Witam.
Zmieniłem swoją bardzo starą kartę graficzną (Asus 3800 32MB) na nową ATI Radeon 1650 256MB i gdy podpinam ją pod komputer na monitorze pojawiają się pionowe żółte pasy i tak przez cały czas nic przez nie nie widać.. Moje płyta główna obsługuje karty max 256 MB złącze AGP. Monitor jest sprawny bo po podłączeniu starej karty wszystko chodzi.
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam.
Pasy na ekranie po zmianie karty graficznej
- gajad21995
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 19:45 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: korekta tytułu tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
Powód: korekta tytułu tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
- seba86mu
Psy na ekranie po zmianie karty graficznej
1. Podłącz starą kartę graficzną
2. Odinstaluj sterownik starej karty graficznej: Panel sterownia -> Dodaj lub Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVER /usuń/
3. Po deinstalacji nie uruchamiaj ponownie komputera, bo zostaniesz o to poproszony, lecz go wyłącz.
4. Podłącz nową kartę i zainstaluj sterownik ATI Catalyst 9.11.
5. Uruchom ponownie komputer.
6. Zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
W razie dalszych problemów pobierz program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej
2. Odinstaluj sterownik starej karty graficznej: Panel sterownia -> Dodaj lub Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVER /usuń/
3. Po deinstalacji nie uruchamiaj ponownie komputera, bo zostaniesz o to poproszony, lecz go wyłącz.
4. Podłącz nową kartę i zainstaluj sterownik ATI Catalyst 9.11.
5. Uruchom ponownie komputer.
6. Zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
W razie dalszych problemów pobierz program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej
- gajad21995
No właśnie już tak robiłem i nic z tego bo jak odinstaluje komputer zamknę go i podepnę nowa kartę dalej jest to samo przez te pasy nic nic nie widać
- seba86mu
Pasy pojawiają się dopiero po uruchomieniu systemu operacyjnego czy od razu po włączeniu komputera ?
Czy karta posiada gniazdo na przewód dodatkowego zasilania ? Jeżeli tak, to podłącz przewód zasilacza do niego.
Wyłącz komputer, odłącz od zasilania, przedmuchaj port AGP. Dodatkowo zegnij kartkę papieru na pół i włóż do portu AGP, aby go przeczyścić.
Kartę kupiłeś nową czy używaną ?
Czy karta posiada gniazdo na przewód dodatkowego zasilania ? Jeżeli tak, to podłącz przewód zasilacza do niego.
Wyłącz komputer, odłącz od zasilania, przedmuchaj port AGP. Dodatkowo zegnij kartkę papieru na pół i włóż do portu AGP, aby go przeczyścić.
Kartę kupiłeś nową czy używaną ?
- XMan
Zmieniłem swoja bardzo stara kartę graficzną (asus 3800 32MB) na nową ATI Radeon 1650 256MB
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
- gajad21995
Karta jest używana a pasy pokazują się odrazu po włączeniu kompa
A czy ma dodatkowe zasilanie nie wiem oto fota:

A czy ma dodatkowe zasilanie nie wiem oto fota:

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Po prawej u góry to białe wygląda na złącze dodatkowe zasilania, gdzie podłącza się kabel zasilający taki jak od dyskietek.
- gajad21995
ok ale gdzie je wpiąć na płycie głównej
- seba86mu
Nie podpinasz do płyty głównej, lecz do karty graficznej.
To przewód zasilający, który wyprowadzony jest z zasilacza. Mała wtyczka z 4 dziurkami na piny (identyczna, jak ta, którą podpina się do stacyjki dyskietek).
To przewód zasilający, który wyprowadzony jest z zasilacza. Mała wtyczka z 4 dziurkami na piny (identyczna, jak ta, którą podpina się do stacyjki dyskietek).
-
- Reklama