Pomocy! Zawiesza się BIOS? F10-save nie działa.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 09:51

Witam,
Jak w temacie, mam problem z laptopem ASUS M51Sn. Oryginalnie był na systemie Vista jednak straciłem płytę i chciałem zainstalować Win7 jednak podczas instalacji wyskakiwał komunikat że brakuje sterowników CD/DVD. Znalazłem na forach że trzeba zmienić w BIOSie ustawienie SATA Operation Mode z Enhanced na Compatible w zakładce Advanced. I tu wystąpił problem, otóż:
1. Podczas uruchamiania wciskam F2 - otwiera się BIOS;
2. Strzałka w prawo - Przechodzę do zakładki Advanced;
3. Enter na wierszu IDE Configuration - otwiera się okno z ustawieniami które mnie interesują jednak w tym momencie można zauważyć że znikają opisy zakładek u góry ekranu.
4. Zmieniam ustawienie z Enhanced na Compatible, Enter - zamyka się okienko wyboru;
5. Wciskam ESC aby wyjść do menu głównego i nic (brak reakcji), wciskam F10 aby zapisać zmiany zgodnie z legendą po prawej i nic. Na wszystkie inne komendy jak F1 - Help, F9, F11, +, -... działa normalnie. Brakuje jedynie reakcji na F10 i ESC. Jak nie działa ESC to nie mogę wyjść na menu główne, gdzie wybrać EXIT i dalej Save And Exit Setup.

Na forach znalazłem że trzeba zrobić update biosu. Zrobiłem z wersji 303 do najnowszej tj. 306. Po tej operacji żadnych zmian. Taki problem występuje też w zakładce Boot gdzie potrzebuje zmienić kolejność uruchamiania. Inne ustawienia mogę zmieniać i zapisywać.

Zrobiłem formata dysku tego laptopa z innego kompa i to też nie przyniosło zmian.
Uszkodzone klawisze odpadają - kupiłem i wymieniłem klawiaturę na nową.
Proszę o pomoc jeśli ktoś ma jakieś pomysły.
Z góry dzięuje.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 11:00

A zmieniłeś w biosie opcje np. "IDE" na inną ??

-- 29 maja 2014, 10:00 --

Tam chyba będzie pisać "SATA Controller Mode --> AHCI" coś takiego a jak zmienisz co "AHCI" na np. IDE
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post29 maja 2014, 12:36

Witam .
robiwielki pisze:Tam chyba będzie pisać "SATA Controller Mode --> AHCI" coś takiego a jak zmienisz co "AHCI" na np. IDE
. Czytaj ze zrozumieniem . Kolega wojasv1 właśnie próbuje to zrobić ale
wojasv1 pisze:Enter na wierszu IDE Configuration - otwiera się okno z ustawieniami które mnie interesują jednak w tym momencie można zauważyć że znikają opisy zakładek u góry ekranu.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 14:27

Właśnie to chce zmienić. Podobny temat założyłem na elektrodzie, tam są zdjęcia - coś więcej powiedzą: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Później znalazłem to forum typowo w tym temacie, może tu ktoś pomoże.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 15:40

A taki sam problem występował z biosem 303 jak i z biosem 304-305 aż po 306 ??

Zawsze jak coś to można z USB wgrać windowsa 7 8-)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników 8-)

wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 16:47

Właśnie próbowałem na każdym wsadzie BIOSu. Na każdym, tj. w kolejności prób 303,306,305,304,303,306 objawy są identyczne. Wsady pobrane ze strony ASUSA.
Znalazłem opis podobnego problemu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jednak tam dało się zmienić kolejność bootowania i to pomogło. U mnie jest ustawione: 1st Boot Device [Network], 2. [Hard Drive], 3. [CD/DVD], 4. [Removable Device].
Czy ktoś wgrywał win7 z USB? Może dostane mały szybki poradnik jak to zrobić...
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 17:13

Ja podałem linka do programów za pomocą których wgrasz na pena windows 7. A później wgrywasz z tego pena do kompa, tylko jako pierwszy w biosie ustawiasz ze to ten pen.

Link zawiera 4 pliki do wyboru 8-) którym chcesz.

-- 29 maja 2014, 16:10 --

Włączasz jeden z czterech plików i tam trzeba również albo do napędu włożyć płytę z windowsem 7, albo jak się ma zdjęcie płyty w postaci .iso to tez można. Raczej dasz radę taki pendive zrobić, ale jak coś to mów to wytłumaczę bardziej szczegółowo.

