Witam wszystkich serdecznie,
Ostatnio wziąłem się za podkręcanie swojego sprzętu, w celu uzyskania jak najlepszej wydajności, chce wycisnąć co się da. Moim głównym celem jest uzyskanie stałych klatek w grze Battlefield 3, 60 FPS (z synchronizacją), ustawienia Ultra. Jednak jest parę problemów, na które chcę znaleźć rozwiązanie, dlatego postanowiłem poradzić się na forach komputerowych.
Specyfikacje komputera:
Procesor : Intel i5 2500k
Karta graficzna : nVidia GTX 670
Płyta głowna : ASRock p67 pro3 se
Ram : 8 gb
Zasilacz : 700 Wat
System operacyjny : Win 7 64 bit
Chłodzenie : Akasa Venom
Monitor : Samsung SyncMaster 710N
Pierwszym problemem jest to, że po podkręceniu swojego procesora NIE WIDZĘ różnicy (poniżej zademonstruję tą sytuację za pomocą zdjęć). Podstawowe taktowanie procesora intel i5 2500k to 3.3 GHZ, po przestawieniu zegarów do 4.2 GHZ, nawet po tak mocnym podkręceniu, dosłownie nie widzę żadnej różnicy w grze, chociaż po sprawdzeniu benchmarkiem widzę, że wyniki ZNACZNIE się różnią na korzyść podkręconego procesora oraz podkręconej karty graficznej.
3D Benchmark 11 wynik na PODSTAWOWYM TAKTOWANIU oraz zdjęcie z gry, w miejscu w którym spadają FPS :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak widać klatki spadają z 60 na 56 FPS.
3D Benchmark 11 wynik na ZMIENIONYM TAKTOWANIU NA 4.2 GHZ oraz zdjęcie z gry, w miejscu w którym spadają FPS :
Po podkręceniu liczba klatek w tym samym miejscu jest IDENTYCZNA.
Temperatura pod maksymalnym obciążeniem po podkręceniu :
Drugim problemem jest podkręcenie karty graficznej nVidia GTX 670. Również NIE WIDZĘ żadnej różnicy po podkręceniu karty. Moglibyście mi również doradzić jak poprawnie podkręcić tą kartę, aby była wydajniejsza?
Zdjęcie MSI Afterburner po podkręceniu karty :
Trzeci problem jest najdziwniejszy ze wszystkich, mianowicie nawet po zmianie ustawień z ULTRA na Wysokie (gdzie na wysokich wyłącza się AntiAliasing, zaawansowanie cieniowanie czyli HABO i SSAO oraz wszystkie detale zmniejszają się o poziom niżej) nie podnoszą się FPS, co jest dla mnie niedorzeczne.
Czwartym problemem jest mój monitor. Słyszałem ze ma wpływ na rozrywkę. Podobno mój nie jest jakoś specjalnie przeznaczony do gier. Co byście poradzili do granicy cenowej 400 zl.
Moim głównym problemem jest brak widocznej różnicy PO PODKRĘCENIU karty jak i procesora.
Wiem, że się bardzo rozpisałem, jednak nie miałem jak inaczej wytłumaczyć moich problemów.
Wszystkim WIELKIE DZIĘKI za wszelką pomoc!
P.S. Wystawiłem identyczny temat na różnych forach, więc proszę nie pisać "google nie gryzie, tu masz identyczny temat"
OC - nie widać różnicy
- XMan
OC - nie widać różnicy
Specyfikacje komputera:
Procesor : Intel i5 2500k
Karta graficzna : nVidia GTX 670
Płyta głowna : ASRock p67 pro3 se
Ram : 8 gb
Zasilacz : 700 Wat
System operacyjny : Win 7 64 bit
Chłodzenie : Akasa Venom
Monitor : Samsung SyncMaster 710N
Chyba nie masz problemu ze sprzętem (jest super) tylko z grami i niepotrzebnie "podkręcasz"

- seba86mu
OC - nie widać różnicy
cerativ pisze:Pierwszym problemem jest to, że po podkręceniu swojego procesora NIE WIDZĘ różnicy
[...]
Drugim problemem jest podkręcenie karty graficznej nVidia GTX 670. Również NIE WIDZĘ żadnej różnicy po podkręceniu karty.
[...]
Moim głównym problemem jest brak widocznej różnicy PO PODKRĘCENIU karty jak i procesora
Piszesz, że wszystko dla Ciebie jest problemem, ja natomiast nie widzę tutaj żadnego problemu.
Co ma na celu zwiększenie liczby klatek na sekundę z 60 do jeszcze większej wartości ?
Myślisz, że gra będzie działała płynniej ? Jesteś w błędzie, bo gra działałaby płynnie nawet przy 30 FPS.
cerativ pisze:Moim głównym celem jest uzyskanie stałych klatek w grze Battlefield 3, 60 FPS (z synchronizacją), ustawienia Ultra.
Włączenie synchronizacji pionowej ogranicza liczbę FPS do 60.
Zamiast szukać dziury w całym ciesz się, że masz taki potencjał w sprzęcie na przyszłość.
Sprawdź wydajność procesora po OC w SuperPI:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
OC - nie widać różnicy
Ehh, chyba nie zrozumieliscie to co napisalem. Chodz mi o to ze nie widze ZADNEJ roznicy po podkreceniu procesora o prawie 1GHZ, co jest naprawde dziwne. Nigdzie nie pisze ze chce grac na ponad 60 klatkach. W paru miejscach spada mi pare klatek to pomyslalem ze po takim OC klatki sie wyrownaja, jednak nie ma zadnej roznicy.
-- 24 lip 2012, 10:21 --
Czy powodem moze byc zasilacz?
-- 24 lip 2012, 10:21 --
Czy powodem moze byc zasilacz?
- lewy
-
- Reklama