Powolne działanie systemu, długie uruchamianie procesów

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
stojezboku

Użytkownik

Post06 sie 2009, 14:25

Witam,
tak jak w temacie,nie wiem co powoduje te problemy i proszę Was o pomoc.Wygląda to tak każda jakby część procesu włączania stała się dwu lub trzy krotnie dłuższa np. moment gdy "trwa ładowanie ustawień osobistych" trwa aż 3min.do tego dochodzi jeszcze jeden problem jak już mi komputer odpali i pojawi się pulpit to łączy się mi automatycznie z netem korzystam z HUAWEI Mobile Connect - 3G sieci iPlus i tu znowu się wiesi na ok kolejne 10min po upływie tego czasu normalnie pracuje.A jeszcze jakby tego było mało to IE7 z dodatkiem IE7Pro 2.4.6 gdy nacisnę "zamknij"to też się wiesi,pojawia sie białe tło w przeglądarce i muszę go zakończyć przez danie zakończ teraz.Przez ostatnie kilka dni występuje ten problem.

Komputer przeszedł ok 2dni temu gruntowną aktualizację oprócz BIOS'u i windowsa. Prędkość neta też została zmieniona z 256kb/s do 7,2Mb/s.Czy to wszystko mogło spowodować powiększenie się problemu który mógł występować ale go nie zauważałem.

Oto dane techniczne mego kompa:
Pole Wartość
Komputer
Typ komputera Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego [ TRIAL VERSION ]
Internet Explorer 7.0.5730.11 (IE 7.0)
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera KOMPUTER
Nazwa użytkownika user
Domena logowania [ TRIAL VERSION ]
Data / Czas 2009-08-05 / 18:56

Płyta główna
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2600 MHz (13 x 200) 5000+
Nazwa płyty głównej Asus M2N-MX SE (2 PCI, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-430, AMD Hammer
Pamięć fizyczna [ TRIAL VERSION ]
Typ BIOS'u AMI (07/10/07)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM11)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran
Karta wideo ATI Radeon HD 2400 Series (512 MB)
Karta wideo ATI Radeon HD 2400 Series (512 MB)
Akcelerator 3D ATI Radeon HD 2400 Pro (RV610)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (HMFS446057)

Multimedia
Karta dźwiękowa ATI Radeon HDMI @ ATI Radeon HD 2400 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa Realtek ALC662 @ nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - High Definition Audio Controller

Magazyn
Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny SAMSUNG HD403LJ SCSI Disk Device (400 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-H42N (DVD+R9:10x, DVD-R9:10x, DVD+RW:18x/8x, DVD-RW:18x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Napęd dysków optycznych HUAWEI Mass Storage USB Device
Status dysków SMART OK

Partycje
C: (NTFS) [ TRIAL VERSION ]
Rozmiar całkowity [ TRIAL VERSION ]

Urządzenia wejściowe
Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
Mysz Mysz zgodna z HID

Sieć
Podstawowy adres IP [ TRIAL VERSION ]
Podstawowy adres karty (MAC) 00-1D-60-1E-1C-57
Karta sieciowa NVIDIA nForce 10/100 Mbps Ethernet
Karta sieciowa WAN (PPP/SLIP) Interface (77.1 [ TRIAL VERSION ])
Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2

Urządzenia zewnętrzne
Drukarka Wysyłanie do programu OneNote 2007
Kontroler USB1 nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - OHCI USB 1.1 Controller
Kontroler USB2 nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - EHCI USB 2.0 Controller
Urządzenie USB HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2
Urządzenie USB HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM11)
Urządzenie USB Masowe urządzenie magazynujące USB
Urządzenie USB Nieznane urządzenie
Urządzenie USB Urządzenie kompozytowe USB
Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID

