Pomoc w Exelu ...

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu

Pomoc w Exelu ...

Postprzez Areecki » 02 kwi 2009, 14:54

Witam, robię sobie statystyki dużego lotka w exelu
i już wkleiłem dane ,a teraz chce zrobić żeby jedna kolumna mi liczyła
ile jest parzystych liczb w każdym losowaniu które się składa z 6 wylosowanych liczb.
I potrzebna mi jest formuła.

To wygląda tak :

Kolumna J ma mi liczyć ile jest liczb parzystych w każdym losowaniu.
Czyli J5 ma być liczba 2 - bo jest 2 parzyste
J6 ma być liczba 4 bo jest 4 parzyste
i tak do samego dołu żeby przeciągnąć od J5 do dołu i żeby policzyło ...
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Areecki

VIP
 
Posty: 381
Dołączył(a): 25 lis 2008, 22:53
Kasa: 239.00
Lokalizacja: świętokrzyskie
 

Pomoc w Exelu ...

Postprzez cosik_ktosik » 02 kwi 2009, 16:55

Kod:
=SUMA(JEŻELI((MOD(C5;2))=0; 1;0);JEŻELI((MOD(D5;2))=0; 1;0);...itd)

itd dla kolejnych komórek
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 18145
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
 

Pomoc w Exelu ...

Postprzez rokko » 02 kwi 2009, 16:58

Musiałbym sobie odświeżyć Excela, aby móc skrócić tę formułę do postaci przystępnej, ale jak coś w komórce I.L.P wpisz formułę:

Kod:
JEŻELI(C5/2=ZAOKR.DO.CAŁK(C5/2);"1";"0")+JEŻELI(D5/2=ZAOKR.DO.CAŁK(D5/2);"1";"0")+JEŻELI(E5/2=ZAOKR.DO.CAŁK(E5/2);"1";"0")+JEŻELI(F5/2=ZAOKR.DO.CAŁK(F5/2);"1";"0")+JEŻELI(G5/2=ZAOKR.DO.CAŁK(G5/2);"1";"0")+JEŻELI(H5/2=ZAOKR.DO.CAŁK(H5/2);"1";"0")
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3871
Dołączył(a): 23 lis 2008, 23:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
 

Pomoc w Exelu ...

Postprzez Areecki » 02 kwi 2009, 17:03

Kod:
=SUMA(JEŻELI((MOD(C5;2))=0; 1;0);JEŻELI((MOD(D5;2))=0; 1;0);JEŻELI((MOD(E5;2))=0; 1;0);JEŻELI((MOD(F5;2))=0; 1;0);JEŻELI((MOD(G5;2))=0; 1;0);JEŻELI((MOD(H5;2))=0; 1;0))


Cosik jesteś mistrzem , moim idolem ...
Pozdro i dzięki!!!

Formuła rokko też działa
Pozdrawiam Was panowie i dzięki za pomoc !!!

Co do skrócenia to wypowiedź pewnego użytkownika z innego forum

Kod:
Jeżeli wpiszesz funkcję w postaci:

=SUMA(JEŻELI(MOD(C5:H5;2)=0;1;0))
to oczywiście, że pojawi się błąd ponieważ tak, jak piszesz funkcja MOD powinna zawierać adres jednej komórki, a nie zakresu komórek.
Jeżeli jednak użyjesz funkcji w postaci tablicowej:

={SUMA(JEŻELI(MOD(C5:H5,2)=0,1,0))}

to wynikiem jej działania będzie zliczenie liczb parzystych.
Tak na marginesie w Excelu jest funkcja ISEVEN(adres komórki), która zwraca 1, gdy w komórce jest liczba parzysta, 0, gdy komórka zawiera liczbę nieparzystą.
Co robi ta funkcja:

MOD(C5:H5,2) oblicza resztę z dzielenia przez 2. Gdy liczba jest parzysta to reszta z dzielenia równa jest zeru;
JEŻELI(MOD(C5:H5,2)=0;1;0) sprawdza warunek, czy reszta z dzielenia=0, jeżeli tak to wynikiem funkcji jest liczba 1, a jeżeli nie to wynikiem funkcji jest liczba 0

SUMA(JEŻELI(MOD(C5:H5,2)=0,1,0)) sumuje wynik poprzedniego warunku, czyli zlicza ile jest liczb parzystych.
Jednak, żeby ta funkcja działała musi być zapisana jako funkcja tablicowa, stąd te nawiasy {}, przy czym nie wpisujemy ich z klawiatury, tylko tak, jak opisałem przechodzimy w tryb edycji (klawisz F2), a potem wciskamy i trzymam Ctrl+Shift i klawiszem Enter zapisujemy w tej samej komórce postać tablicową funkcji.
W ten sposób funkcja MOD akceptuje, jako argument nie pojedynczą komórkę, a zakres komórek.
Co do tego, czy będzie działać to w Excel 97 to nie wypowiadam się, bo ja używam Excela 2002.
Podane inne funkcje robią to samo, tylko wykonują operacje na pojedynczych komórkach. Nieważne, jaki zapis funkcji zastosujesz, ważne żeby otrzymać prawidłowy wyni
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Areecki

VIP
 
Posty: 381
Dołączył(a): 25 lis 2008, 22:53
Kasa: 239.00
Lokalizacja: świętokrzyskie
 



  • Reklama

Powrót do Problemy



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 12 gości