne:
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... t-p209.htm
To jest mój ostatni post w tym temacie

Jeszcze:
przeskanuj komputer programem:
Malwarebytes Anti-Malware
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Po skanowaniu wrzuć z niego logi.
Nie będzie działać nie instaluj, nie skanuj.
Wrzuć logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Powinny wyskoczyć dwa logi - OTL.txt i Extras.txt - proszę je dać na Forum.
Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
uTorrent, Ask Toolbar, DAEMON Tools Lite i może jeszcze inne

- voluu
- Kontaktowanie:
Wejdź na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wybierz kolejno: Notebook -> X50 Series -> X50GI (nie ma GL, ale powinny pasować) -> wybierz system operacyjny -> rozwiń zakładkę AUDIO -> pobierz z któregoś z Globali.
-- 19 mar 2012, 17:14 --
Tylko takim przekomarzając nie dojdziemy do niczego konstruktywnego. Sprawdźmy najpierw jedno, potem drugie.
Wybierz kolejno: Notebook -> X50 Series -> X50GI (nie ma GL, ale powinny pasować) -> wybierz system operacyjny -> rozwiń zakładkę AUDIO -> pobierz z któregoś z Globali.
-- 19 mar 2012, 17:14 --
XMan pisze:Namieszał niech naprawia bo ja co chwilę jestem robiony w głupka i chyba za chwilę zareaguję jako Moderator
Tylko takim przekomarzając nie dojdziemy do niczego konstruktywnego. Sprawdźmy najpierw jedno, potem drugie.

Sounds Better
- seba86mu
Nie rozumiem o co chodzi z tymi sterownikami do układu dźwiękowego.
Przecież problem nie wynika tutaj z braku sterowników, tylko z fizycznego uszkodzenia poprzez zwarcie gniazda mini-jack w karcie dźwiękowej poprzez połączenie wyjścia w telewizorze z wyjściem w głośnikach, które nieszczęśliwie w tym momencie podłączone były do laptopa.
Z tego co przeczytałem James2468 nie skarży się, że przed powyższym zdarzeniem był jakiś problem ze sterownikami do układu dźwiękowego.
Everest wskazuje dwa układu dźwiękowe, ponieważ jeden, to układ podstawowy (Realtek), natomiast drugi (NVIDIA HDMI), to układ dźwiękowy zintegrowany z układem graficznym generujący dźwięk wyłącznie dla interfejsu HDMI.
Natomiast wpisy w Menadżerze Urządzeń wyglądają, jak wyglądają ponieważ prawdopodobnie dla obydwu tych układów system pobrał sterowniki automatycznie z Windows Update i nie sądzę, aby zmiana na sterowniki dostępne na stronie producenta cokolwiek zmieniła, skoro uszkodzenie jest typowo fizyczne. Sterowniki z Windows Update to te same sterowniki, które udostępniają producenci sprzętu na swoich witrynach, z tym, że brandowane przez Microsoft, dlatego wpisy w menadżerze Urządzeń często wyglądają inaczej, niż w przypadku sterowników bezpośrednio od producenta.
Ustawienie jednego z tych układów dźwiękowych, jako podstawowego (domyślnego), to kwestia zmiany ustawienia w Panelu sterowania w sekcji Dźwięk i nie trzeba nic odinstalowywać.
Przecież problem nie wynika tutaj z braku sterowników, tylko z fizycznego uszkodzenia poprzez zwarcie gniazda mini-jack w karcie dźwiękowej poprzez połączenie wyjścia w telewizorze z wyjściem w głośnikach, które nieszczęśliwie w tym momencie podłączone były do laptopa.
Z tego co przeczytałem James2468 nie skarży się, że przed powyższym zdarzeniem był jakiś problem ze sterownikami do układu dźwiękowego.
Everest wskazuje dwa układu dźwiękowe, ponieważ jeden, to układ podstawowy (Realtek), natomiast drugi (NVIDIA HDMI), to układ dźwiękowy zintegrowany z układem graficznym generujący dźwięk wyłącznie dla interfejsu HDMI.
Natomiast wpisy w Menadżerze Urządzeń wyglądają, jak wyglądają ponieważ prawdopodobnie dla obydwu tych układów system pobrał sterowniki automatycznie z Windows Update i nie sądzę, aby zmiana na sterowniki dostępne na stronie producenta cokolwiek zmieniła, skoro uszkodzenie jest typowo fizyczne. Sterowniki z Windows Update to te same sterowniki, które udostępniają producenci sprzętu na swoich witrynach, z tym, że brandowane przez Microsoft, dlatego wpisy w menadżerze Urządzeń często wyglądają inaczej, niż w przypadku sterowników bezpośrednio od producenta.
Ustawienie jednego z tych układów dźwiękowych, jako podstawowego (domyślnego), to kwestia zmiany ustawienia w Panelu sterowania w sekcji Dźwięk i nie trzeba nic odinstalowywać.
-
- Reklama