Podłączenie dwóch napędów do komputera
-
Mam następujący kłopot z podłączeniem drugiego napędu dvd .Posiadam podłączony i sprawny przez IDE SATA a chciałbym dołożyć drugi o lepszych parametrach ale on ma interfejs Ata .Kupiłem adapter do połączenia ale mój komp.go nie widzi.Czy powinienem wprowadzać jakieś zmiany w biosie żeby został rozpoznany.
- seba86mu
Podłączyłeś dodatkowe zasilanie do adaptera ?
Pokaż zdjęcie tego adaptera.
Pokaż zdjęcie tego adaptera.
-
Oczywiście że podłączyłem,, aż tak żle ze mną nie jest .kupiłem na allegro zwykłą przejściówkę SATA DO ATA I na odwrót.W zestawie jest komplet przewodów i nawet dioda kontrolna zasilania.
- seba86mu
Możesz zrobić zdjęcia w jaki sposób jest to podłączone ?
-
Samo połączenie to prosta sprawa ale jak wstawić zdjęcia to nic nie kumam,a więc przepraszam .Połączyłem wszystkie kabelki tam gdzie się dało je podpiąć bo wiele możliwości już i tak nie ma mogę co najwyżej zamieniać wyjście i wejście na kabelku SATA ale rezultat jest jednakowy.Podłączone są obydwa napędy ale widać tylko jeden ten który był wcześniej.Mogę jeszcze spróbować wyłączyć stary całkiem a podpiąć na to miejsce drugi,ale nie o to mi się rozchodzi.
- seba86mu
zygan58 pisze:ale jak wstawić zdjęcia to nic nie kumam
Zdjęcie wrzuć na zewnętrzny serwer, np. na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tutaj podaj link do wgranego zdjęcia.
Jak podrzucisz zdjęcie zobaczymy jakie adapter posiada złącza. Wtedy można przemyśleć ewentualne możliwości podłączenia.
Jeżeli adapter kupiłeś na Allegro podaj link do tej aukcji.
Jak podłączony masz obecnie napęd IDE ATA ?
Na tej samej taśmie co dysk twardy czy na osobnej ?
-
Dyski mam 2 na jednej taśmie IDE ATA . Napęd na SATA połączony kabelkiem SATA i chcę podłączyć drugi ale na ATA. Dane z opakowania adaptera One.40 pin IDE port. One Serial ATA port One 4pin power connector. Converts Sevial ATA To Paraller ATA Supports ATA 100/133. Compliant wth Serial Ata specifications. ADAPTER SATA IDE & ATA SATA. Zdjęcia wstawiłem w image shack Album 5 szt. ale tu nie umiem przenieść.
-- 07 mar 2013, 09:20 --
Witam. PRAGNĘ poinformować, że znalazłem przyczynę. Z moich prób i ustaleń winowajcą jest przejściówka. Po przełączeniu na dysk; zniknął dysk, a napęd się pojawił bez żadnych problemów i miałem dwa napędy. a jeden dysk twardy . Kabelki połączeniowe sprawdziłem są sprawne.A więc nic innego nie blokuje sygnałów. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc.
-- 02 kwi 2013, 19:34 --
Witam ponownie.Po wymianie przejściówki okazało się że dalej to samo, a więc musiałem zacząć od nowa i w końcu znalazłem powód, a mianowicie konieczne jest założenie zworki na Master , a ja z uporem maniaka torturowałem biosy i co tylko się dało. Nie pomyślałem i na samym początku usunąłem zworkę z nagrywarki i byłem święcie przekonany, że tak będzie lepiej,sprawdzając dysk zworka była, ale Slave i też dysk znikał. Pozdrawiam Zygan58.
-- 07 mar 2013, 09:20 --
Witam. PRAGNĘ poinformować, że znalazłem przyczynę. Z moich prób i ustaleń winowajcą jest przejściówka. Po przełączeniu na dysk; zniknął dysk, a napęd się pojawił bez żadnych problemów i miałem dwa napędy. a jeden dysk twardy . Kabelki połączeniowe sprawdziłem są sprawne.A więc nic innego nie blokuje sygnałów. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc.
-- 02 kwi 2013, 19:34 --
Witam ponownie.Po wymianie przejściówki okazało się że dalej to samo, a więc musiałem zacząć od nowa i w końcu znalazłem powód, a mianowicie konieczne jest założenie zworki na Master , a ja z uporem maniaka torturowałem biosy i co tylko się dało. Nie pomyślałem i na samym początku usunąłem zworkę z nagrywarki i byłem święcie przekonany, że tak będzie lepiej,sprawdzając dysk zworka była, ale Slave i też dysk znikał. Pozdrawiam Zygan58.
-
- Reklama