Witam,
Mam problem z wyświetlaniem polskich znaków w adobe readerze. Gdy kupuje np. bilet kolejowy zapisuję go na dysku twardym w pliku pdf. Gdy go otwieram nie widzę niektórych polskich liter z ogonkami jak "ż", czy "ź". Inne są jak np "ó" czy "ł" Mam adobe readera XI i windows XP. Gdy robię podgląd pliku na skrzynce mailowej za pomocą pdfviewer z firefoxa wszystkie znaki są poprawne, ale jak zapiszę na dysku i otworzę ponownie, już ich nie ma. W miejscu brakujących liter jest puste miejsce. Gdy wybiorę opcję zapisz jako inny plik textowy w adobe readerze, to w tym pliku txt w miejscu gdzie było "ż" albo "ź" jest z . Na drugim komputerze z XP jest tak samo, ale juz na laptopie z windows 7 plik otwiera się poprawnie. Proszę o sugestie i z góry dziękuję za pomoc.
Polskie litery z ogonkami w adobe
- rokko
- Kontaktowanie:
Standardowo jeśli użyto fontu który nie zawiera polskiego zestawu znaków diakrytycznych, to owe znaki zostaną zastąpione przez krzaczki lub najbliżej odpowiadający zdefiniowany krój.
Problem może też dotyczyć braku odpowiedniego kroju - niestandardowego, wtedy rzecz jasna dojdzie do błędów.
Możesz zapisać plik PDF z osadzaniem czcionek, ale gwarancji na poprawność odtworzenia nie ma.
Jeśli na Win7 jest wszystko okej, to z pewnością w katalogu Fonts masz zestaw fontów umożliwiający poprawne obsłużenie dokumentu. Trzeba tylko ustalić z jakim krojem mamy do czynienia i dograć go na systemie XP lub zapisać plik PDF z opcją osadzania czcionek.
Problem może też dotyczyć braku odpowiedniego kroju - niestandardowego, wtedy rzecz jasna dojdzie do błędów.
Możesz zapisać plik PDF z osadzaniem czcionek, ale gwarancji na poprawność odtworzenia nie ma.
Jeśli na Win7 jest wszystko okej, to z pewnością w katalogu Fonts masz zestaw fontów umożliwiający poprawne obsłużenie dokumentu. Trzeba tylko ustalić z jakim krojem mamy do czynienia i dograć go na systemie XP lub zapisać plik PDF z opcją osadzania czcionek.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Zainstalowałem do adobe readera XI PL - extended language pack, oprócz tego zainstalowałem czcionki w XP - Helvetica i ArialUnicode MS. ArialUnicodems jest osadzą czcionką w tym pdf. Ale to i tak nic nie dało. Poza tym nie wszystkich ogonków brakuje. "ó" i "ł" jest , nie ma "ś ć ani ż ź" więc niektóre znaki są co jest dziwne dla mnie. W addonie firefoxa pdfviewer ten pdf otwiera się dobrze, a tylko gdy chcę go wydrukować albo zapisać na dysku i potem otworzyć readerem to brakuje niektórych liter z ogonkami a w ich miejscu jest puste miejsce , nie ma krzaczków. Wiem że te litery tam są tylko ich nie wyświetla, bo ten zapisany pdf otwarty w pdfviewerze je pokazuje, a otwarty w adobe reader nie pokazuje.
- rokko
- Kontaktowanie:
Okej a w Sumatra PDF jak wygląda sytuacja?
Też błędnie znaki pokazuje?
Też błędnie znaki pokazuje?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama