Płyta główna Dell OptiPlex 740

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
kryspuss

Użytkownik

Post11 kwie 2013, 02:08

Witam mam pytanie co myslicie nad takim pc :
Parametry techniczne:
Procesor: AMD Athlon x2 3800+ 2.0 GHz
Pamięć: 2 GB DDR2
Napęd: DVD
Grafika: zintegrowana
Interfejsy: 7x USB, VGA, RS232 COM, LPT, Lan, 2x audio
Dysk: 80 GB SATA
rozważam jego kupno nokladnych parametroe karty graficznej nie znam wlasnie.
co myslicie o tym procku jako profesjonaliści ;) moge jeszcze dokupic tanio ddr 2x po 1gb i mysle zeby wsadzic je i bd 4gb. drugie pytanie moje do was brzmi ;) teraz mam karte graficzna redeon 9550 112 mb (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 20868.html) czy wsadze ja do tej płyty głowniej i czy ta zintegrowana nie bd lepsza? mysle ze mowa o takiej płycie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . dzis zadzwonie do goscia i dopytam sie o szczegóły narazie wiem tylko tyle . z gory dziekuje i przepraszam za blendy gdyż pisze na klawiaturze ekranowej :oops: dobranoc :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 kwie 2013, 07:27

Ja jestem przeciwnikiem Delli. Mam je w pracy i potwornie awaryjne. Co innego, że studenci z nich korzystają, więc są w użyciu. To czy rozbudujesz zależy od wersji Optiplexa. Bo są trzy, z czego dwa są niskoprofilowe. Na pewno integra w Dellu to porażka, tnie się nawet przy prostej grafice. Na dodatek Dell stosuje w komputerach jakie były w pracy jakiś patent z dyskami twardymi. Żaden normalny dysk nie ruszał na ich komputerach i nasz serwis musiał zamawiać takie same jakie tam już były (jak padł).

Ja bym pomyślał nad tym ile mam już teraz funduszy, co mógłbym sprzedać z części jakie posiadam (może aktualny komputer) i wtedy kupić coś lepszego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 kwie 2013, 10:34

Tak jak napisał już Łukasz napisz jakie masz fundusze na komputer i do czego on ma służyć, bo na karcie graficznej Radeon 9550 w nic nie pograsz (tym bardziej na zintegrowanej), chyba że w gry sprzed ośmiu lat.

kryspuss

Użytkownik

Post11 kwie 2013, 14:44

ehh no wiem nie licze na nowe gry cena tego della wyniosla by mnie 200 zl :P + 20 zl na ramowki . naraze wiecej nie jestem w stanie dac chyba ze z 350 max na pc stacjonarny moj narazei sie non stop psuje i juz mam go dosc temu postanowilem kupic nowy taki w miare :P .a za kilka miesiecy myslalem o kupnie jakiegos leprzego laptopa gdyż bd lepiej stal z gogowka :P ,
ps tego dela chcialem kupic bez dyskow i wsadzic swoje ale wynika z podpowiedzi lukasza ze nic z tego . dzieki za szybkie odp :D

-- 11 kwi 2013, 13:54 --

a może po prostu kupic jakąś płytę główna i zlożyc pc samemu? np ta wpadła mi w oko Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :)

-- 11 kwi 2013, 14:44 --

i tak kupic ta płyte tam siedzi procek 3ghzx2 1gb ramu dokupic tamte ramy wsadzic i mam pc:
6ghz proc
3gb ramu - tylko czy w tej płycie max to nie jest 2? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników słabo sie znam :(
grafika- tylko co z grafika?moja karta chyba tu nie wejdzie a żeby weszła to bym miał już złożonego pc a grafike zainwestował bym puzniej bo resztę części mam no i jeszcze zazilacz czy bd dobry na moim pisze tak na nakejce: designet for pentium 4 AMD k7/8 a z boku eps-350atx
dodam ze moja plyta to msi-ms 6719 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a dyski mam co myślicie?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 kwie 2013, 16:18

kryspuss pisze:jestem w stanie dac chyba ze z 350 max

To trochę za mało aby poskładać coś sensownego, tym bardziej, że musiałbyś kupić również kartę graficzną, bo masz kartę na AGP.

Uzbieraj większą sumę, a nie pchaj się w takie przestarzałe szroty.

kryspuss pisze:i mam pc:
6ghz proc

W ten sposób nie sumuje się taktowania rdzeni procesora.
2-rdzeniowy procesor 3GHz, to 3GHz.

kryspuss pisze:.a za kilka miesiecy myslalem o kupnie jakiegos leprzego laptopa gdyż bd lepiej stal z gogowka

Wstrzymaj się teraz z zakupem używanego sprzętu i zamiast tego laptopa za kilka miesięcy kup sobie porządnego PC za tą kwotę.

kryspuss

Użytkownik

Post11 kwie 2013, 18:51

Może a raczej na pewno masz racje :) .może wysłał byś kilka linkow takich pc jakie chodzą ci po myśli żebym wiedzial o czym mowa :D
Jeżeli mogę spytac w jaki sposób liczy sie jego moc zawsze myslalem ze im więce ghz tym lepiej i wlaśnie ilosc rdzeni zwiększa ghz? :sciana:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 kwie 2013, 19:02

kryspuss pisze:Jeżeli mogę spytac w jaki sposób liczy sie jego moc zawsze myslalem ze im więce ghz tym lepiej i wlaśnie ilosc rdzeni zwiększa ghz?

To wszystko zależy od konkretnego modelu procesora, jego architektury itp.
Częstotliwość taktowania rdzeni procesora nie zawsze świadczy o jego wyższej wydajności przykładowo w porównaniu z procesorem o niższym taktowaniu.

kryspuss pisze:może wysłał byś kilka linkow takich pc jakie chodzą ci po myśli żebym wiedzial o czym mowa

Nie kupuj gotowych zestawów komputerowych.

Nasze propozycje zawsze uwarunkowane są od konkretnej kwoty, jaką możesz przeznaczyć na sprzęt.

kryspuss

Użytkownik

Post11 kwie 2013, 19:10

Czyli poprostu jak nazbieram kaske to napisac i pomożecie złoży jakiegos dobrego pc ? :D
jeżeli moge zadac pytanie moje wejście na karte graficzna to agp a z tej drugiej plyty?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 kwie 2013, 19:30

kryspuss pisze:Czyli poprostu jak nazbieram kaske to napisac i pomożecie złoży jakiegos dobrego pc ?

Tak.

kryspuss pisze:jeżeli moge zadac pytanie moje wejście na karte graficzna to agp a z tej drugiej plyty?

Tak, Radeon 9550, to karta na interfejsie AGP, a ta druga płyta posiada interfejs PCI-E (PCI-Express) na kartę graficzną.

kryspuss

Użytkownik

Post11 kwie 2013, 20:35

Dziękuje za podpowiedzi ;:) i informacje :D :D jak uzbieram kaskę to dam znac jeszcze raz dziękuje:D :D :D :D
Miłego wieczoru

• Reklama

Wróć do „Problemy”