Opera nie zapamiętuje niektórych haseł.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 sie 2012, 19:53

Mam mały problem z przeglądarką Opera. Zauważyłem, że nie zapamiętuje ona niektórych haseł sieciowych pomimo włączenia zapamiętywania haseł w menu Opera >>> Ustawienia >>> Preferencje >>> Formularze >>> w Menedżeże haseł dla tego hasła. Chodzi o hasło do portalu Wp.pl.
Inne hasła do innych stron są zapamiętywane a to akurat nie.
Operę mam od niedawna, nie opanowałem więc jeszcze bardzo dobrze jej obsługi, a być może to wymaga zmian w jakichś ustawieniach przeglądarki.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 sie 2012, 21:29

A czy sama wp.pl oferuje takową opcję? Może, jeśli dany portal takowej opcji nie oferuje, będzie niedostępny w przeglądarce? Powiem szczerze, że są to jedynie moje domysły, gdyż nie korzystam z opcji zapamiętywania haseł, nie ufam temu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 sie 2012, 21:38

Czy w Ustawienia => Preferencje => Formularze => Menadżer haseł jest odnośnik do wp.pl ?
Jeżeli tak, to usuń go, uruchom ponownie przeglądarkę i zaloguj się do wp.pl. Powinien pojawić się monit z opcją zapisania hasła.
Tak samo zrób z witrynami, do których dane do logowania nie są zapamiętane.

Tak jak napisał greh niektóre witryny, jak witryny banków nie oferują zapamiętania danych do logowania ze względów bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 sie 2012, 23:45

Tak witryna wp.pl oferuje taką opcję zapamiętywania danych logowania. Świadczy o tym to, że działa to na innych przeglądarkach. W Firefoxie i IE działa doskonale, w Chrome nieco inaczej, ale też działa.
W logowaniu do wp.pl jest też taka informacja, że logowanie dla bezpieczeństwa jest szyfrowane (SSL).

Jak już mówiłem wcześniej w Menedżerże haseł Opery miałem zapamiętane hasło do wp.pl. Sprawdziłem to jeszcze raz usuwając je i ponownie się logując. To samo - czyli znów muszę ręcznie i od nowa wpisywać te dane.
Sam nie wiem czy to już jest taka cecha przeglądarki Opera, czy też może owo szyfrowanie ma na to jakiś wpływ; tylko dlaczego w innych przeglądarkach tego nie ma ?

Poza tym jest w Operze >>> Ustawienia >>> Preferencje >>> karta Formularze opcja czy też informacja Loguj się do witryn jednym kliknięciem ikony z kluczem. Czy ta opcja może tu być w czymś pomocna i jak mogę tę opcję włączyć bo ja mam ją nieaktywną ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 sie 2012, 02:08

manitu pisze:Poza tym jest w Operze >>> Ustawienia >>> Preferencje >>> karta Formularze opcja czy też informacja Loguj się do witryn jednym kliknięciem ikony z kluczem. Czy ta opcja może tu być w czymś pomocna i jak mogę tę opcję włączyć bo ja mam ją nieaktywną ?

Tej opcji się nie włącza, ona jest domyślnie aktywna w przeglądarce.
Na witrynach, gdzie zapamiętane masz hasło możesz automatycznie zalogować się po kliknięciu na kluczyk:

Obrazek

Jeżeli na danej witrynie nie masz zapisanych danych do logowania, to kluczyk będzie nieaktywny.
Kluczyk jest aktywny tylko bezpośrednio na stronie logowania.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 sie 2012, 15:55

Czyli wygląda na to, że opcja w wp.pl logowanie dla bezpieczeństwa jest szyfrowane (SSL) jednak blokuje autologowanie mimo włączenia zapamietywania haseł - czy tak ?
Jeśli tak, dobrze rozumiem - jest to powodowane prawdopodobnie względami bezpieczeństwa o których była mowa, a dotycząca szeroko rozumianych oszustw internetowych.
Jest to już zapewne ustawienie własne witryny wp.pl i nic się raczej na to nie poradzi.

Nie rozumiem tylko dlaczego w róznych przeglądarkach to wygląda tak różnie - widocznie jest to związane z ich ustawieniami własnymi.

Jeśli chodzi o ikonę kluczyka - tak z pewnością masz rację tylko, że u mnie kluczyk ten cały czas jest nieaktywny i to nawet w witrynach z zapisanymi opcjami logowania. To dotyczy oczywiście Opery.
Myślę czy nie należałoby jeszcze dokonać zmian opcji, które są dostępne w Operze w lokalizacji Ustawienia >> Preferencje >>> karta Zaawansowane >>> zakładka Bezpieczeństwo w buttonie Ustaw hasło główne przypisać hasło główne celem zabezpieczenia zapamiętanych haseł i uaktywnienia ikony kluczyka właśnie ?

Poza tym w tejże lokalizacji w buttonie Bezpieczne protokoły mam zahaczone Włącz obsługę SSL 3 i TLS, a odhaczone Włącz obsługę TLS 1.1 i TLS 1.2. Czy taki układ nie blokuje jednocześnie czegoś i czy jest właściwie w tej konfiguracji ustawiony ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2012, 08:25

Myślę czy nie należałoby jeszcze dokonać zmian opcji, które są dostępne w Operze w lokalizacji Ustawienia >> Preferencje >>> karta Zaawansowane >>> zakładka Bezpieczeństwo w buttonie Ustaw hasło główne przypisać hasło główne celem zabezpieczenia zapamiętanych haseł i uaktywnienia ikony kluczyka właśnie ?

Nie używałbym tej opcji bo to hasło standardowe do wielu witryn jak dobrze mniemam, a to niebezpieczne jeśli z jakiejś witryny hasła wyjdą do Internetu. Wtedy Twoje hasło dostaną inni.

Poza tym w tejże lokalizacji w buttonie Bezpieczne protokoły mam zahaczone Włącz obsługę SSL 3 i TLS, a odhaczone Włącz obsługę TLS 1.1 i TLS 1.2.

Ja bym włączył obydwa.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 sie 2012, 18:58

Aha, czyli po prostu bezpieczniej jest nie używać hasła głównego, tylko każdego osobno - no tak to z tego punktu widzenia jest rzeczywiście lepsze.

Co się tyczy tego kluczyka w Operze, to po dłuższej obserwacji potwierdzam - tak miałeś rację kluczyk ten uruchamia autologowanie, ale rzecz jasna dla tych tylko witryn, które mają włączone zapisane i zapamiętywane hasła sieciowe. Tam też jest aktywny.

cosik_ktosik pisze:
Poza tym w tejże lokalizacji w buttonie Bezpieczne protokoły mam zahaczone Włącz obsługę SSL 3 i TLS, a odhaczone Włącz obsługę TLS 1.1 i TLS 1.2.

Ja bym włączył obydwa.

Jeśli chodzi o te protokoły TLS 1.1 i TLS 1.2, to za co one odpowiadają, czego dotyczą i czy faktycznie konieczne i wymagane jest ich zaznaczenie ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 sie 2012, 19:02

manitu pisze:Jeśli chodzi o te protokoły TLS 1.1 i TLS 1.2, to za co one odpowiadają, czego dotyczą i czy faktycznie konieczne i wymagane jest ich zaznaczenie ?

=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”