Pendrive 1GB - po każdym formatowaniu ubywa miejsce
-
Witam Was serdecznie mam problem i pytanie dlaczego na penach gdy je się formatuje to ubywa 2 MB ponieważ zrobiłem to przed chwila i tak się zdarzyło. Więc ie pytam jak to się odzyskać te MB stracone ?? Help Miałem przedtem 949 a teraz 947 wiec pomóżcie
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, 21:57 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł, poprawiłem pisownię
Powód: zmieniłem tytuł, poprawiłem pisownię
Podpis został wyłączony przez Administratora
-
- Kontaktowanie:
Pendrive 1 gb
wymienne nośniki danych zazwyczaj mają mniej pamięci niż jest podane 2mb to nie tak dużo, ale formatowałeś raz czy kilka razy i Ci ubywa za każdym razem 2mb ?
Pozdrawiam, koleś git
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czy formatowałeś na ten sam system plików z tymi samymi parametrami (rozmiar sektora)?
-
nom normalnie dalem formatuj
p.s nic nie zmieniałem Format Fat32 ale znalalemz progrma i zrobilem przez niego formata i mam 960 to dobrze
p.s nic nie zmieniałem Format Fat32 ale znalalemz progrma i zrobilem przez niego formata i mam 960 to dobrze
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wiele zależy od rozmiaru bloku, stąd wg mnie ta różnica.
-
to niewiem co mam zrobic a ile powinno byc MB jak jet nowy 900 ??
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zobacz różne typy partycji (FAT32, NTFS) i z różnymi jednostkami alokacji. Ale powiem Tobie szczerze. To że zjadło Tobie 2MB to nic. Ważny jest właśnie rozmiar jednostki alokacji. Jeżeli ustawisz na duży, a zatem duże sektory będą, a będziesz trzymać tylko malutkie pliczki to trzymając plik w mniejszej jednostce alokacji niż sam plik, to tracisz resztę miejsca z tej jednostki. W takim wypadku przy dużej liczbie plików stracisz o wiele więcej miejsca niż te 2MB.
Ale z kolei mały rozmiar jednostki alokacji też nie jest dobry. Jeżeli trzymasz duże pliki, to faktycznie zero strat na plikach w każdej jednostce, ale wydłuża się odczyt. A wydłuża się gdyż trzeba odczytać masę jednostek alokacji niestety.
Ale z kolei mały rozmiar jednostki alokacji też nie jest dobry. Jeżeli trzymasz duże pliki, to faktycznie zero strat na plikach w każdej jednostce, ale wydłuża się odczyt. A wydłuża się gdyż trzeba odczytać masę jednostek alokacji niestety.
-
Re: Pendrive 1GB - po każdym formatowaniu ubywa miejsce
to najlepiej zostawic jak jest
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Niekoniecznie, zawsze warto dostosować do tego co się trzyma na dysku/pendrivie.
-
- Reklama