Podejrzenie uszkodzenia podzespołu: Procesor albo Płyta Gł.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
kga1

Użytkownik

Post26 wrz 2011, 15:37

Mam problem objawiający sie sporadycznie ale jednak.O czasu do czasu bardzo rzadko następuje zawieszenie systemu.Obraz jest wyświetlany ale stoi w miejscu.Z komputera dochodzi charakterystyczny klik jak przy wyłączeniu komputera ale reset nie następuje za chwilę wszystko wraca do normy, obraz w tym czasie cały czas jest ale stoi.Analiza dysku w/g was wykazuje błąd transferu danych - C7 - UltraDMA CRC Error Count - Ilość błędów sumy kontrolnej.I tu problem mam dwa dyski dwie taśmy dwa gniazda nie spięte razem w obu ten sam błąd.Nie sądzę aby jednocześnie uszkodziły się oba dyski lub obie taśmy sądzę że raczej przyczyna tkwi w płycie głównej.Ostatnio wyświetlił mi komunikat brak plików NTLDR a po naprawie, brak pliku lub uszkodzenie hal.dll.Czy moje podejrzenia są słuszne czy to płyta czy być może procesor?Może spotkaliście się z takim problemem.Będę wdzieczny za odpowiedź.Pozdrawiam kga1 :shock:
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, 18:54 przez greh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Czyżby plyta główna

Post26 wrz 2011, 15:55

Zresetuj bios (sposób 3):
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm

kga1 pisze:.Obraz jest wyświetlany ale stoi w miejscu.

Tak dla pewności zmieniałeś sterownik od grafiki?

kga1

Użytkownik

Czyżby plyta główna

Post26 wrz 2011, 17:10

Grafika chodzi na oryginalnych sterownikach to Ati Radeon HD4670 a przyznam biosu nie resetowałem .Reset biosu na wzelki wypadek wymiana taśmy na nową i efekt taki że na starcie zawieszenie systemu jak w opisie bez resety po prostu wisi chwile i urochomiony bez zmian

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Czyżby plyta główna

Post26 wrz 2011, 17:46

djkamil09061991 pisze:Grafika chodzi na oryginalnych sterownikach to Ati Radeon HD4670

Ja bym jednak proponował zmienić sterowniki na starsze i sprawdzic jak będzie.
Dodatkowo w menu start->uruchom->wpisz->cmd
Wpisz:
chkdsk /F /R
i pozwól, aby system sprawdził dysk przy następnym uruchomieniu systemu.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 wrz 2011, 20:19

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

kga1

Użytkownik

Post26 wrz 2011, 21:09

Więc ytak po kolei:
1.Na jakie mam zmienić sterowniki do grafiki jak napisałem i tak jest są to oryginalne dostarczone z płyta instalacyjną do karty graficznej.
2.Naprawa poprzez konsolę odzyskiwania systemu i komende expand - pliku hal.dll efekt - odmowa dostępu!!!!!!
3.Po którymś tam resecie biosu komunikat w biosie podczas uruchamiania cytuję:Primary IDE chanel na 80 conductor cable instaled
nie mam pojęcia już co się dzieje.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2011, 21:13

kga1 pisze:Na jakie mam zmienić sterowniki do grafiki jak napisałem i tak jest są to oryginalne dostarczone z płyta instalacyjną do karty graficznej.

sprawdz starsze:

kga1 pisze:Primary IDE chanel na 80 conductor cable instaled

Problem z taśmą, ewentualnie zła taśma zamiast 80 zyłowej

kga1

Użytkownik

Post26 wrz 2011, 21:24

I znowu wracamy do punktu wyjścia jak pisałem dysk wyświetla komunikat o problemie z przesyłem danych.Z opisu wynika taśma.Taśma zmieniona na nową komunikat taśma.To jaką mam założyć mam jeszcze 3 nowe to nic nie zmienia.Ze sterownikami kombinował nie będę skoro pracował dobrze przez 8 m-cy to nie będę zmieniał na nie wiadomo od czego i do czego.To testowane sterowniki producenta oryginały do tej grafiki więc co mam kombinować?Mam pogorszyć nie od tej instalując?Za taką radę to dziękuję.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2011, 21:30

kga1 pisze:To testowane sterowniki producenta oryginały do tej grafiki więc co mam kombinować?

