gdy ostatnio napisałem post w temacie " czego teraz słuchasz" wymieniłem tam utwór TSUNAMI lecz podczas "dropu" po słowie TSUNAMI ten bas jest dla mnie nieprzyjemny słyszę takie buczenie o częstotliwości około 110 Hz gdy ten suwak o wartości 110Hz w Fobbar2000 zmniejszyłem na sam dół buczenie ustało za to w innych utworach co wymieniłem tego nie ma..... to wina nieprofesjonalnie wykonanego utworu ? jeszcze podobnie mam z piosenką martina garixa - animals ne ma tam mocnego basu tylko takie bzyczenie a reszta utworów się ma dobrze nie ma jakiś " zniekształceń" dźwięku ktoś znający się na Audio to wyjaśni lub też może nie znający się na Audio ?

może to wina pasma przenoszenia czy coś ? może temat założę ?
i potem xman napisał
Najlepiej będzie jak założysz temat

więc go robię i widać kaen1227 się zna i chce pomóc
MKMethosPL, to może zależeć od tego jak masz skompresowany plik, albo masz ustawiony na wysokie basy i foobar ci je jeszcze podbija, albo masz źle ustawiony equalizer w foobarze, albo masz tandetną kartę dźwiękową. Proponuję ci program Audacity, za pomocą którego możesz regulować audio ustawiając high pass filter, albo bass boost, albo c4 w zależności co jest Tobie potrzebne.
i teraz do tej odpowiedzi się podepnę...
jak skompresowany plik.... a co może być problemem ?
basy wyłączone mam dobre głośniki nie potrzebuje SRS jak w laptopie by mieć bass
w jaki sposób foobar2000 mi podbija bass skoro eq jest wyłączony ?
karta raczej nie tandetna tylko stara lecz ci powiem że gra lepiej niż w laptopie bo ten sam sprzęt podłączałem pod laptopa i nie szło tego wysterować inny dźwięk nieprzyjemny wymuszony
nie chce się bawić w DJ'a nie potrzebny mi Audacity
mam tren problem tylko z 2 piosenkami martin garrix animals oraz TSUNAMI reszta piosenek ( z basem) gra normalnie
-- 8 sie 2014, o 16:55 --
ps czy macie jakiś dźwięk impuls który że tak powiem... że membrana się wysunie
w wzmacniaczu mam taki test że jak go włączę to głośniki się wysuną i potem cofną z powrotem i tak można znaleźć który jest źle podłączony, odwrotnie i ten co szwankuje zamiast się wysunąć się zapadnie i w tedy się wzmacniacz wyłącza odwraca się polaryzację na poprawną i wszystkie się wysuwają
bo odwrotne podłączenie głośnika wpływa na złą jakość dźwięku.