Witam serdecznie, w grudniu złożyłem komputer z zupełnie nowych części nic nie jest używane ani przekładane z innych komputerów i po zainstalowaniu OS komputer wywala cały czas BSOD przy różnych czynnościach, granie, przeglądanie internetu a nawet włączanie komputera i wyłączanie go.
BSOD: sporadycznie SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED, BAD_POOL_CALLER, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION ale najczęściej MEMORY_MANAGEMENT.
Specyfikacja:
CPU: Intel Core i5 6600K Skylake
Cooler: BeQuet! Dark Rock Pro 3
MB: MSI Z170A Gaming M5
GPU: MSI GTX 970 Gaming
Zasilacz: Corsair RM 650i Full Modular
RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2400MHz (Działają teraz na 2133MHz)
Dyski: Crucial BX200 240GB i Segate Barracuda 2TB
Klawiatura: Corsair K40
Mysz: EVGA Torq X3
WiFi Adapter: Asus PCE-N15
BSOD wyskakują na czystym systemie z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami (oficjalnymi, ze strony producenta), BIOS aktualny ze stroną MSI, komputer został sprawdzony MemTestem a także systemową diagnostyką pamięci, nie wykazał żadnych błędów. Komputer był uruchamiany bez GPU na zintegrowanej, z odłączonymi urządzeniami USB, skanowany antywirusem, z pojedyncza pamięcią przekładana w inne gniazda, dyski przeskanowane HDTune - wszystko OK. Czasami ma problem z zamykaniem systemu, ekran się wygasi ale komputer cały czas pracuje a także z uruchomieniem ponownie, komputer się włącza ale nie ma sygnału na ekranie i trzeba go resetować. Komputer ma zainstalowany Windows 10 Home ale testowałem też na 8.1 Enterprise i to samo.
Procesor jest po OC ale na standardowych ustawieniach występują takie same problemy.
W dzienniku zdarzeń po każdym zamknięciu systemu występuje po sobie błędy Service Control Manager oraz Kernel-Power - System przechodzi do trybu uśpienia i Kernel-Power - System został wznowiony ze stanu uśpienia a także nakłądające się na BSOD krytyczne Kernel-Power "System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania."
Link do screenów i logów Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie są to wszystkie bo jest bardzo dużo.
Pozdrawiam.
Nowy komputer i BSOD
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Nowy komputer i BSOD
A pokaż jakie programy masz zainstalowane.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
Nowy komputer i BSOD
Może to być problem z ustawieniem pamięci, jak np. w tym temacie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Albo coś z podłączeniem. Masz możliwość przesłania dobrej jakości zdjęć ze środka obudowy?
Albo coś z podłączeniem. Masz możliwość przesłania dobrej jakości zdjęć ze środka obudowy?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Nowy komputer i BSOD
robiwielki pisze:A pokaż jakie programy masz zainstalowane.
Tutaj lista wszystkich programów Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
LupeR pisze:Może to być problem z ustawieniem pamięci, jak np. w tym temacie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zdjęcia dodałem do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników nie są jednak wybitnej jakości. Pamięć ustawiona na Auto 2133MHz.
Jest też kolejny BSOD jak już wcześniej pisałem przy włączaniu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oczywiście nie przy każdym ale zazwyczaj przy pierwszym każdego dnia.
- XMan
Nowy komputer i BSOD
Specyfikacja płyty:
Zainstalowane sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset ?
Są w Zip-ie, po wypakowaniu do Nowego folderu klikasz dwa razy na plik:

instalujesz i uruchamiasz ponownie komputer...
Sprawdzałeś czy ta płyta obsługuje te pamięci ?
Zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej ?
Jeżeli ma dodatkowe zasilanie to czy jest podłączone ?
Zainstalowany odpowiedni .NET Framework ?
A tak poza tym:
Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.
Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie muszę ściągać i są czytelniejsze
Zainstalowane sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset ?
Są w Zip-ie, po wypakowaniu do Nowego folderu klikasz dwa razy na plik:

instalujesz i uruchamiasz ponownie komputer...
Sprawdzałeś czy ta płyta obsługuje te pamięci ?
Zainstalowany odpowiedni .NET Framework ?
A tak poza tym:
Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.
Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie muszę ściągać i są czytelniejsze

-
Nowy komputer i BSOD
XMan pisze:Zainstalowane sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset ?
Zainstalowane w pierwszej kolejności tak jak pozostałe sterowniki do GPU wszystkie oficjalne, najnowsze pod 10.
Co do pamięci
takie są obsługiwane a taka zainstalowana CMK16GX4M2A2400C14.
.NET Framework zainstalowany teraz, nie wiem czemu go przeoczyłem.
- XMan
Nowy komputer i BSOD
Posiadasz jeszcze stare "kości" aby na nich sprawdzić ?
A co odnośnie karty graficznej ?
-
Nowy komputer i BSOD
Ból jest taki że nie posiadam, a znajomi w okolicy maja tylko DDR3, myślałem nad tym żeby zamówić jakieś i sprawdzić, tylko mieszkam w UK i nie wiem jak ze zwrotem takich części.
- XMan
Nowy komputer i BSOD
-
Nowy komputer i BSOD
XMan pisze:A co odnośnie karty graficznej ?
Obsługiwana, (stery najnowsze) i tak jak już pisałem w pierwszym poście na integrze jest to samo.
Zasilanie podpięte.
- XMan
Nowy komputer i BSOD
Jeżeli masz jednocześnie podłączoną zewnętrzną/drugą kartę graficzną oraz zintegrowaną
to nic dziwnego...
Zobacz:
http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
to nic dziwnego...
Zobacz:
http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
UWAGA !
Najczęściej popełnianym błędem jest wyjęcie starej karty graficznej i podłączenie nowej, bez uprzedniego odinstalowania sterowników po poprzedniej karcie.
W ten sposób popełniony błąd skutkuje najczęściej problemami z uruchomieniem systemu operacyjnego, a konkretnie z niemożnością jego uruchomienia.
-
Nowy komputer i BSOD
W systemie widnieje tylko GTX, Intel odinstalowany, przy pierwszej instalacji na czystym Win poszły sterowniki tylko do GTX i problemy były takie same.
Zastanawiam się jeszcze na zasilaczem, czy on może powodować takie problemy? Oczywiście nie chodzi mi o moc tylko wadliwe działanie, uszkodzenie itp.
Zastanawiam się jeszcze na zasilaczem, czy on może powodować takie problemy? Oczywiście nie chodzi mi o moc tylko wadliwe działanie, uszkodzenie itp.
-
- Reklama