Podczas gry "VGA NO SIGNAL"

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
adamo223

Użytkownik

Post28 sty 2011, 21:12

Więc może zacznijmy od sprzętu :

Płyta główna : Gigabyte GA-M68SM-S2 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Procesor : Amd 64 x2 4400+
Pamięci : 2x1GB Patriot (800Mhz)
Karta graficzna : MSI Radeon HD3870 OC Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz : Cheftec GPS-450AA-101A ATX 450W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk : WD 500GB
OS : Aktualnie Windows 7 64bit ale na XP ten problem również występował.
Sterowniki : Aktualnie MSI Graphics Driver 8.66RC7 ale problem występował również na tych od ATI

A więc problem to wyłączanie się karty graficznej podczas gry i wyświetlanie na monitorze komunikatu "VGA NO SIGNAL" karta podczas stability test programem FurMark nie przekraczało 70 stopni. Podczas gry rzadko przekracza 50 stopni. Problem jest dość specyficzny bo występuje póki co w jednej grze o nazwie Dragon Age. Gra którą posiadam została również zainstalowana na innym komputerze i ten problem nie miał miejsca. Bez względu na to ile gram problem najczęściej występuje w określonych lokacjach, reinstal gry nic nie daje. Gry takie jak MAFIA II czy MoH MW chodzą bez większych problemów. Instalowałem również wersje gry z innego źródła i problem pozostał co prawda zaczął występować również w innych lokacjach, ale problem pozostał ten sam. Głos jest, dysk pracuje, komputer działa normalnie mam nawet wrażenie że mogę poruszać postacią (tak mi sie wydaje).

Czy to może być wina zasilacza ?
Czy to raczej wina karty graficznej ?
Czy moze innego podzespołu ?

Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuje :)
Pozdrawiam adamo223

Btw. nie jestem pewny do jakiego działo to się nadaje wiec umieściłem to tutaj :) Bo problem może leżeć zarówno w sterownikach jak i w czymkolwiek innym :)

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post28 sty 2011, 21:16

Czyli problem występuje tylko w tej grze???
adamo223 pisze: Instalowałem również wersje gry z innego źródła i problem pozostał co prawda zaczął występować również w innych lokacjach, ale problem pozostał ten sam

ktoś tu chyba piraci?

adamo223

Użytkownik

Post28 sty 2011, 21:19

Nie masz pewności... posiadając oryginał mogę równie dobrze gre pobrać z dowolnego źródła lecz posiadając oryginalny klucz aktywacyjny gra nie jest piracona ^^

Tak problem występuje póki co tylko w tej grze :)

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post28 sty 2011, 22:27

Czy zjawisko o którym piszesz nie występuje czasem z powodu tego, że w grze występuje rozdzielczość nie obsługiwana przez monitor?
Przyznaję, że nie czytałem Twojej litanii z pierwszego postu (uczynię to za momencik), ale zakładam, że sterowniki próbowałeś przeinstalować? Chodzi oczywiście o sterowniki karty graficznej.

Edit 22:26

Litania przeczytana, nie widzę fragmentu o próbie przeinstalowania sterowników, niekoniecznie na najnowsze, dlatego też moja porada będzie w pierwszej kolejności polegała na poproszeniu Cię o reinstalację sterowników. Jak już wspomniałem nie muszą one być koniecznie najnowsze. Starsze czasem mogą okazać się lepsze pod względem stabilności.
Po usunięciu jednych sterowników i przed instalacją kolejnych, przeczyść rejestr i system CCleanerem.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post28 sty 2011, 23:08

Wymagania sprzętowe gry :
Reszta :
Masz inny system, sprawdź :
PPM /prawym przyciskiem myszki/ na ikonkę gry --> Właściwości --> Zgodność --> Uruchom ten program w trybie zgodności z:
Windows Vista SP1 lub Windows XP.
/podałem z Windows XP ale jest podobnie/.
Oprócz tego sprawdź czy nie ma to tej gry łatek/patchy ?
Są :
"VGA NO SIGNAL"
- wygląda na to że to jest problem ze sterownikami do karty graficznej i @greh ma rację ;)
Może "jedziesz" tylko na sterownikach VGA ?
Zmieniałeś/dokładałeś kartę graficzną ?
Zintegrowana jest inna ?
Sprawdź czy w Menedżerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

adamo223

Użytkownik

Post29 sty 2011, 01:23

Problem ten przedstawiłem również na innym forum (związanym właśnie z tą grą) :) I przyczyną okazała się specyfika gry jedynym wyjściem było zmniejszenie taktowania GPU I pamięci na karcie :) Temat do zamknięcia. Wszystkim dziękuje za pomoc :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”