Po burzy komputer się zawiesza i źle pracuje.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Jacob

Użytkownik

Post22 lip 2009, 00:35

Otóż mam pewien problem...zaczął się on od burzy, na początku myślałem, że dysk się zepsuł, zmieniałem na drugi ale problem nie ustąpił, a mianowicie -

Problemy :

1.Format przed burzą - 30min max 40
Po burzy - 1h30min

2.Instalowanie sterowników graficznych czy do płyty głównej to katorga, zazwyczaj trwało to 2-3min....teraz po 10/15min, albo po prostu komputer się zatnie.

3. Uruchomienie jakieś instalki + odpalenie przeglądarki = freez pulpitu, ścina na 1-2min,
4. Uruchomienie jakieś porządnej instalki np. Photoshop i klikniecie na Pokaz pulpit na pasku zadań = freez.
5. Chociażby teraz podczas pisania tego, w innym oknie mam uruchomioną piosenkę na YouTube i ścina się co chwile Opera(brak odpowiedzi na parę sekund)

Dodam, że podczas burzy została spalona zintegrowana karta sieciowa, więc pytam, czy coś stało się z płytą główną, czy jakaś inna część ?

I chciałem zapytać, gdzie mogę sprawdzić w systemie jaką mam płytę główna ?

Moja płyta głowna GA-P35-S3L GIGABYTE
Ostatnio zmieniony 22 lip 2009, 10:46 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł, poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Co się zepsuło ?

Post22 lip 2009, 00:54

Zmień kabel / taśmę transferu danych dysku twardego. Być może ona uległa uszkodzeniu.
Podaj tutaj odczyt S.M.A.R.T z programu HD Tune -> Instrukcja

Jeżeli posiadasz więcej niż jedną kość pamięci RAM, to wyjmij wszystkie, tak aby została tylko jedna. Przetestuj działanie systemu w ten sposób z każdą kością i sprawdź czy jest poprawa.

Jeżeli to nie poskutkuje, to sprawdź pamięć RAM programem Memtest w poszukiwaniu błędów.
(Rozpakuj pobrane archiwum, plik w formacie .ISO wypal na płytę używając w programie do nagrywania opcji "Nagraj obraz na płytę", uruchom ponownie komputer, w BIOS-ie ustaw bootowanie na napęd optyczny i odpal płytę z Memtestem).

Jacob pisze:I chciałem zapytać, gdzie moge sprawdzić w systemie jaką mam płyte głowną ?

Odpowiedziałeś sobie sam:
Jacob pisze:Moja płyta głowna GA-P35-S3L GIGABYTE

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post22 lip 2009, 21:15

napisz proszę jaki masz dysk ATA, SATA jeżeli ATA to w jakim trybie pracuje PIO czy DMA, sprawdź to w BIOSIE, lub menadżerze urządzeń.

• Reklama

Wróć do „Problemy”