Problem Blue Screen Stop: 0x000000f4

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
adzian

Użytkownik

Post21 kwie 2012, 23:53

VCARE- 1.404V
DDR15V - 1.500V
+12V- 12.024v
+3.3V - 3.320v
Current System Temperature 34*c
Current CPU Temperature 25*C
Current CPU Fan Speed 2142 RPM
Current System Fan Speed 0 RPM

Coś takiego
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 23:56 przez adzian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post21 kwie 2012, 23:56

Jeszcze z linii +5V, bo akurat to nas najbardziej interesuje.

adzian

Użytkownik

Post21 kwie 2012, 23:59

TO Wszystko Co Tam Jest Nic Więcej Niema

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 kwie 2012, 00:11

Posiadasz najnowsze sterowniki do karty graficznej ?
Jeżeli nie, to zaktualizuj:
-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 32-bit)
-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 64-bit)

Jeżeli aktualizacja sterowników nic nie pomoże, musisz pożyczyć od kogoś zasilacz i sprawdzić działanie swojego komputera na innym zasilaczu.
Jeżeli nie masz możliwości pożyczenia od nikogo zasilacza musisz zaopatrzyć się w miernik elektroniczny, aby zweryfikować napięcia generowane przez zasilacz.
Koszt takiego najtańszego miernika elektronicznego (multimetru), to 10 zł. na Allegro i około 20 zł. w sklepie z elektroniką / sklepie z komputerami.
Jedynie miernikiem elektronicznym możesz zweryfikować czy problemem jest zasilacz i czy nadaje się on do wymiany czy też nie. Wskazanie programu Aida64 co do napięcia na linii +5V jest niepokojące, wręcz niedorzeczne, więc trzeba to sprawdzić bardziej profesjonalnie.

Odczytu miernikiem należy dokonywać bez obciążenia, a następnie pod dużym obciążeniem komputera (np. programem FurMark). Ważna jest również różnica napięć pomiędzy trybem normalnym, a trybem obciążenia komputera.

Jeżeli nie czujesz się na siłach, poproś kogoś ze znajomych, być może ktoś ma miernik i pomoże Ci w tym temacie. Poproś również kogoś, aby przyszedł do Ciebie ze swoim zasilaczem.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2012, 00:12 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

adzian

Użytkownik

Post22 kwie 2012, 00:13

Wczoraj własnie ściągnąłem tą aktualizacje do karty graficznej i mam pytanie czy jak komputer jest na gwarancji to jest taka opcja ze np dopłacę troche pieniędzy to wymienią mi zasilacz na lepszy ?? jeśli nie to pewnie spróbuje zrobić coś z tym miernikiem

aha i czy źle zainstalowany windows nie może być problemem ??

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 kwie 2012, 01:57

Komputer kupiłeś w sklepie komputerowym czy w Internecie ?

Jeżeli w sklepie komputerowym, to bierz komputer pod pachę i reklamuj sprzęt.
Powiedz, że nie możesz w nic grać, bo cały czas pokazują się BSOD-y. Podejrzewasz zasilacz, między innymi na podstawie wskazania programu, które im pokaż. Dolna norma ATX na linii +5V, to minimum +4,75V, a Aida64 wskazuje +4,14V.
W ramach gwarancji powinni wymienić Ci wadliwy sprzęt (zasilacz) na nowy, ale ten sam, co w tym wypadku nie jest dla Ciebie korzystne.
Możesz pogadać ze sprzedawcą i powiedzieć, że chcesz lepszy zasilacz za dopłatą. Lepszy nie znaczy mocniejszy, bo 500W w zupełności wystarczy dla obecnej konfiguracji. Nie ma co dopłacać do mocniejszego. Chodzi o konkretniejszą markę zasilacza: Cooler Master, OCZ, Fortron, Corsair. Osobiście polecam Cooler Master. Są w przystępnej cenie i naprawdę solidne.

Jeżeli komputer kupiłeś w Internecie zadzwoń do sprzedawcy i zobacz co zaproponuje. Przez telefon powiedz to, co powyżej.

adzian pisze:aha i czy źle zainstalowany windows nie może być problemem ??

Jeżeli planujesz reinstalację systemu, na Twoim miejscu najpierw sprawdziłbym napięcia miernikiem, tak jak napisałem wcześniej, bo jeżeli miernik wykaże napięcia poza normą lub duże skoki napięć (nawet w granicach norm), to zasilacz jest do wymiany i przeinstalowanie systemu nic tu nie da.

W momencie gdyby miernik nie wykazywał problemu (głównie pod dużym długotrwałym obciążeniem komputera i uważną obserwacją miernika), to przyczyny trzeba szukać gdzieś indziej.

adzian

Użytkownik

Post22 kwie 2012, 09:11

Komputer kupowany w sklepie co do zasilacza to w domu mam 2 komputer ale jest bardzo stary i ma zasilacz o nazwie "Take Me 350" domyślam się że nawet nie ma co próbować pchać go do nowego kompa

A ten zasilacz Logic 500 Pro to chyba jest wbudowany do obudowy bo kiedy wpisuje jego nazwę w Google to wyskakuję mi "obudowa black ..... z zasilaczem Logic 500 Pro"

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 kwie 2012, 12:16

adzian pisze:jest bardzo stary i ma zasilacz o nazwie "Take Me 350" domyślam się że nawet nie ma co próbować pchać go do nowego kompa

