WITAM. Na wstępie od razu chce zaznaczyć, że niestety ledwo znam się na komputerach, więc proszę o wyrozumiałość.
Od jakiegoś czasu mam problemy z komputerem. Mianowicie co jakiś czas wyskakuje mi blue screen i co ciekawe za każdym razem z innym błędem (chociaż w sumie chodzi w nich o to samo). Nie mogę też oglądać filmików ani słuchać muzyki bo strasznie sie wszytko zacina. Próbowałam sama metodą prób i błędów jakoś rozwiązać problem wchodząc właśnie na to forum. Niestety mało zrozumiałam i dalej jest to samo.
Zapisałam kilka błędów jakie się wyświetlały:
STOP 0X0000000A (ten najczęściej)
STOP 0X00000019
STOP 0X000000E3
STOP 0X0000004E
STOP 0X000000D1
STOP 0X0000008E
Zrobiłam test pamięci RAM. Nie zostały wykryte żadne błędy. Została jednak ta druga sprawa -uszkodzony sterownik. No i właśnie tu jest ten problem, bo nie mam pojęcia jak zobaczyć, który sterownik jest uszkodzony. Byłabym wdzięczna jakby ktoś mi wytłumaczył jak to zrobić i przy okazji od razu wszystko naprawić. No i oczywiście jeżeli moje przypuszczenia są złe (że chodzi o jakiś sterownik.. tak na prawdę nie wiem co się może dziać) to prosiłabym o diagnozę. Tylko na prawdę musicie mi dobrze i po kolei wszystko tłumaczyć.
Tak podaje, bo może się do czegoś wam przyda:
Mój system operacyjny to WinDT 09 (Dodatek Service Pack 3)
Karta graficzna-> NVIDIA GeForce FX 5500
Karta sieciowa-> Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Kontroler dźwięku-> C-Media AC97 Audio Device
Kontroler IDE ATA/ATAPI-> Intel 82801DB Ultra ATA Storage Controller -24CB
Kontroler SCSI i RAID-> A7T22EIQR IDE
Procesor -> Intel Celeron CPU 2.80GHz
Jeżeli to za mało to po prostu napiszcie co mam dopisać, bo nie wiem co jest najważniejsze.
Co jeszcze dodać... Cóż komputer jest stary (prawie 8 lat). Niedawno miałam problem (który nagle sam zniknął) odnośnie sieci. Wyskakiwał mi przez jakiś czas konflikt adresów IP w sieci, ale internet chodził normalnie. Chyba tyle.. Proszę o pomoc!
Pomocy! (Blue screen) Za każdym razem inny błąd.
-
- seba86mu
knelia pisze:Co jeszcze dodać... Cóż komputer jest stary (prawie 8 lat).
Kiedy komputer ostatnio czyszczony był wewnątrz z kurzu ?
Jeżeli dawniej, niż pół roku temu możesz od razu za to się wziąć.
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu program automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
-
seba86mu pisze:Kiedy komputer ostatnio czyszczony był wewnątrz z kurzu ?
Miesiąc temu.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ale wysiłek, podaj proszę resztę informacji o których pisał seba86mu
-
seba86mu pisze:Kiedy komputer ostatnio czyszczony był wewnątrz z kurzu ?
Jak wspominałam wyżej czyszczony był miesiąc temu.. I przy okazji przypomniałam sobie coś czego jednak w malej złości zapomniałam napisać. Miesiąc temu był wymieniany w komputerze zasilacz, ponieważ stary nie nadawał się nawet do naprawy. Wiem, że mogłam wymienić już cały sprzęt, ale jakoś nie lubię dużych zmian.
seba86mu pisze:Podaj odczyty temperatur
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
seba86mu pisze:Zainstaluj program => którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu program automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Yy bardzo bym chciała móc coś zaznaczyć jednak nic tam nie ma do zaznaczania.Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy muszę coś zrobić żeby pokazały mi się pliki o których mówisz?
Strasznie przepraszam, że tak późno piszę po prostu wczoraj tak szybko aby zajrzałam i dopiero teraz znalazłam chwilę.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
knelia pisze:STOP 0X0000008E
ten kod błedu z tego co kojarze był przy sterownikach od grafiki, jeśli ich nie przeinstalowywałas, to odintaluj aktualny z panelu sterowania i zainstaluj ten troche starszy:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
djkamil09061991 pisze:ten kod błedu z tego co kojarze był przy sterownikach od grafiki, jeśli ich nie przeinstalowywałas, to odintaluj aktualny z panelu sterowania i zainstaluj ten troche starszy:
Wiesz co ja to bardzo chętnie zrobię. Jestem już załamana przez te ciągłe problemy z komputerem tylko proszę cię powiedź mi jak mam znaleźć w panelu sterowania ten sterownik i przy okazji jak mam go odinstalować i zainstalować nowy (słyszałam że takie rzeczy robi się w trybie awaryjnym). Nie mam pojęcia gdzie znajdują się sterowniki, a ostatnio jak na złość czasu za dużo nie mam żeby samej to wygrzebać. Byłabym wdzięczna.
- seba86mu
knelia pisze:jak mam znaleźć w panelu sterowania ten sterownik i przy okazji jak mam go odinstalować i zainstalować nowy (słyszałam że takie rzeczy robi się w trybie awaryjnym). Nie mam pojęcia gdzie znajdują się sterowniki
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Dodaj lub usuń programy w Panelu sterowania:
=> NVIDIA Drivers
Wybierz całkowitą deinstalację oprogramowania.
Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji:
+ Karta graficzna (karta graficzna może być już niedostępna)
Teraz uruchom system w trybie awaryjnym i użyj programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => NVIDIA - Display => Analyse => Clean
Zainstaluj sterownik:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
seba86mu pisze:Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Dodaj lub usuń programy w Panelu sterowania:=> NVIDIA Drivers
Wybierz całkowitą deinstalację oprogramowania.Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji: + Karta graficzna (karta graficzna może być już niedostępna)Teraz uruchom system w trybie awaryjnym i użyj programu => NVIDIA - Display => Analyse => Clean
Zainstaluj sterownik.
Dziękuję.
No dobra zmieniłam ten sterownik tylko teraz czy to mi coś dało?
Jak to sprawdzić? Bo te wszystkie błędy wyskakiwały mi całkiem niespodziewanie. Od 3 dni nic złego się nie działo, ale np. (jak to zazwyczaj bywało) za dwa dni znów będzie to samo że wyskoczy mi blue screen i zaraz następny i kolejny...
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Raczej tylko czekać i testować czy cos sie poprawiło 

