Witam. W 2008 roku kupowałem komputer, dokładnie taki jak u kogoś tutaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Używałem go kilka lat dzień w dzień, także był mocno eksploatowany a 2 lata temu kupiłem sobie nowy, więc dałem ten bratu. Przechodząc do sedna, komputer ten w zasadzie nawet kiedy ja go używałem to już głośno chodził było takie jakby chrobotanie jakby jakaś maszyna pracowała. Dzisiaj czyściłem bratu ten komputer z kurzu, wszystko dokładnie wyczyściłem i nałożyłem nową pastę na procesor. Po podłączeniu myślałem, że będzie nieco ciszej chodził, ale jest nawet odwrotnie bo ten dźwięk się trochę zmienił i chodzi już totalnie jak stary traktor i co chwila coś trzeszczy chrobocze, jak jakaś stara zakurzona zębatka. Zastanawiam się czy to nie jakiś wiatrak od chłodzenia albo zasilacz? W sumie od 2008r to już trochę czasu i może coś się zużywa i teraz tak charczy mocno. Finansowo nie za bardzo jest możliwość, żeby kupić nowy albo powymieniać połowę części (z resztą nie wiem czy jest sens w 6 letnim pc), więc proszę o jakieś rady co to może być i czy można to jakoś rozwiązać.
PC chodzi jak traktor
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
PC chodzi jak traktor
No dobra najpierw zobacz który radiator tak chodzi zle. Zatrzymaj ten na procku i sluchaj, potem inne, jeśli dalej tak będzie to zostaje ten w zasilaczu.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- djarta
- Kontaktowanie:
PC chodzi jak traktor
Na wstępie: na pewno to jakiś wiatrak? Może dysk twardy chrabącze? Oceń to.
Skąd dokładnie płynie ten dźwięk? Możliwe, że poprostu przez tyle lat eskplotacji kurz zaczął się gromadzić w łożysku i tutaj nic nie zrobisz, zaczyna hałasować.
Skąd dokładnie płynie ten dźwięk? Możliwe, że poprostu przez tyle lat eskplotacji kurz zaczął się gromadzić w łożysku i tutaj nic nie zrobisz, zaczyna hałasować.
- XMan
PC chodzi jak traktor
Jeżeli dysk "chrobocze" to najpierw sprawdź:
sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30.html
Wrzuć logi w tym temacie...
Inne to optymalizacja systemu oraz czyszczenie komputera i może będzie lepiej chodzić niż najnowszy traktor
Wrzuć logi w tym temacie...
Inne to optymalizacja systemu oraz czyszczenie komputera i może będzie lepiej chodzić niż najnowszy traktor

- robiwielki
- Kontaktowanie:
PC chodzi jak traktor
Na pierwszy ogień przeczyść w środku, radiator na procesorze i radiatory i wentylator na zasilaczu. Potem jak wszystko wyczyszczone to tak jak piszę XMan podać wynik
i jeszcze optymalizacje systemu. Podaj wynik z programu AutoRuns.
AutoRuns pobieramy, rozpakowujemy i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.
Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
XMan pisze:Jeżeli dysk "chrobocze" to najpierw sprawdź:
i jeszcze optymalizacje systemu. Podaj wynik z programu AutoRuns.
AutoRuns pobieramy, rozpakowujemy i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.
Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 12:55 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta pisowni, zmieniłem link
Powód: korekta pisowni, zmieniłem link
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
- Methos
PC chodzi jak traktor
za dużo nie chcecie na raz zrobić ?
najpierw zlokalizujcie źródło chrobotania a komputer był czyszczony
i nie ma szans by był to wentylator daje 60% szans że to dysk twardy podczas odczytu danych
-- zlokalizuj co tak chrobocze
-- podaj S.M.A.R.T dysku twardego S.M.A.R.T
potem zaczniemy z software software nic nie da kiedy nawala Hardware
najpierw zlokalizujcie źródło chrobotania a komputer był czyszczony
i nie ma szans by był to wentylator daje 60% szans że to dysk twardy podczas odczytu danych
-- zlokalizuj co tak chrobocze
-- podaj S.M.A.R.T dysku twardego S.M.A.R.T
potem zaczniemy z software software nic nie da kiedy nawala Hardware

Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 12:04 przez Methos, łącznie zmieniany 2 razy.
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
- robiwielki
- Kontaktowanie:
PC chodzi jak traktor
Jak to za dużo chcemy:
- wyczyść radiator procesora (cooler), (zlokalizuj co tek chrobocze),
- wyczyść zasilacz, (zlokalizuj co tek chrobocze),
- podać S.M.A.R.T dysku twardego,
- podać AutoRuns
Czy to tak dużo

- wyczyść radiator procesora (cooler), (zlokalizuj co tek chrobocze),
- wyczyść zasilacz, (zlokalizuj co tek chrobocze),
- podać S.M.A.R.T dysku twardego,
- podać AutoRuns
Czy to tak dużo

Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 12:09 przez robiwielki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Methos
PC chodzi jak traktor
no teraz lepiej 
bo sie połapać nie szło i "tek" ? i on czyścił kompa "wyczyszczać" ?
XD
i wpierw hardware a potem zabawa z optymalizacją systemu więc na co tu AutoRuns ? on pomoże z chrobotaniem ? nie sądzę

bo sie połapać nie szło i "tek" ? i on czyścił kompa "wyczyszczać" ?
XD
i wpierw hardware a potem zabawa z optymalizacją systemu więc na co tu AutoRuns ? on pomoże z chrobotaniem ? nie sądzę

SPRZĘT:
- robiwielki
- Kontaktowanie:
PC chodzi jak traktor
No tak, ale problem nie wymaga instalacji tylko 5 min i gotowe.
-
- Reklama