DMI
DMI: producent BIOS'u American Megatrends Inc.
DMI: numer wersji BIOS'u 0308
DMI (system): producent System manufacturer
DMI (system): nazwa System Product Name
DMI (system): numer wersji System Version
DMI (system): numer seryjny [ TRIAL VERSION ]
DMI (system): identyfikator UUID [ TRIAL VERSION ]
DMI (płyta główna): producent ASUSTeK Computer INC.
DMI (płyta główna): nazwa M2N-MX SE
DMI (płyta główna): numer wersji Rev x.xx
DMI (płyta główna): numer seryjny [ TRIAL VERSION ]
DMI (obudowa): producent Chassis Manufacture
DMI (obudowa): numer wersji Chassis Version
DMI (obudowa): numer seryjny [ TRIAL VERSION ]
DMI (obudowa): metka środka trwałego [ TRIAL VERSION ]
DMI (obudowa): typ Desktop Case
DMI (pamięć): całkowita liczba / liczba wolnych gniazd 2 / 0

Tu są loga z Hijackthis
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

I dzisiaj pojawił mi się komunikat przed ''trwa wprowadzanie ustawień osobistych" takiej treści :"twoje hasło wygaśnie za 14dni chcesz je teraz zmienić?" oco chodzi??
:o :o
Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 14:38 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono pisownie, zmieniono tytuł

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sie 2009, 14:43

Komputer, aby na pewno nie jest zainfekowany robaczkami? Sprawdź przy pomocy Malwarebytes' Anti-Malware. Jeżeli nie możesz zainstalować tego programu to użyj jednego ze skanerów online dostępnego tutaj => Skanery antywirusowe online..

Daj do analizy dzienniki system oraz aplikacje wg. tej instrukcji.

Spakowane dzienniki wrzuć na jakiś hosting np. wikisend.com , speedyshare.com
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

stojezboku

Użytkownik

Re: Powolne działanie systemu, długie uruchamianie procesów

Post06 sie 2009, 16:17

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Proszę bardzo,jakbym cos źle zrobił to prosze o korekte.Mam nadzieje że mój problem da się rozwiązać.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sie 2009, 20:43

Co do ładowania ustawień osobistych, jak sytuacja wygląda na innych kontach? Ewentualnie stwórz nowe konto i sprawdź jak styacja wygląda na nim.

Co do połączenia z internetem, stwórz od nowa połączenie z siecią przy pomocy systemowego kreatora. Jeżeli problem wystąpi ponownie, dodatkowo będzie trzeba zastosować opóźnienie odpalania skryptu dial-up (połączenia modemowego).

Komputer przeszedł ok 2dni temu gruntowną aktualizację oprócz BIOS'u i windowsa.

Co dokładnie było zmieniane? Czy wszystkie sterowniki zaktualizowałeś?

twoje hasło wygaśnie za 14dni chcesz je teraz zmienić?

W Group Policy Masz ustawioną zasadę, która wymusza zmienianie co X dni hasła użytkownika. Można to ewentualnie znieść.

Start => Uruchom => gpedit.msc

Następnie przejdź do Konfiguracja komputera => Ustawienia Windows => Ustawienia zabezpieczeń => Zasady konta => Zasady haseł

Teraz kliknij dwa razy lewym klawiszem myszki na Maksymalny okres ważności hasła i zmień obecną wartość na liczbę "0".
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

stojezboku

Użytkownik

Re: Powolne działanie systemu, długie uruchamianie procesów

Post07 sie 2009, 09:14

Sterowniki zaktualizowałem do:
karty graficznej
modemu
Mikroukład płyty głównej
i coś jeszcze tylko zapomniałem.Zmieniłem już to żeby nie było ważności hasła(dzięki).
Odpale kompa na innym koncie i napisze jaka sytuacja.Komp odpalił dużo szybciej,tylko problem z wieszaniem się iPlusa i IE dalej pozostał.

A dlaczego wiesza mi się IE jak klikam zamknij???

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 11:31

Ciężko powiedzieć, w dziennikach nie ma wzmianki nic o iexplore.exe i procesach pokrewnych.

Uruchom IE w trybie bezpiecznym (safe mode) i zobacz czy ponownie przy zamknięciu nastąpi jego zawieszenie.