Nie ryzykuj.
Zresztą stary zasilacz i tak nie będzie miał wymaganych wtyczek zasilających, aby podłączyć go do nowego komputera: ATX 24-PIN, ATX12V 4-PIN oraz PCI-E 6-PIN jako dodatkowe zasilanie karty graficznej. Pewnie z wtyczkami SATA również ubogo, jeżeli takie w ogóle posiada.
Odpada ten pomysł.

adzian pisze:A ten zasilacz Logic 500 Pro to chyba jest wbudowany do obudowy bo kiedy wpisuje jego nazwę w Google to wyskakuję mi "obudowa black ..... z zasilaczem Logic 500 Pro"

Zasilacz nigdy nie jest na stałe zamontowany do obudowy. Normalnie można go wykręcić.

adzian

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 16:26

Witam to znowu ja oddałem komputer na gwarancje wydrukowałem napięcia i temperatury powiedziałem że podejrzewam zasilacz wróciłem po kilku dniach i powiedzieli mi że sprawdzili napięcie i na wszystkich liniach jest odpowiednie nie pokazali mi przy tym żadnego dowodu żadnej kartki żebym mógł zobaczyć czy naprawdę napięcie jest odpowiednie byli strasznie chamscy i mówili że podejrzywają pirackiego windowsa lub źle zainstalowaną grę to jest śmieszne bluescreen powodowany złym zainstalowaniem windowsa jeszcze tylko jak gram w gry? albo to że gra może być źle zainstalowana to znaczy że wszystkie gry GTA 4 i Call Of Duty Mw3 Zainstalowałem Źle ?? To Jest Śmieszne co mam robić ?? to wygląda jakby nie chcieli zamówić nowego zasilacza obwiniają to że windows jest piracki i dlatego gry nie działają więc może wiecie co zrobić ??

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 kwie 2012, 17:31

Domyślam się, że na próbę podłączyli lepszy zasilacz i problem nadal występował, stąd wysnuli takie twierdzenie.

Pożycz od kogoś miernik albo kup go i sam sprawdź napięcia.
Tak jak napisałem wcześniej, cena najtańszego to około 10 zł. na Allegro i około 20 zł. w sklepie.
W przyszłości taki miernik na pewno przyda się w domu nie tylko do komputera.

Co do Twojego systemu operacyjnego, to po części mogli mieć rację.
Domyślam się, że aktualizacji automatycznych włączonych nie masz ?

Upewnij się czy wtyczka dodatkowego zasilania podłączona do karty graficznej.

Zamknij wszystkie programy działające w tle: komunikatory, odtwarzacze audio / wideo, akceleratory pobierania, klienty P2P, nawet antywirusa i zaporę sieciową (firewall).
Sprawdź czy problem nadal występuje.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 17:34 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 kwie 2012, 17:35

Jeżeli masz system nieoryginalny czyli PIRAT lub gry pirackie to nic nie pomożemy jedynie możemy zamknąć temat :(
Poprzednio miałeś Windows 7 a teraz widzę XP :?:
Na nowszych systemach sprawdzałeś uruchomienie gier w innym trybie zgodności ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

adzian

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 17:43

teraz mam windows xp bo siedze na starym komputerze a aktualizacje ściągnąłem wszystkie do windows 7 i kiedy gram zawsze wyłączam wszystkie programy gry mam orginalne a system windows narazie nie kupowany bo to nowy komputer i system piracki zainstalowany tylko na próbę aby wypróbować sprzęt narazie szkoda mi wydawać pieniędzy na windowsa bo to spora suma i jak narazie na sprzecie się zawodzę oni nic nie mówili że podłanczali lepszy zasilacz mówili tylko że sprawdzali napięcia i są w porządku miernikiem nic nie zdziałam ponieważ komputer na gwarancji i ma plomby mówili jeszcze że jeśli to problem z windowsem to wezmą sobie kasę za to że zabrałem im czas a nic nie zrobią zastanawia mnie dla czego wzywali mnie żebym przy nich grał w grę żeby zobaczyć co sie dzieje a nie wezwali mnie żeby pokazać jak komp działa z lepszym zasilaczem pewnie nie sprawdzali nawet tego
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 17:47 przez adzian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 kwie 2012, 17:49

Jaką posiadasz rewizję płyty głównej ?
Rev 1.0, Rev 1.1 czy Rev 2.0 ?
Pytam, bo widzę, że na stronie producenta są całkiem świeże wersje BIOS-u dla Twojej płyty głównej.
Być może aktualizacja BIOS-u rozwiązałaby problem

Rewizję odczytasz z naklejki lub nadruku na płycie głównej (przeważnie w lewym dolnym rogu płyty głównej).

-- 24 kwi 2012 17:49 --

adziann pisze:nic nie zdziałam ponieważ komputer na gwarancji i ma plomby

Sprawdź programem => CPU-Z.
Otwórz program => zakładka Mainboard
Pokaż screen.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 17:50 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 kwie 2012, 17:55

system piracki zainstalowany tylko na próbę

Mieli rację:
mówili że podejrzywają pirackiego windowsa

Regulamin forum oraz serwisu hotfix.pl
3. Wszelkie przejawy łamania praw autorskich i majątkowych są surowo zabronione. W szczególności dotyczy to piractwa komputerowego. Jeżeli chcesz przytoczyć czyjąś wypowiedź, użyj znaczników Quote oraz podaj źródło wypowiedzi.

Zamykam temat,
XMan.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”