-
No to będę czekać.. a możesz mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego zmieniła mi się godzina na komputerze i jak chce ją zmienić wyskakuje mi komunikat: "Nie masz odpowiedniego poziomu uprawnień, aby zmienić czas systemu." Zegar jest już od jakiegoś czasu źle ustawiony, a ja jestem tak rozgarnięta, że dopiero wczoraj to zobaczyłam i dziś próbowałam go przestawić. Ciekawa sytuacja bo na komputerze nie ma innych kont oprócz mojego-administratora (no i gość, ale jest wyłączony).
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Zobacz tak:
Menu Start -> Uruchom -> wpisujesz gpedit.msc dajesz w enter, potem przechodzisz do -> Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows ->
Ustawienia zabezpieczeń -> Zasady lokalne -> Przypisywanie praw i powiedz co masz napisane obok Zmiana czasu systemowego. Powinno być Administratorzy, Użytkownicy zaawansowani.

Jeśli nie będziesz tam miała tych użytkowników to ich dodaj:

Menu Start -> Uruchom -> wpisujesz gpedit.msc dajesz w enter, potem przechodzisz do -> Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows ->
Ustawienia zabezpieczeń -> Zasady lokalne -> Przypisywanie praw i powiedz co masz napisane obok Zmiana czasu systemowego. Powinno być Administratorzy, Użytkownicy zaawansowani.

Jeśli nie będziesz tam miała tych użytkowników to ich dodaj:

-
djkamil09061991 pisze: Powinno być Administratorzy, Użytkownicy zaawansowani.
Mam tak jak powinno być.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
A dopisz tak jak na obrazku wszyscy, wtedy zrestartuj kompa i sprawdz.
-
Udało się.
Wielkie dzięki! Sporo się dziś nauczyłam.
-- 27 lis 2012, 21:40 --
Hah po prostu ja to wiedziałam... czułam to!
STOP 0X0000004E
djkamil09061991 -kojarzysz ten błąd?
Może powinnam każdy sterownik po kolei wymieniać? Świetnie..

-- 27 lis 2012, 21:40 --
Hah po prostu ja to wiedziałam... czułam to!
STOP 0X0000004E
djkamil09061991 -kojarzysz ten błąd?
Może powinnam każdy sterownik po kolei wymieniać? Świetnie..
-
- Reklama