Pomocy! Zawiesza się BIOS? F10-save nie działa.
-
Witam,
Jak w temacie, mam problem z laptopem ASUS M51Sn. Oryginalnie był na systemie Vista jednak straciłem płytę i chciałem zainstalować Win7 jednak podczas instalacji wyskakiwał komunikat że brakuje sterowników CD/DVD. Znalazłem na forach że trzeba zmienić w BIOSie ustawienie SATA Operation Mode z Enhanced na Compatible w zakładce Advanced. I tu wystąpił problem, otóż:
1. Podczas uruchamiania wciskam F2 - otwiera się BIOS;
2. Strzałka w prawo - Przechodzę do zakładki Advanced;
3. Enter na wierszu IDE Configuration - otwiera się okno z ustawieniami które mnie interesują jednak w tym momencie można zauważyć że znikają opisy zakładek u góry ekranu.
4. Zmieniam ustawienie z Enhanced na Compatible, Enter - zamyka się okienko wyboru;
5. Wciskam ESC aby wyjść do menu głównego i nic (brak reakcji), wciskam F10 aby zapisać zmiany zgodnie z legendą po prawej i nic. Na wszystkie inne komendy jak F1 - Help, F9, F11, +, -... działa normalnie. Brakuje jedynie reakcji na F10 i ESC. Jak nie działa ESC to nie mogę wyjść na menu główne, gdzie wybrać EXIT i dalej Save And Exit Setup.
Na forach znalazłem że trzeba zrobić update biosu. Zrobiłem z wersji 303 do najnowszej tj. 306. Po tej operacji żadnych zmian. Taki problem występuje też w zakładce Boot gdzie potrzebuje zmienić kolejność uruchamiania. Inne ustawienia mogę zmieniać i zapisywać.
Zrobiłem formata dysku tego laptopa z innego kompa i to też nie przyniosło zmian.
Uszkodzone klawisze odpadają - kupiłem i wymieniłem klawiaturę na nową.
Proszę o pomoc jeśli ktoś ma jakieś pomysły.
Z góry dzięuje.
Jak w temacie, mam problem z laptopem ASUS M51Sn. Oryginalnie był na systemie Vista jednak straciłem płytę i chciałem zainstalować Win7 jednak podczas instalacji wyskakiwał komunikat że brakuje sterowników CD/DVD. Znalazłem na forach że trzeba zmienić w BIOSie ustawienie SATA Operation Mode z Enhanced na Compatible w zakładce Advanced. I tu wystąpił problem, otóż:
1. Podczas uruchamiania wciskam F2 - otwiera się BIOS;
2. Strzałka w prawo - Przechodzę do zakładki Advanced;
3. Enter na wierszu IDE Configuration - otwiera się okno z ustawieniami które mnie interesują jednak w tym momencie można zauważyć że znikają opisy zakładek u góry ekranu.
4. Zmieniam ustawienie z Enhanced na Compatible, Enter - zamyka się okienko wyboru;
5. Wciskam ESC aby wyjść do menu głównego i nic (brak reakcji), wciskam F10 aby zapisać zmiany zgodnie z legendą po prawej i nic. Na wszystkie inne komendy jak F1 - Help, F9, F11, +, -... działa normalnie. Brakuje jedynie reakcji na F10 i ESC. Jak nie działa ESC to nie mogę wyjść na menu główne, gdzie wybrać EXIT i dalej Save And Exit Setup.
Na forach znalazłem że trzeba zrobić update biosu. Zrobiłem z wersji 303 do najnowszej tj. 306. Po tej operacji żadnych zmian. Taki problem występuje też w zakładce Boot gdzie potrzebuje zmienić kolejność uruchamiania. Inne ustawienia mogę zmieniać i zapisywać.
Zrobiłem formata dysku tego laptopa z innego kompa i to też nie przyniosło zmian.
Uszkodzone klawisze odpadają - kupiłem i wymieniłem klawiaturę na nową.
Proszę o pomoc jeśli ktoś ma jakieś pomysły.
Z góry dzięuje.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A zmieniłeś w biosie opcje np. "IDE" na inną ??
-- 29 maja 2014, 10:00 --
Tam chyba będzie pisać "SATA Controller Mode --> AHCI" coś takiego a jak zmienisz co "AHCI" na np. IDE
-- 29 maja 2014, 10:00 --
Tam chyba będzie pisać "SATA Controller Mode --> AHCI" coś takiego a jak zmienisz co "AHCI" na np. IDE
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- leon1956
Witam .
. Czytaj ze zrozumieniem . Kolega wojasv1 właśnie próbuje to zrobić alerobiwielki pisze:Tam chyba będzie pisać "SATA Controller Mode --> AHCI" coś takiego a jak zmienisz co "AHCI" na np. IDE
wojasv1 pisze:Enter na wierszu IDE Configuration - otwiera się okno z ustawieniami które mnie interesują jednak w tym momencie można zauważyć że znikają opisy zakładek u góry ekranu.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
Właśnie to chce zmienić. Podobny temat założyłem na elektrodzie, tam są zdjęcia - coś więcej powiedzą: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Później znalazłem to forum typowo w tym temacie, może tu ktoś pomoże.
Później znalazłem to forum typowo w tym temacie, może tu ktoś pomoże.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A taki sam problem występował z biosem 303 jak i z biosem 304-305 aż po 306 ??
Zawsze jak coś to można z USB wgrać windowsa 7
Zawsze jak coś to można z USB wgrać windowsa 7

