Podłączenie tv z komputerem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post28 wrz 2015, 22:55

Zakupiłem tv smart Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.{spamik}.pl/p/209060-telewizor-lcd-led-50-panasonic-tx-50as520e-smarttv-100hz-2xhdmi-usb-dvb-t-c.html i chciałbym połączyć ten tv z komputerem,czy ten przewód Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników będzie odpowiedni? I jeszcze jedno pytanko: czy ten przewód hdmi tylko połączy tv z komputerem jeśli chodzi o przesyłany obraz czy również będzie internet na tv? Bo chce też połączyć tv z komputerem jeśli chodzi o internet czy muszę dokupić jeszcze jeden kabel do neta?
Zaznaczam że zbyt się w tych sprawach nie znam wiec proszę o wyrozumiałość ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

KPodłączenie tv z komputerem

Post28 wrz 2015, 23:03

taki kabel wyśle tylko obraz z komputera na telewizor. Internet będzie tylko na komputerze, więc to defacto przez niego byś oglądał. Sam TV neta tak nie dostanie.

Tutaj raczej będziesz musiał kabel RJ45 podłączyć.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post29 wrz 2015, 19:44

OK,mam wpięty kabel od internetu do komputera i jeśli bym chciał podłączyć osobno internet pod tv to można dokupić jakiś rozgałęźnik żeby podpiąć komputer i tv?Chodzi mi o jakąś złączkę,przejściówkę itp...Przykładowo pod kompa podpinam przejściówkę i do tego podpinam kabel od internetu i drugi kabel podpinam pod tą przejściówkę i następnie pod tv...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2015, 21:09

Przejściówkę to nie ale raczej routerek jakiś tani. Pytanie jakie Masz łącze bo od tego zależy wybór routera.
Chodzi o rodzaj łącza: ethernet, DSL, analogowe, cyfrowe?
Hotfix

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post29 wrz 2015, 21:19

Posiadam łącze analogowe

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post29 wrz 2015, 23:50

Czy przypadkiem SmartTV nie można bezprzewodowo podłączyć do sieci, bez żadnych kabelków? :mrgreen:

Podstawowe cechy:

Obraz 3D: nie
Typ telewizora: LED
WiFi: Tak
Format HD: Full HD
Smart TV: tak
Kolor: Czarno-srebrny
Przekątna ekranu [cal]: 50
Wbudowany odtwarzacz DVD: Nie

Jak chodzi o ten telewizor: Panasonic TX-50AS520E to w nim działa WiFi. Nie widzę sensu w podłączaniu go kablami do komputera, by móc korzystać z neta.

No ale nie każdy ma ruter. :think:

* Zacytowałam fragment jego specyfikacji umieszczony na morele.net.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post03 paź 2015, 16:08

No tak tv posiada wi-fi ale wiadomo że na kablu internet odbiera lepiej niż na wi-fi na którym się tnie...

-- 03 paź 2015, 16:08 --

Podłączyłem komputer z tv za pomocą kabla hdmi,komputer wyszukuje tv tylko obraz nie idzie z komputera na tv,orientuje się ktoś czy coś trzeba skonfigurować czy co?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 paź 2015, 21:00

Zależy od systemu operacyjnego. W Windows 10 prawym przyciskiem myszy na pulpicie i tam ustawienia ekranu. Problem może być w rozdzielczości dla tego ekranu w TV i ją bym zmieniał.
Hotfix

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post03 paź 2015, 21:15

Poprawnie jest wybrane źródło sygnału w TV? bo widzę 2x HDMI sprawdzałeś na oby dwóch (w pilocie) :)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post03 paź 2015, 21:56

Tak,sprawdzałem na oby dwóch i nadal obrazu nie mam,a rozdzielczość na kompie i na tv mam ustawioną taką samą-1920*1080 i nadal obrazu brak:) Na jakimś innym forum wyczytałem że ktoś podobny problem miał i okazało się że winą były kable,otóż ktoś podobnie jak ja kupił najtańszy przewód HDMI i nie było obrazu a po zakupie oryginalnego złącza HDMI obraz był.Może powinienem zakupić oryginalny przewód?Tylko wydaje mi się że skoro komputer wyszukuje tv to przewód HDMI jest dobry...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post28 paź 2015, 20:42

Niekoniecznie, może być któraś żyła walnięta. Ogólnie HDMI to słaby wymysł jeśli chodzi o wytrzymałość.
Hotfix

Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post30 paź 2015, 09:28

Problem rozwiązany! Zauważyłem że posiadam w komputerze drugie wyjście HDMI i przełożyłem kabel z pierwszego do drugiego wyjścia i obraz z dźwiękiem już jest na TV. Zapewne to pierwsze wyjscie HDMI jest popsute.

• Reklama

Wróć do „Problemy”