-- 29 maja 2014, 16:13 --

wojasv1 pisze:U mnie jest ustawione: 1st Boot Device [Network], 2. [Hard Drive], 3. [CD/DVD], 4. [Removable Device].

A zmień na " 1. [CD/DVD], 2. [Hard Drive], 3 Boot Device [Network], 4. [Removable Device]" żeby cd-rom był pierwszy, i teraz pójdzie z płytki.

wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 17:14

I tu znów jest ten problem, tzn jak w biosie wejdę w zakładkę Boot, następnie wejdę w Boot Device Priority aby zmienić kolejność bootowania i je zmienie, to znów nie da się wyjść z tego menu poprzez klawisz ESC ani nie da się zapisać zmian poprzez F10-save. Jedyne co wtedy mogę zrobić to wcisnąć POWER aby wyłączyć komputer, ale zmiany nie zostają zapisane.

Część innych opcji mogę zmieniać i zapisywać. Zmiany te są pamiętane po kolejnym uruchomieniu biosu. Z tego co zauważyłem to nie mogę robić zmian w menu boot device priority w zakładce boot, oraz w menu IDE Configuration w zakładce Advanced. Wszędzie nie sprawdzałem - nie ma potrzeby robienia zmian w innych miejscach.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 17:22

A jak włączasz kopa i wciskasz albo "F1" albo "F2" to powinno pokazać się lista i wtedy wybierasz jako pierwsze "CD-ROM" ??

wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 17:36

Włączając kompa pokaże się tylko logo asusa i od razu chce się uruchamiać z lan. pokazuje chyba nr mac karty sieciowej ale nic dalej. Wyłączyłem w biosie boot via lan i teraz po włączeniu kompa pokazuje się logo asusa i od razu Brak BOOTMGR. Wciśnij Alt+Crtl+Del aby zrestartować. Na żadne F1 ani F8 ani F12 nie reaguje inaczej.

Cały problem siedzi w biosie. Jak wejdę w menu Boot Device Priority i zmienię kolejność to nie ma jak zapisać zmian. Nie działa F10 czyli save. Nie działa ESC. Działa F1 - pokazuje się legenda z HELPem, wciskam enter na ok i dalej nie mam jak zapisać wcześniejszych zmian.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 17:44

A wyciąg dysk i sprawdź beż niego :)

wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 17:47

próbowałem. to samo

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 18:03

:think: co tu zrobić :think:

-- 29 maja 2014, 17:03 --

a zmień chwilowa dale miesiąc dalej i zobacz czy F10 działa 8-)

wojasv1

Użytkownik

Post29 maja 2014, 18:23

Właśnie nie wiem i dla tego szukam porady w necie. Nie jestem jakimś ekspertem ale ileś komputerów już przerabiałem i biosy nie były dla mnie tajemnicą ani czymś strasznym ale z takim czymś się jeszcze nie spotkałem. Czy iść do jakiegoś serwisu i pokazać im taki przypadek? pewnie jeśli zrobią to skasują mnie za to pięknie.

-- 29 maja 2014, 18:23 --

Oj chyba do czegoś dochodzimy. próbowałem wpisywać różne cyfry w okienko godziny i okazuje się że nie działają przyciski 3, 5, 7 zarówno na klawiaturze numerycznej jak i te same cyfry nad literami. I też nie reaguje na ESC i na F10 więc pewnie i one nie działają. Nie mam jak sprawdzić wszystkich klawiszy bo mam tylko bios do dyspozycji.
Ogólnie nie działało mi kilka klawiszy z klawiatury numerycznej więc w tym tygodniu ( we wtorek) wymieniłem klawiature na nową. Nie miałem już możliwości jej sprawdzić a zakładałem że nowa działa. Jednak przyczyna musi być głębiej, tylko gdzie teraz szukać przyczyny nie działających części klawiszy jeśli sama klawiatura jest dobra...
Trochę zmienia się teraz wątek...

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2014, 18:29

Czekaj, jeśli w "Main" weźmiesz "System Time" i zamiast godziny np. 22.03.52 dasz o godzinę do przodu czyli 23.03.52 to masz aktywny F10 czy nie ??

• Reklama

Wróć do „Problemy”