Nowe konto: inny użytkownik na Windows 7.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 gru 2013, 21:34

Na mojej siódemce mam tylko jedno konto, z uprawnieniami administracyjnymi. Konto gościa jest wyłączone. Jak klikam na wyloguj się, to to trwa dłużej niż normalnie i są dwa konta: moje i inny użytkownik.

Skąd się wzięło to nowe konto: inny użytkownik. I jak się go pozbyć? :mrgreen:

Nie klikałam na tamto konto, bo się bałam, że coś popsuję.

Edit: w panelu sterowania widać tylko moje konto. Żadnego nowego konta nie ma w folderze Użytkownicy.

Edit 2: wiem, że niechciane konto mogę usunąć, dzięki skasowaniu odpowiedniego wpisu z rejestru.

Tutaj jest to opisane:

Kod: Zaznacz cały

Open regedit
        Press Windows+R
        Type regedit + enter
    Navigate to [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList]
    You will probably want to right-click on “ProfileList” and click export to save the entire subtree in case something goes wrong.
    You will find several subfolders or “keys” named something like “S-1-x-xx…”, open them one at the time
    Each should contain at least the three value-sets, “Flags”, “ProfileImagePath” and “State”, some will contain more
        Look at the end of ProfileImagePath for the name of the user represented by the key
        You will usually have one for each user on the system, and one for each of the three system entries ‘systemprofile’, ‘LocalService’ and ’NetworkService’
    Delete any key (i.e. the whole “S-1-x-xx” folder) that does not contain at least those three values
    The welcome screen should now work as expected, showing the avatar for all registered users; enjoy!

UPDATE 2011-08-05: I’ve been made aware that the .DEFAULT directory should also be deleted if present (if it is a subdirectory of ProfileList that is…).

Źródło:

http://techthat.net/2010/06/24/windows-7-login-screen-only-showing-last-logged-on-user-and-other-user/

Po przetłumaczeniu:

Otwórz regedit
Wciśnij Windows+R
Wpisz regedit+enter
Przejdź do  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList]
Prawdopodobnie będziesz chcieć kliknąć prawym przyciskiem na ,,ProfileList"i kliknij na eksportuj by zapisać całe poddrzewo, na wypadek gdyby coś poszło źle.

Znajdziesz kilka podfolderów lub klucze o nazwie jak: “S-1-x-xx…”, otwórz jeden z nich.

Każdy z nich powinien zawierać co najmniej trzy wartości: ,,Flags" ,,ProfileImagePath"i ,,State", niektóre mają więcej danych.

Spójrz na koniec ProfileImagepath aby zobaczyć nazwę użytkownika zaprezentowanego w kluczu.

Zazwyczaj masz klucz dla każdego użytkownika systemu i jeden dla każdego z trzech systemowych kluczy ,,systemprofile", ,,LocalService" i ,,NetworkService"

Skasuj każdy klucz (np. “S-1-x-xx” folder) który nie ma przynajmniej tych trzech kategorii.

Ekran logowania powinien działać tak, jak się tego spodziewasz, pokazując awatar dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników.

Aktualizacja: uświadomiłem sobie, że domyślny profil też powinien zostać skasowany, o ile jest obecny (jeśli jest podfolderem ProfileList).

W ten sposób skasowałam jedno konto, utworzone przez EasyBackup. Jednak nadal jak się wyloguję, to jest widoczne konto: inny użytkownik, które wymaga podania hasła.

Nie wiem, które konto mam skasować:

-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-18 (%systemroot%\system32\config\systemprofile),
-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-19 (C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-20 (C:\Windows\ServiceProfiles\NetworkService)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-21-202346881-863075990-3882824932-1000 (C:\Users\Joanna)
[b]HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-21-202346881-863075990-3882824932-1001 (bez ścieżki do profilu)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-21-202346881-863075990-3882824932-1002 (bez ścieżki do profilu).[/b]

Te pierwsze cztery chyba są właściwe.... :mrgreen:

Które profile mogę bezpiecznie skasować?

Nie zamierzam usuwać domyślnego konta...

* Oczywiście, nim cokolwiek zrobiłam, wyeksportowałam dany klucz i utworzyłam punkt przywracania systemu.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post27 gru 2013, 21:59

Witam . Spróbuj tak zrobić . Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Użytkownicy i grupy lokalne > Użytkownicy - tu będą widoczne wszystkie konta na komputerze . Jeżeli będzie widoczne konto "inny użytkownik " i nie będzie to konto wbudowane to można je usunąć . Z prawej strony są opcje .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 gru 2013, 23:29

Leon1956, jak wchodzę do zarządzania komputerem, tam nie ma użytkowników i grup lokalnych.

Jak wchodzę w: panel sterowania-konta użytkowników, to wyświetla się tylko moje konto.

Jak kliknę na: skonfiguruj zaawansowane właściwości profilu użytkownika, to wyświetlają mi się dwa profile: domyślny i mój.

Domyślnego nie chcę usuwać.

Mam system Windows 7 Home Premium.

Edit:

Usunęłam dwa ostatnie wpisy z rejestru, wcześniej je wyeksportowałam i utworzyłam punkt przywracania systemu.

Potem wyłączyłam i włączyłam komp, następnie się wylogowałam i już konto: inny użytkownik nie było dostępne.

Ciekawe, czemu to konto w ogóle powstało.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post28 gru 2013, 00:37

stukot pisze: jak wchodzę do zarządzania komputerem, tam nie ma użytkowników i grup lokalnych.

Jak nie jak jest Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak już usunęłaś tzn. sobie poradziłaś to ok. .Ale na przyszłość to się może przydać .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post28 gru 2013, 19:40

Leon1956, możesz wierzyć mi na słowo, nie mam tej przystawki.

Jaką wersję Windows 7 masz? Bo ja mam Home Premium.
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Problemy”