Żeby uruchomić przeglądarkę Internet Explorer w trybie bezpiecznym (bez dodatków) należy:

Start => Uruchom

wpisz

Kod: Zaznacz cały

iexplore -extoff

stojezboku

Użytkownik

Post07 sie 2009, 21:06

Pomogło IE się nie wiesza ale czy niema innego wyjścia bo taki łysy IE to jest niepraktyczny,niechciałbym Cię męczyć ale czy wiesz dlaczego iPlus też się wiesi??

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 21:24

To akurat miało służyć tylko temu, aby stwierdzić czy to wina jakiegoś dodatku do IE, teraz już wiemy że to jakiś dodatek powoduje zawieszenie. Teraz trzeba zresetować ustawienia IE. Jeżeli tego nie zrobisz, to niestety ale podczas normalnego trybu uruchomienia sytuacja powtórzy się. Resetowanie wiąże się z utratą wszystkich dotychczasowych ustawień. Więcej informacji oraz dokładną instrukcję jak wykonać resetowanie IE znajdziesz tutaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co do IPlusa, to stworzyłeś nowe połączenie? I zaobserwowałeś jakąś poprawę?

Jeszcze kwestia dotycząca długiego ładowania się profilu. Widziałem w dziennikach też błąd userenv. Zainstaluj tą poprawkę i zobacz czy sytuacja się poprawi => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 21:25

przeinstaluj IE
?start-> uruchom-> regedit

Kod: Zaznacz cały

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components\{89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383}

wartość IsInstalled Dane wartości na 0
?Zamknij rejestr
?start-> uruchom
rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 132 %windir%\Inf\ie.in

stojezboku

Użytkownik

Post08 sie 2009, 09:43

Z iPlusem nic nie robiłem ponieważ niezabardzo zajażyłem oco chodzi,co do połączenia to właśnie przes firmę Plus zostało zmienione ale poprawy nie było kożystam z APN Internet 3G(niewiem czy oto Ci chodzi)Poprawki zainstaluje i napisze czy pomogło.Niepowiodła się instalacja tego co mi Cisowianka dała,wyskakuje błąd.Dodatek który mi roko dałeś zainstalował,jak zresetuje IE to napisze czy coś to dało.Wszystko gra komp chodzi,IE się niezawiesza tylko czy już wogóle nie moge wgrać dodatków :o
Jeśli tak to juz wole se Firefoxa wgrać,jak mi doradzicie i czy nie lepiej będzie iść z iPlusem do serwisu??

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 sie 2009, 10:52

Oczywiście, że możesz wgrywać dodatki.

Jak stworzyć połączenie w iPlus => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

stojezboku

Użytkownik

Post08 sie 2009, 21:42

rokko nie oto mi chodzi połączenie jest dobrze skonfigurowane chodzi oto że po naciśnięciu "Połącz" wyświetla się komunikat "urządzenie iPlus jest teraz podłączone" i wtedy wiesi mi się pasek start i nie moge nic otworzyć :o mysz normalnie pracuje nie pomaga odśwież musze czekac od 3 do nawet 10min na odwieszenie się i pokazanie się komunikatu "połączony z Internet 3G" jak zniknie ten komunikat to już moge normalnie kożystać z windowsa :sciana:

,a czy jest możliwość przyspieszenia włączania sie PC a dokładnie chodzi mi o ten nieszczęsny moment gdy wyświelta sie "trwa ładowanie ustawień osobistych" z 3min do ok 1,30min czas został dzięki Tobie zmniejszony a niedało bysię tak do 30sek?? :?:

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 sie 2009, 15:51

czy jest możliwość przyspieszenia włączania sie PC

Taka możliwość zawsze istnieje, tylko trzeba dokładnie wiedzieć co jest powodem wolniejszego wczytywania ustawień.

Proponuję zacząć od sprawdzenia firewall'a. Najlepiej odinstaluj go i sprawdź jak sytuacja wygląda bez niego.

stojezboku

Użytkownik

Post09 sie 2009, 19:50

A co z iPlusem???

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 sie 2009, 20:05

Użyj alternatywnej aplikacji do połączenia np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”