-
Właśnie próbowałem na każdym wsadzie BIOSu. Na każdym, tj. w kolejności prób 303,306,305,304,303,306 objawy są identyczne. Wsady pobrane ze strony ASUSA.
Znalazłem opis podobnego problemu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jednak tam dało się zmienić kolejność bootowania i to pomogło. U mnie jest ustawione: 1st Boot Device [Network], 2. [Hard Drive], 3. [CD/DVD], 4. [Removable Device].
Czy ktoś wgrywał win7 z USB? Może dostane mały szybki poradnik jak to zrobić...
Z góry dzięki
Znalazłem opis podobnego problemu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jednak tam dało się zmienić kolejność bootowania i to pomogło. U mnie jest ustawione: 1st Boot Device [Network], 2. [Hard Drive], 3. [CD/DVD], 4. [Removable Device].
Czy ktoś wgrywał win7 z USB? Może dostane mały szybki poradnik jak to zrobić...
Z góry dzięki
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Ja podałem linka do programów za pomocą których wgrasz na pena windows 7. A później wgrywasz z tego pena do kompa, tylko jako pierwszy w biosie ustawiasz ze to ten pen.
Link zawiera 4 pliki do wyboru
którym chcesz.
-- 29 maja 2014, 16:10 --
Włączasz jeden z czterech plików i tam trzeba również albo do napędu włożyć płytę z windowsem 7, albo jak się ma zdjęcie płyty w postaci .iso to tez można. Raczej dasz radę taki pendive zrobić, ale jak coś to mów to wytłumaczę bardziej szczegółowo.
-- 29 maja 2014, 16:13 --
A zmień na " 1. [CD/DVD], 2. [Hard Drive], 3 Boot Device [Network], 4. [Removable Device]" żeby cd-rom był pierwszy, i teraz pójdzie z płytki.
Link zawiera 4 pliki do wyboru

