Kupiłem jakiś czas temu laptopa (HP probook 4730s) z wgranym win 7. Oryginalnie na twardym dysku są utworzone 4 partycje.
C: (573 GB) z wgranym windowsem
E: (17 GB) i F: (5 GB) pierwsza odpowiada za przywracanie windowsa, na drugiej są sterowniki od HP
Czwarta Partycja SYSTEM (300 MB) jest ukryta i nie bardzo wiem do czego służy – może bierze jakoś udział przy starcie systemy ale w gruncie rzeczy to nie wiem.
Problem dotyczy tego, że w takim układzie wypadałoby zapisywać wszystko na partycji C:, a tego nie chce robić z uwagi, że kiedyś może będę zmuszony do formatowania dysku z windowsem.
Docelowo chciałbym zmniejszyć rozmiar partycji C i ze zwolnionego miejsca utworzyć kolejną partycję na filmy, gry, itd… Niestety nie mogę tego zrobić bo maksymalnie mogę mieć tylko 4 partycje – zresztą taką też dostałem informacje jak próbowałem utworzyć taką partycję programem GParted.
Czy ktoś może mi poradzić co mam zrobić?
- może da się jakoś utworzyć piątą partycję?
- może należałoby połączyć dane z partycji HP_RECOVERY i HP_TOOLS na jednaj - no chyba że są jakieś przeciwwskazania dla partycji, na których są zainstalowane kopie zapasowe windowsa i sterowników, a filmy i muzykę zapisywać na te która zostanie?
- może usunąć partycje 1 (SYSTEM), ale pewnie to wykrzaczy windowsa?
- może dać sobie spokój i wszystko zapisywać na C
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem?
Podział dysku na partycje w nowym laptopie – problemy
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Spore ryzyko. Co pozostaje to stworzenie recovery na płytach DVD o ile producent takie coś przewiduje.
- rokko
- Kontaktowanie:
Docelowo chciałbym zmniejszyć rozmiar partycji C i ze zwolnionego miejsca utworzyć kolejną partycję
Zapoznaj się z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Co do recovery, jakakolwiek ingerencja w partycje może skończyć się fatalnie, zdecydowanie odradzam.
- może da się jakoś utworzyć piątą partycję?
Pewnie że się da. Proponuję abyś dostarczył nam rozkład partycji na dysku, bez tego nic konkretnego nie doradzimy.
Przejdź do zarządzania dyskami i wykonaj zrzut ekranu, Start => Uruchom => diskmgmt.msc
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
-
I jak kolega rozwiązał problem z partycjami?
Spróbowałbym korzystająć z prog.np EaseUS Partition Master zmienić rozmiary partycji i poświęcić tą "hp tools". Programy hp mogę znaleźć na stonie producenta. Oczywiście chcemy swoje pliki zapisywać na partycji podstawowej. Podejrzewam, że ruszanie pozostałych bedzie skutkowało niemożnością wystartowania Windowsa lub jego odtworzenia w razie draki.
Czy ktos próbował czegoś takiego?
Spróbowałbym korzystająć z prog.np EaseUS Partition Master zmienić rozmiary partycji i poświęcić tą "hp tools". Programy hp mogę znaleźć na stonie producenta. Oczywiście chcemy swoje pliki zapisywać na partycji podstawowej. Podejrzewam, że ruszanie pozostałych bedzie skutkowało niemożnością wystartowania Windowsa lub jego odtworzenia w razie draki.
Czy ktos próbował czegoś takiego?
-
- Reklama