Witam, ostatnio postanowiłem dołożyć trochę do mojego starego kompa i kupić jakąś starszą kartę graficzną. Wybór padł na: NVIDIA GeForce 8800 GTS 512 (512 MB), była w miarę tania a do mojego kompa lepszej nie było potrzeba. Karta przyszła wszystko lux, wiec trzeba było ją przetestować. Na pierwszy ogień poszedł Bioshock 2, ustawienia prawie na maxa 1280:1024, ogólnie dobrze się grało. Jednak po pewnym czasie komputer się wyłączył :/. Myślę, pewnie procesor się przegrzał, pobiegłem do sklepu po pastę termoprzewodzącą i zasmarowałem dziada. Dalej odpalam grę, jednak ta znowu się wyłączyła, o dziwno w tym samym momencie gry, i to zaraz po włączeniu komputera, wiec raczej nie przegrzałby się tak szybko. Podejrzenie padło na zasilacz, w końcu moment w którym gra się wyłączała był raczej wymagający dla karty (lokację zalewa woda), pomyślałem może karta potrzebuje w tym momencie trochę więcej mocy a zasilacz nie wydala i ... d***. Postanowiłem dokładnie to jeszcze sprawdzić programem Furmark 1.10.3 przy rozdzielczości 1024:576 i wyłączonym AA, karta pociągła 3 sek po czym komp znowu się wyłączył. Postanowiłem poszukać jakiegoś odpowiedniego zasilacza, a w międzyczasie zaczełęm grać coś mniej wymagającego: Stalkera. Jednak i tutaj komputer zaczął się wyłączać, ale tym razem wyglądało to na przegrzanie, komp padał w różnych lokacjach mniej więcej po podobnym upływie czasu. Trochę szperania i tym razem podejrzenie padło na temp. chipsetu na płycie. I tutaj pojawia się pytanie, co powoduje że komp się wyłącza: zasilacz czy przegrzewanie, a może jeszcze coś innego? :/ Proszę o pomoc.
Specyfikacja:
Typ procesora DualCore Intel Pentium D 925, 3000 MHz (15 x 200)
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-73PVM-S2H (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 7100-630i
Pamięć fizyczna 2304 MB (DDR2 SDRAM)
Karta wideo NVIDIA GeForce 8800 GTS 512 (512 MB)
Dysk fizyczny HDT722525DLA380 (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Zasilacz Rasurbo RBP-450CL
Testy SpeedFanem
(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)Przy grze STALKER, 1024:768, ustawienie średnie, dynamiczne oświetlenie
(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)Stalker, 1024:768, AA max, ustawienia max, pełne rozszerzone oświetlenie, odcinek wykresu najbardziej po prawej.
Oba testy trwały ok 5 minut, przy 2 (ustawienia max), 5 sek później komp się wyłaczył
* 5 sekund po wysłaniu zauważyłem że temat dodałem do działu Software, za pomyłkę przepraszam, proszę o przeniesienie
Nowa karta GeForce 8800 GTS - komputer wyłącza się
-
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 19:21 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.
Powód: Korekta tytułu.
- seba86mu
Nowa karta - nowe problemy
Wtyczka dodatkowego zasilania podłączona do karty ?
Pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź na innym zasilaczu.
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 85'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
Pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź na innym zasilaczu.
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 85'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
-
Niestety nie mam jak sprawdzić na innym zasilaczu.
Screen z HWMonitor bez obciążenia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Niestety Burn-In benchmark 1920x1080 15min w FurMark, komp wyłączył się po 1 sek. (temp były niskie w trakcie uruchamiania testu, raczej tak szybko by sie nie przegrzał wiec tutaj to chyba problem ???zasilacza???)
Wtyczka do dodatkowego zasilania jest podpięta, przez przejściówkę 6 pin.
Przy okazji moglibyście polecić jakiś zasilacz do tego zestawu.
Screen z HWMonitor bez obciążenia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Niestety Burn-In benchmark 1920x1080 15min w FurMark, komp wyłączył się po 1 sek. (temp były niskie w trakcie uruchamiania testu, raczej tak szybko by sie nie przegrzał wiec tutaj to chyba problem ???zasilacza???)
Wtyczka do dodatkowego zasilania jest podpięta, przez przejściówkę 6 pin.
Przy okazji moglibyście polecić jakiś zasilacz do tego zestawu.
- seba86mu
bazo pisze:wiec tutaj to chyba problem ???zasilacza???
Najprawdopodobniej. Objawy są podręcznikowe.
bazo pisze:Wtyczka do dodatkowego zasilania jest podpięta, przez przejściówkę 6 pin.
Do dwóch MOLEX-ów ?
bazo pisze:Przy okazji moglibyście polecić jakiś zasilacz do tego zestawu.
W zupełności wystarczy i z dużym zapasem:
Aerocool PGS VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ewentualnie z używanych tańszych:
Fortron FSP450-60EMDN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Delta DPS-450PB-4D => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (bez gwarancji)
-
seba86mu pisze:do dwóch MOLEX-ów ?
TAK
Rozumiem że mam wymienić 450 W zasilacz na 450 W?

"Spec" ze sklepu polecił jakiś model chieftec`a 500 W za 130. Dobra firma czy mam szukać coś z twoich poleconych?
- seba86mu
bazo pisze:"Spec" ze sklepu polecił jakiś model chieftec`a 500 W za 130.
Dobra firma, ale dla Twojego sprzętu zasilacz o mocy 500W nie jest potrzebny.
Nawet 450W jest trochę na wyrost.
bazo pisze:Rozumiem że mam wymienić 450 W zasilacz na 450 W?
Tutaj nie chodzi o moc, a o producenta / jakość wykonania.
-
Na pewno wina zasilacza bez 450 W 500 W nie ma szans ja osobiście posiadam gts 8800 640 M i sama karta pobiera ok 135W a i nie przejmuj się temperaturą te karty lubią wysokie temp pracy 60 70 stopni a w stresie do 90
-
- Reklama