-- 29 maja 2014, 16:10 --
Włączasz jeden z czterech plików i tam trzeba również albo do napędu włożyć płytę z windowsem 7, albo jak się ma zdjęcie płyty w postaci .iso to tez można. Raczej dasz radę taki pendive zrobić, ale jak coś to mów to wytłumaczę bardziej szczegółowo.
-- 29 maja 2014, 16:13 --
wojasv1 pisze:U mnie jest ustawione: 1st Boot Device [Network], 2. [Hard Drive], 3. [CD/DVD], 4. [Removable Device].
A zmień na " 1. [CD/DVD], 2. [Hard Drive], 3 Boot Device [Network], 4. [Removable Device]" żeby cd-rom był pierwszy, i teraz pójdzie z płytki.
-
I tu znów jest ten problem, tzn jak w biosie wejdę w zakładkę Boot, następnie wejdę w Boot Device Priority aby zmienić kolejność bootowania i je zmienie, to znów nie da się wyjść z tego menu poprzez klawisz ESC ani nie da się zapisać zmian poprzez F10-save. Jedyne co wtedy mogę zrobić to wcisnąć POWER aby wyłączyć komputer, ale zmiany nie zostają zapisane.
Część innych opcji mogę zmieniać i zapisywać. Zmiany te są pamiętane po kolejnym uruchomieniu biosu. Z tego co zauważyłem to nie mogę robić zmian w menu boot device priority w zakładce boot, oraz w menu IDE Configuration w zakładce Advanced. Wszędzie nie sprawdzałem - nie ma potrzeby robienia zmian w innych miejscach.
Część innych opcji mogę zmieniać i zapisywać. Zmiany te są pamiętane po kolejnym uruchomieniu biosu. Z tego co zauważyłem to nie mogę robić zmian w menu boot device priority w zakładce boot, oraz w menu IDE Configuration w zakładce Advanced. Wszędzie nie sprawdzałem - nie ma potrzeby robienia zmian w innych miejscach.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A jak włączasz kopa i wciskasz albo "F1" albo "F2" to powinno pokazać się lista i wtedy wybierasz jako pierwsze "CD-ROM" ??
-
Włączając kompa pokaże się tylko logo asusa i od razu chce się uruchamiać z lan. pokazuje chyba nr mac karty sieciowej ale nic dalej. Wyłączyłem w biosie boot via lan i teraz po włączeniu kompa pokazuje się logo asusa i od razu Brak BOOTMGR. Wciśnij Alt+Crtl+Del aby zrestartować. Na żadne F1 ani F8 ani F12 nie reaguje inaczej.
Cały problem siedzi w biosie. Jak wejdę w menu Boot Device Priority i zmienię kolejność to nie ma jak zapisać zmian. Nie działa F10 czyli save. Nie działa ESC. Działa F1 - pokazuje się legenda z HELPem, wciskam enter na ok i dalej nie mam jak zapisać wcześniejszych zmian.
Cały problem siedzi w biosie. Jak wejdę w menu Boot Device Priority i zmienię kolejność to nie ma jak zapisać zmian. Nie działa F10 czyli save. Nie działa ESC. Działa F1 - pokazuje się legenda z HELPem, wciskam enter na ok i dalej nie mam jak zapisać wcześniejszych zmian.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A wyciąg dysk i sprawdź beż niego 

-
próbowałem. to samo
- robiwielki
- Kontaktowanie:

-- 29 maja 2014, 17:03 --
a zmień chwilowa dale miesiąc dalej i zobacz czy F10 działa

-
Właśnie nie wiem i dla tego szukam porady w necie. Nie jestem jakimś ekspertem ale ileś komputerów już przerabiałem i biosy nie były dla mnie tajemnicą ani czymś strasznym ale z takim czymś się jeszcze nie spotkałem. Czy iść do jakiegoś serwisu i pokazać im taki przypadek? pewnie jeśli zrobią to skasują mnie za to pięknie.
-- 29 maja 2014, 18:23 --
Oj chyba do czegoś dochodzimy. próbowałem wpisywać różne cyfry w okienko godziny i okazuje się że nie działają przyciski 3, 5, 7 zarówno na klawiaturze numerycznej jak i te same cyfry nad literami. I też nie reaguje na ESC i na F10 więc pewnie i one nie działają. Nie mam jak sprawdzić wszystkich klawiszy bo mam tylko bios do dyspozycji.
Ogólnie nie działało mi kilka klawiszy z klawiatury numerycznej więc w tym tygodniu ( we wtorek) wymieniłem klawiature na nową. Nie miałem już możliwości jej sprawdzić a zakładałem że nowa działa. Jednak przyczyna musi być głębiej, tylko gdzie teraz szukać przyczyny nie działających części klawiszy jeśli sama klawiatura jest dobra...
Trochę zmienia się teraz wątek...
-- 29 maja 2014, 18:23 --
Oj chyba do czegoś dochodzimy. próbowałem wpisywać różne cyfry w okienko godziny i okazuje się że nie działają przyciski 3, 5, 7 zarówno na klawiaturze numerycznej jak i te same cyfry nad literami. I też nie reaguje na ESC i na F10 więc pewnie i one nie działają. Nie mam jak sprawdzić wszystkich klawiszy bo mam tylko bios do dyspozycji.
Ogólnie nie działało mi kilka klawiszy z klawiatury numerycznej więc w tym tygodniu ( we wtorek) wymieniłem klawiature na nową. Nie miałem już możliwości jej sprawdzić a zakładałem że nowa działa. Jednak przyczyna musi być głębiej, tylko gdzie teraz szukać przyczyny nie działających części klawiszy jeśli sama klawiatura jest dobra...
Trochę zmienia się teraz wątek...
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Czekaj, jeśli w "Main" weźmiesz "System Time" i zamiast godziny np. 22.03.52 dasz o godzinę do przodu czyli 23.03.52 to masz aktywny F10 czy nie ??
-
- Reklama