Problem Cos Charczy w kompie
-
Witam,mam problem coś charczy w moim komputerze,sprawdziłem dokładnie przeczyściłem kompa nie było nic prawie kurzu czysty w środku a nadal coś i tak charczy,tak jakbym samochód odpalał co chwile i on gaśnie i tak cały czas jest to któryś z wiatraków,ale nie zauważyłem tam nic nadzwyczajnego żaden kabel nie zawadza jest czysto i czasami charczy jak np komp jest długo włączony,temperatury są jak najbardziej w normie.
- seba86mu
To prawdopodobnie jeden z wentylatorów. Możliwe, że to wentylator w zasilaczu, ale to może być także wentylator na procesorze, karcie graficznej lub obudowie.
Musisz mieć otwartą obudowę i gdy zacznie warczeć dokładnie wsłuchać się który to.
Cóż możesz zaradzić ? Najlepszą metodą będzie wymiana na nowy, bo dziwne dzięki dobiegające z wentylatora oznaczają jego wyeksploatowanie. Możesz również użyć smaru technicznego, np. popularnego WD40 w aerozolu. Odklejasz naklejkę z wentylatora i psikasz do łożyska. Zapewne poskutkuje, ale to tylko lekarstwo na jakiś czas.
Musisz mieć otwartą obudowę i gdy zacznie warczeć dokładnie wsłuchać się który to.
Cóż możesz zaradzić ? Najlepszą metodą będzie wymiana na nowy, bo dziwne dzięki dobiegające z wentylatora oznaczają jego wyeksploatowanie. Możesz również użyć smaru technicznego, np. popularnego WD40 w aerozolu. Odklejasz naklejkę z wentylatora i psikasz do łożyska. Zapewne poskutkuje, ale to tylko lekarstwo na jakiś czas.
-
zaraz to zrobię bo akurat mam kompa rozkręconego,co do wentylatora to ten z tyłu ten duży ostatnio wymieniałem dużo kasy wydalę na niego tego co się klawiaturę i myszkę podłącza wyżej.
-- 11 lut 2010, 03:14 --
najprawdopodobniej to jest ten wiatrak przy karcie graficznej albo przy procesorze ale raczej przy karcie graficznej,ale zimne wszystko jest nie nagrzało się.
-- 11 lut 2010, 03:15 --
to jest coś poważnego ?
-- 11 lut 2010, 03:19 --
aha nie będę zakładał nowego tematu,ale mam jeszcze inny problem w zasadzie już nie mam ale miałem, - kiedyś jak czyściłem kompa to nie wiem co zrobił,ale chyba nic starałem się czyścic delikatnie,późnej włączam kompa chce wejść do internetu i w ogóle karty sieciowej mi nie czytało tak jakbym nie miał karty sieciowej,a ona cały czas była podłączona do kompa,musiałem ją kilka razy wyjąc z tego gniazda i włożysz i w końcu zaskoczyło,wiecie czym to mogło być spowodowane,ale raczej nie sądzę że tym że coś uszkodziłem przy czyszczeniu nawet tej karty sieciowej nie tykałem tam.
-- 11 lut 2010, 03:23 --
w sumie tak mi się wydaje że trochę pojęcia mam o kompie xD
,i mam dość wydawania kasy na naprawę dlatego wolałbym sam naprawiać jak coś się zepsuje,wy to pewnie sobie sami naprawiacie

-- 11 lut 2010, 03:14 --
najprawdopodobniej to jest ten wiatrak przy karcie graficznej albo przy procesorze ale raczej przy karcie graficznej,ale zimne wszystko jest nie nagrzało się.
-- 11 lut 2010, 03:15 --
to jest coś poważnego ?
-- 11 lut 2010, 03:19 --
aha nie będę zakładał nowego tematu,ale mam jeszcze inny problem w zasadzie już nie mam ale miałem, - kiedyś jak czyściłem kompa to nie wiem co zrobił,ale chyba nic starałem się czyścic delikatnie,późnej włączam kompa chce wejść do internetu i w ogóle karty sieciowej mi nie czytało tak jakbym nie miał karty sieciowej,a ona cały czas była podłączona do kompa,musiałem ją kilka razy wyjąc z tego gniazda i włożysz i w końcu zaskoczyło,wiecie czym to mogło być spowodowane,ale raczej nie sądzę że tym że coś uszkodziłem przy czyszczeniu nawet tej karty sieciowej nie tykałem tam.
-- 11 lut 2010, 03:23 --
w sumie tak mi się wydaje że trochę pojęcia mam o kompie xD

- seba86mu
Zunri pisze:to jest coś poważnego ?
Jeżeli już będziesz wiedział, który to konkretnie wentylator, to psiknij do jego łożyska WD40, tak jak napisałem wcześniej.
Zunri pisze:aha nie będę zakładał nowego tematu,ale mam jeszcze inny problem w zasadzie już nie mam ale miałem, - kiedyś jak czyściłem kompa to nie wiem co zrobił,ale chyba nic starałem się czyścic delikatnie,późnej włączam kompa chce wejść do internetu i w ogóle karty sieciowej mi nie czytało tak jakbym nie miał karty sieciowej,a ona cały czas była podłączona do kompa,musiałem ją kilka razy wyjąc z tego gniazda i włożysz i w końcu zaskoczyło,wiecie czym to mogło być spowodowane,ale raczej nie sądzę że tym że coś uszkodziłem przy czyszczeniu nawet tej karty sieciowej nie tykałem tam.
Najpewniej karta sieciowa wysunęła się częściowo z portu PCI, do którego jest wsadzona, przez to nie była wykrywana.
-
okej zrobię tak
,już przestało charczeć xD 

-
- Reklama