PS. myślisz ze producent zrobił tylko jedne sterowniki do tej karty, nagrał na płyte i wydawał??? Producent wydaje wiele sterowników które na jednych kartach działają lepiej na innych gorzej.
Sterowniki które podałem równiez są wydane przez producenta do tej karty tylko troche starsze no ale rób jak uważasz.

kga1

Użytkownik

Post26 wrz 2011, 21:50

I jeszcze jedno pytanie do znawców zagadnienia: jeśli zawiecha nastąpiła podczas uruchamiania na czarnym ekranie przy czytaniu konfiguracji kompa to aby jest to wina grafiki?System jeszcze nie był uruchomiony.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 wrz 2011, 22:19

I znowu wracamy do punktu wyjścia jak pisałem dysk wyświetla komunikat o problemie z przesyłem danych.

- wygląda na to że nie zainstalowane prawidłowo lub brak sterowników do płyty głównej tzw. Chipset :(
Wydajność i niezawodność komputera w znaczącej mierze zależy od tego układu. Układ ten organizuje przepływ informacji pomiędzy poszczególnymi podzespołami jednostki centralnej.

Zainstaluj Aida32 3.94.2
Otwórz program --> Komputer --> Podsumowanie --> spisz/podaj informacje z pozycji:
--> Nazwa płyty głównej.
--> Mikroukład płyty głównej.
--> Ekran (Karta wideo).

kliknij aby powiększyć :

Nie wykaże odpowiednich danych Aida32 to sprawdź za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Reset BIOS-u nie wykonany dodatkowo :
Ze sterownikami kombinował nie będę skoro pracował dobrze przez 8 m-cy to nie będę zmieniał na nie wiadomo od czego i do czego.To testowane sterowniki producenta oryginały do tej grafiki więc co mam kombinować?Mam pogorszyć nie od tej instalując? Za taką radę to dziękuję.

Chyba za takie rady i współpracę również niedługo podziękujemy i zamkniemy temat :(
Mój komputer śmigał nie 8 m-cy "sterowniki producenta oryginały" tylko przeszło rok, były problemy i zainstalowałem inne sterowniki.
Działa bez żadnych problemów do dzisiaj :D
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2011, 22:44

Nie zaszkodzi też:

Sprawdź pamięć memtestem86.

• Do pobrania stąd: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
  • Wypalasz na płytę (może być CD-RW) lub przygotowujesz pendrive
  • Przestawiasz bootowanie w BIOS-ie na CD/DVD (lub USB)
  • Uruchamiasz z tak przygotowanego nośnika komputer.
  • Wykonujesz test - może zająć kilka godzin (najlepiej zostawić na noc - rano podasz wyniki)
  • Wyniki przedstaw na forum

UWAGA :!: Jeśli masz więcej jak jedną kość pamięci - testuj je osobno.

kga1 pisze:Za taką radę to dziękuję.

Nie ma za co. :lol: :P

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

konto_usuniete

Post27 wrz 2011, 13:42

3.Po którymś tam resecie biosu komunikat w biosie podczas uruchamiania cytuję:Primary IDE chanel na 80 conductor cable instaled

Wystarczy jak raz zresetujesz BIOS.

Zapoznaj się też co to plik hal.dll:
Hal.dll pliku pozwala na zastosowanie w "Microsoft Windows" komunikować się z sprzęcie. To pozwala aplikacjom na bezpośredni dostęp do komputera pamięci, procesora i innych urządzeń, funkcja ta jest wbudowana w celu ustabilizowania systemu operacyjnego i zapobiec zawieszeniu.

Podmień go za pomocą konsoli lub Linux-a.

kga1

Użytkownik

Post27 wrz 2011, 14:59

Powiem tak wyczyściłem wszystkie styki po zmieniałem po raz kolejny taśmy. zresetowałem bios,poczytałem w internecie i tak wygląda sprawa: komputer uruchamia się bez problemu po mimo iż wcześniej sygnalizował brak pliku hal.dll,nie dogrywalem go - odmowa dostęou-, HD Tune wyświetla błąd jak wyświetlał ale wyczytałem że nawet usunięcie usterki nie spowoduje braku komunikatu czyli że błąd będzie czemu nie wiem nie piszą, piszą natomiast aby nadzorować dysk twardy czy aby wartości nie zmieniają się jak tak to problem jest.Ponadto wyczytałem że ktoś miał takie problemy po odinstalowaniu Avasta a muszę przyznać że mnie też zaczęły się po odinstalowaniu tego programu.Na razie jest ok.Poczekam aż rozjedzie się całkowicie wtedy zrobię dyski WD clirem,, system i może coś z tego wyniknie.Na razie temat uważam za zamknięty i przepraszam za zawracanie głowy.
PS.Nie zauważyłem żadnego spadku wydajności komputera po mimo sygnalizowanego błędu, przez ten okres zawiecha nie trafił a się. :shock: :shock: :shock:

• Reklama

Wróć do „Problemy”