Od czego uszkodzony zasilacz
-
Witam. Mam nie zbyt mądre pytanie, ale musze sie upewnić. Niedawno padl mi zasilacz od komputera( dobry markowy 600 W). Po wymianie na gwarancji padl mi znowu po paru dniach. Oznaczalo by to, ze cos u mnie jest nie wporządku. Mysle nad zmiana prezedlużacza, ale zorientowałem sie, że od dłuższego czasu trzymałem poduszke na przedlużaczu a dokladnie na zasilaczu tym razem od monitora, gdyż slychac było piszczenie z wtyczki w nocy przy calkowitej ciszy ( podobno to normalne w niektórych przypadkach). Chodzi o to, ze poduszka (jasiek) swoja powierznią przylegała również do ściany i komputera a co za tym idzie zasilacz mógl sie nagrzewać a ciepłe powietrze mialo problemy z ujściem( zasilacz mam na dole obudowy komputera). Czy jest mozliwe aby zasilacz oraz plyta główna ulegla uszkodzeniu od tego. Dodam, że nie było zapachu spalenizny ani jakichkolwiek oznak wizualnych. po prostu gdy komputer jest pod obciążeniem np. jakas nowsza gra to restartuje sie i nie moze wlaczyć ( tak jakby ktoś prąd odlączal i włączał kilka razy) dopiero potem sie uruchamia oraz pojawiaja sie rózne blue screeny. Przy korzystaniu z internetu nawet bym nie zauwazył, ze zasilacz czy plyta jest uszkodzona. Wiem, ze to co zrobilem tzn. z ta poduszka jest głupie i az wstyd sie przyznać, ale juz nic nie poradzę i prosze o napisanie mi czy to najprawdopodobniej była przyczyna czy wymieniac przedlużacz i główny kabel łączacy przedlużacz z komputerem. Bedę wdzięczny i sory za błedy!!
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zasilacz mógł się spalić, a w tym momencie mógł wszystko uszkadzać. Mogło też dojść do uszkodzeń fizycznych w nim poprzez przegrzanie, nie na darmo on ma takie chłodzenie.
-
OK dzieki wielkie za rozwianie watpliwości. Rozumiem, ze przedluzacza nie wymieniać ani kabla. Powiedz mi jeszcze tylko czy jeżeli zostały uszkodzone inne podzespoły to zostanie to podczas ekspertyzy w serwisie na 100% zdiagnozowane. Czy możliwe,że uszkodzenia te dadzą o sobie znac dopiero gdy zasilacz zostanie juz wymieniony i czy mogą ewentualnie miec jakies dalsze przykre nastepstwa. Wydaje mi sie, że zasilacz nie mógl sie spalić, gdyz normalnie działa podczas korzystania z internetu tzn. nic sie nie wyłancza, z wlączeniem kompa równiez nie ma problemu. Spytam jeszcze czy jest szansa, ze nic oprócz zasilacza nie uleglo uszkodzeniu, gdyz w miare szybko zareagowalem, w sumie z 4-5 takich restartów. Ostatnie pytanie czy to na pewno na 10000% przez tą poduszke ( nie potrafie nawet ogarnąc teraz swojej głupoty ) i czy do uszkodzenia zasilacza moglo dojść już przy malym obciążeniu ( tylko włączony komputer, internet, word, film itp.- czy zasilacz juz wtedy wydziela tak dużą ilość ciepła- obudowa jest wtedy chlodna) czy grając w wymagające gry ( obudowa jest wtedy mocno ciepła a nawet gorąca).
- seba86mu
piotrek389 pisze:( dobry markowy 600 W)
Czyli?? (producent, model)
Jeżeli zestaw pracuje prawidłowo bez obciążenia (internet, programy biurowe, zdjęcia itp), to raczej reszta sprzętu nie uległą uszkodzeniu (mam tutaj na myśli płytę główną czy kartę graficzną).
Jeżeli natomiast problemy pojawiają się pod obciążeniem (gry itp.), to problem prawdopodobnie stanowi zasilacz ewentualnie przegrzewanie się któregoś z podzespołów skoro napisałeś, że obudowa jest gorąca.
Podaj odczyty temperatur z programu HWMonitor (screen okna programu).
Sprawdź jeszcze czy kondensatory na płycie głównej (szczególnie przy procesorze) nie są wybrzuszone, nabrzmiałe.
-
Dzisiaj dzwonili do mnie z serwisu i powiedzieli, że wszystko dokladnie sprawdzili i ani zasilacz ani plyta główna nie sa uszkodzone. Byłem zaskoczony. Zapytali mnie przy jakich np. grach mi sie tak dzieje. Powiedziałem i powiedzieli, że sprawdza. Po paru godzinach zadzwonili i powiedzieli, ze problem stanowi karta graficzna i wysylaja ja do producenta w celu wymiany. powiedzieli mi rownież,że profilaktycznie wymienia również pamięć RAM. Czy mozliwe aby komputer restartował sie i nie mógl uruchomić przez kilka sekund przez karte graficzną ( czy zasilacz mógł sie jednak nie zdążyc uszkodzić, a własnie karta graficzna od tej poduszki). Zaskoczony jestem troche tą diagnozą. Dodam również, że podczas grania niekiedy wszystko bylo dobrze a niekiedy własnie restart i blue screeny.
PS.
Nie moge teraz dać żadnych odczytow temperatur gdyz jak pisalem komputer mam w serwisie. Jeśli chodzi o ten zasilacz to be quiet 600 W. Mam jeszcze jedno pytanie, bo bardzo mnie nurtuje. Jak wymienia mi karte graficzna na nową, pewnie zupelnie inna, gdyz jak sprawdzałem gigabyte geforce gtx670 nie ma juz w sprzedaży, to jaka karte mogą mi dać. Ta posiadała te ultraciche i wydajne wiatraczki windforce i przyzwyczailem sie, że komputer chodzi prawie bezgłośnie. Jestem po prostu ciekawy czy dadza mi cos w porownywalnej cenie jak kupiłem( pewnie była by sporo lepsza od aktualnej) czy sporo tańszą, o podonych parametrach). Czy jest szansa, ze dostane nastepce: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Zalezy mi na odpowiedzi na te nurtujace pytania.
PS.
Nie moge teraz dać żadnych odczytow temperatur gdyz jak pisalem komputer mam w serwisie. Jeśli chodzi o ten zasilacz to be quiet 600 W. Mam jeszcze jedno pytanie, bo bardzo mnie nurtuje. Jak wymienia mi karte graficzna na nową, pewnie zupelnie inna, gdyz jak sprawdzałem gigabyte geforce gtx670 nie ma juz w sprzedaży, to jaka karte mogą mi dać. Ta posiadała te ultraciche i wydajne wiatraczki windforce i przyzwyczailem sie, że komputer chodzi prawie bezgłośnie. Jestem po prostu ciekawy czy dadza mi cos w porownywalnej cenie jak kupiłem( pewnie była by sporo lepsza od aktualnej) czy sporo tańszą, o podonych parametrach). Czy jest szansa, ze dostane nastepce: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Zalezy mi na odpowiedzi na te nurtujace pytania.
- LupeR
Skoro komputer jest w serwisie to ich pytaj. Skąd mamy wiedzieć co oni tam kombinują.
Jak będziesz miał już komputer to napisz co wymienili i czy problem nadal występuje.
Jak będziesz miał już komputer to napisz co wymienili i czy problem nadal występuje.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
- Reklama