Pendrive - nieznana partycja

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
JanP

Użytkownik

Post20 sty 2016, 10:43

Witam.
Ostatnio mój pendrive po sformatowaniu go do formatu NTFS przestał być widoczny w odtwarzaczu Blu-Ray jak i DVD. Był sprawdzany na dwóch komputerach i działa normalnie, system go widzi, mogę na niego wrzucić pliki. Po podłączeniu go do odtwarzacza Blu-Ray jego dioda mruga na czerwono, po chwili gaśnie i nic więcej się nie dzieje. Po wejściu w ustawienia odtwarzacza pokazuje, że w USB jest podpięty pendrive o wielkości 124GB, ale jest to nieznana partycja. Formatowałem go z powrotem do exFAT, ale to nic nie dało. Ktoś ma jakieś pomysły?

Pendrive to GOODRAM twister 128GB.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 sty 2016, 10:59

Wejdź z podpiętym pendrive do Zarządzanie komputerem --> Zarządzanie dyskami
- zmień jego literę dysku.
Wyłącz komputer na kilkanaście minut, włącz i sprawdź...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

JanP

Użytkownik

Post20 sty 2016, 12:17

XMan pisze:Wejdź z podpiętym pendrive do Zarządzanie komputerem --> Zarządzanie dyskami
- zmień jego literę dysku.
Wyłącz komputer na kilkanaście minut, włącz i sprawdź...

Nadal nic, pendrive działa normalnie na komputerze, a jak podpinam go do odtwarzacza i próbuje na niego wejść wyskakuje informacja "Nie znaleziono żadnego urządzenia" chociaż w ustawieniach jest ten pendrive jako nieznana partycja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 sty 2016, 13:47

Rozumie że odtwarzacz jest podpięty do komputera ?
Masz Windows 10 a jakie systemy miały komputery na których sprawdzałeś i było OK ?
Zainstalowane odpowiednie sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset, system zaktualizowany ?
W Menedżerze urządzeń są jakieś żółte wykrzykniki lub znaki zapytania ?
Obrazek

JanP

Użytkownik

Post20 sty 2016, 14:05

XMan pisze:Rozumie że odtwarzacz jest podpięty do komputera ?
Masz Windows 10 a jakie systemy miały komputery na których sprawdzałeś i było OK ?
Zainstalowane odpowiednie sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset, system zaktualizowany ?
W Menedżerze urządzeń są jakieś żółte wykrzykniki lub znaki zapytania ?

Nie, odtwarzacz nie ma żadnego połączenia z komputerem, jest podłączony do telewizora i kina domowego. Sprawdzałem na Win8 i wszystko było ok, tak samo jak u mnie na Win10. Wszystkie aktualizacje systemu jak i sterowników są wykonywane na bieżąco. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników ani znaków zapytania przy pendrive.
Podpinałem go pod trzy różne odtwarzacze, dwa DVD i jeden Blu-Ray, na żadnym z tych trzech urządzeń nie wykryło pendrive, tak jakby nie był w ogóle podpięty (tylko na Blu-Ray w ustawieniach jest widoczny jako partycja nieznana).
Czytałem gdzieś u was poradnik o padniętych softach, może w tym tkwi problem?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 sty 2016, 03:10

Jeżeli tak to proponuję sprawdzić w instrukcjach odtwarzaczy jakie formaty
oraz rozdzielczości obsługują.
Nie podałeś dokładnie jakie to są...
Przykładowo mój stary odtwarzacz Manta obsługuje/odtwarza tylko najlepiej
filmy w AVI i w rozdzielczości 1024×768.
Filmy działały na komputerze nagrane na pendrive ale odtwarzacz DVD ich nie wykrywał.
Musiałem je przekonwertować na AVI i rozdzielczość 1024×768.
Obrazek

JanP

Użytkownik

Post21 sty 2016, 06:26

Pendrive nie był wykrywany w ogóle, nie przez format filmu (mój odtwarzacz Blu-Ray obsługuje wszystkie formaty).
Poradziłem sobie sam, sformatowałem pendrive programem Phison format & restore i wszystkie urządzenia go widzą, ale po sformatowaniu tym programem mam inny problem - już nie z samym pendrive.
Podczas uruchomiania w/w programu miałem akurat otwarte okienko "Mój komputer" i po wciśnięciu "restore" znikł mi dysk D. Myślałem, że wróci po zakończeniu formatowania, ale nic. Resetowałem też komputer i nic to nie dało. W zarządzaniu dyskami nie mogę przydzielić mu literki, wygląda to tak jak na poniższym ss. Te 345GB to mój dysk D.
Obrazek
A tak to wygląda w diskpart:
Obrazek

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 sty 2016, 11:19

Sprawdź:
klik --> PPM (prawym przyciskiem myszki) na dysk systemowy C --> Właściwości --> Narzędzia.

kliknij aby powiększyć:

Jeżeli będzie "Nie trzeba skanować tego dysku" to:
Obrazek

JanP

Użytkownik

Post21 sty 2016, 12:01

System Windows pomyślnie zakończył skanowanie dysku. Nie znaleziono żadnych błędów.

• Reklama

Wróć do „Problemy”